Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 20, 2013 in Politic | 1 comment

Despre bugetul de stat pe anul 2014

 

Bugetul de stat pe anul 2014 este construit în echilibru între asigurarea protecţiei sociale şi asigurarea investiţiilor pentru dezvoltare şi creştere sustenabilă.

Guvernul USL a construit un buget echitabil şi bine calculat care asigură în acelaşi timp grija pentru măsurile de protecţie socială şi necesarul de fonduri pentru derularea proiectelor de investiţii. Este un buget care se bazează pe creştere şi nu pe austeritate, este un buget care are grijă de cei mulţi şi începe să restabilească ordinea socială prin creşteri de salarii, pentru profesori şi medici, prin creşteri de pensii şi prin creşterea salariului minim.Bugetul pe anul 2014 reflectă foarte bine politicile publice ale unui guvern mixt din punct de vedere ideologic. Nu cred că există o dovadă mai clară că USL-ul funcţionează, şi funcţionează bine, decât proiectul de buget pe anul 2014. Pensiile cresc cu 3,76%, salariul minim creşte cu 12,5%, venitul minim garantat creşte cu 5%, salariile profesorilor debutanţi cresc cu 10%, veniturile medicilor rezidenţi cresc cu 150 de euro pe lună şi toate acestea se petrec în contextul relaxării fiscale; CAS-ul la angajator este programat să scadă cu 5 procente din vara anului viitor.

La sfârşitul anului 2013, România este stabilă din punct de vedere macroeconomic. Creşterea economică a depăşit prognozele FMI şi a ajuns la 2,7%, în acelaşi timp, anul acesta ne putem lăuda cu cel mai mare PIB din istoria României, de 140,5 miliarde de euro. Am depăşit pragul psihologic al PIB-ului din 2008. Dacă observăm şi faptul că inflaţia a scăzut până la 1,8% de la 4,95% cât era în 2012, ajungem la concluzia că mediul economic din România se însănătoşeşte foarte rapid, şi asta datorită unui set de politici publice eficiente, implementate de Guvern. Aceste politici trebuie să continue şi în anii următori şi bugetul multianual 2014 – 2017 este o premisă excelentă de creştere.

Nu este prima oară când declar faptul că USL trebuie să aibă ca prioritate conturarea unei clase de mijloc, puternice şi reprezentative. Politicile fiscal-bugetare prevăzute în proiectul de buget vor determina întărirea clasei de mijloc prin: creşteri graduale de salarii, creşterea investiţiilor publice, stimularea mediului de afaceri cu scheme de garanții de stat orientate către sectorul IMM şi, nu în ultimul rând, sprijin pentru producătorii agricoli.

Măsurile de creştere anunţate sunt dublate de o predictibilitate a sistemului fiscal, care se asigură prin eliminarea oricăror posibilităţi de creştere a taxelor. Fie că vorbim de TVA, fie că vorbim de cota unică sau CAS, taxele nu vor creşte şi astfel sistemul fiscal va deveni fundamentul pe care clasa de mijloc din România se va reinventa.

1 Comment

  1. buna ziua. am o serie de intrebari:
    – cum sustineti crearea de noi locuri de munca?
    – cum dezvoltati exportul Romaniei?
    – cum atrageti investitii straine?
    doresc sa aflu cum guvernarea sprijina absorbtia de fonduri UE nerambursabile. multumesc

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.