Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 27, 2010 in Politic | 12 comments

Demisia lui Blaga: demisie de onoare sau relgare de conturi?

nu este nimic altceva decat inca un episod din reglarea de conturi si lupta pentru putere din interiorul PDL.  Basescu nu a pierdut ocazia oferita de protestul politistilor pentru a il inlatura pe Blaga, miza fiind nu efectele pe care le va avea aceasta demisie asupra negocierilor pentru integrarea in spatiul Schengen spre exemplu  (unde Blaga si echipa sa chiar au facut o treaba buna) ci, dupa parerea mea,  miza este si acel faimos „Doi si un sfert„. Blaga este un politician redutabil si imi este greu sa cred ca nu va avea un cuvant greu de spus, un ultim cuvant! Cum vor accepta Boc si/sau PDL aceasta demisie de onoare (stiut fiind ca demisia este un act unilateral de vointa)? Vom asista la proteste din partea politistilor care ii vor cere lui Boc sa nu accepte aceasta demisie? Care sunt efectele acestei demisii? Vor urma si alte demisii de la MAI?

 P.S. ar fi prea diabolic sa ne inchipuim ca toata nebunia care se intampla in aceste zile face parte dintr-un scenariu mult mai elaborat si, poate, pentru a intimida anuntatele proteste sindicale? Voi ce credeti? Pe mine nu ma mai mira nimic tocmai pentru ca este vremea golanilor (dar nu a „acelor golani”?!) asa cum mi-a spus un bun amic cand l-am intrebat de ce nu vrea sa se mai implice in viata politica.

Update:

Senatorul Traian Igas este propunerea pentru functia de ministru de interne.

12 Comments

  1. Ana,
    REGLARE DE CONTURI!

  2. Il cheama si pa asta Traian? In Arad parca isi spunea Costel 😀

  3. Se pare ca ti-ai raspuns singura la intrebarea Cum vor accepta Boc si/sau PDL aceasta demisie de onoare (stiut fiind ca demisia este un act unilateral de vointa)?
    Basescu nu a pierdut ocazia oferita de protestul politistilor pentru a il inlatura pe Blaga
    Sau poate nu esti convinsa ca ca Boc/PDL sunt subordonati lui Basescu… Atunci cum s-ar explica demisia?! Presedintele nu poate face singur curatenie sau presiune ierarhica in Guvern. O face indirect, prin premier.
    DGIPI… Cum e posibil sa avem servicii de informatii controlate de Executiv?! Cum e posibil?! Tb sa sprijine institutiile guvernamentale, insa sa fie loiale doar parlamentului!
    Daca politistii vor protesta li se va taia elanul din fasa. Nu e treaba lor cine e ministrul. Asta e un aspect politic.
    Efectele demisiei: sefii sustinuti de Blaga vor fi inlocuiti cu cei sustinuti de Basescu. La fel, o mare problema a relatiei politic-institurii: nucleul operational al fortelor armate(inclusiv jandarmerie, servicii, politisti purtatori de arme) tb subordonat CSAT si Parlamentului, nu ministrilor. Poate ajuta daca va imaginati relatia intre Ministerul Justitiei/Public si magistrati.
    Adica ministrul de interne sa poate coordona cel mult cine se ocupa de aprovizionarea cu uniforme, cu curatenia in sectiile de politie , etc. Sa nu se bage in treburi precum apararea interna, DGIPI, numiri de generali si alte treburi din astea. Stiu: inspectorul gen al politiei/jandarmeriei e numit de ministru. Dar inspectorii astia sunt cam sefi. Ei ar tb sa se ocupe exclusiv de aprovizionarea cu materiale a institutiilor.
    Nu pot sa-mi imaginez scenarii diabolice, insa imi pot imagina unul in care am construi relatii mai sanatoase intre institutii!!
    Golanii politici s-au nascut din oamenii de afaceri nemultumiti cu oportunitatile legale… Sunt niste victime.
    TB sa inventam institutia cetateanului ca a 5-a putere in stat, care sa controleze fortele armate/serviciile/csat/parlament. Altfel politicienii isi vor face de cap pe seama oamenilor. Anarhism/libertarianism, de asta avem nevoie pt a progresa. Anarhia are un renume f prost fiind asociata pana si in dex ca sens secundar cu haosul. Nimic mai neadevarat, este o ideologie care sustine desfiintarea structurilor ierarhice in stat sau a statului asa cum il cunoastem in prezent.
    Ana, ma gandesc ca pt 2012, in colegiul in care vei candida sa promovam democratia directa combinata cu e-government. Adica sa avem reprezentante fiecare cartier/mahala de anumiti cetateni alesi acolo(sau de toti – cazul ideal) si sa voteze pe un portal al nostru ce sa votezi tu. Tu/echipa ta ar avea rolul de a informa pe blog/portal in privinta fiecarei activitate parlamentara/lege de votat.
    Tb demarat proiectu asap pt ca sa avem deja colegii care sa se bata pt a te avea reprezentanta. Ar fi interesant sa putem extinde proiectu la nivel de partid. Dar mai intai tb inceput! 🙂

    • Ovidiu
      interesanta propunerea ta.

  4. PS Ma intreb daca DGIPI ar tb sa dea raportul ministrului de interne(demnitar vremelnic) sau consiliului local/cetatenilor din Fulga de Jos intr-o problema politieneasca ce priveste zona in care te-ai nascut!! Sper ca asta tine loc de sugestie ce colegiu sa alegem… Alte sugestii: Tg Jiu/diaspora europeana(dp meu dv).

  5. O mare bucurie pt mine ca politistii demonstreaza. Dar ar trebuiau sa se rezume doar la revendicari economice.
    Liderii lor, la TV, au pierdut total simtul masurii-nu ca l-au avut vreodata. Nu e usor sa fii degradat de la postura de semi-zeu la una de bugetar.

    Imi place sa cred ca a fost o demisie de onoare.

    • Tio
      inclin sa cred ca a fost mai mult o reglare de conturi.

  6. Ana ce parere ai despre urmatoarea declaratie (mai ales a doua parte)?
    Radu Mazăre: „revoluţie înseamnă oameni în stradă, stat în faţă la Cotroceni, 2-3 săptămâni, o lună şi fugăriţi din instituţiile statului, începând cu Cotroceni”.

    • Tio
      nefericita.

  7. Presedintele Kosovo a fost obligat de Curtea Constitutionala (a Kosovo) sa-si dea demisia:

    „Mi-am depus demisia astazi (luni, n.r.) din functia de presedinte al Kosovo”, a declarat Sejdiu in fata jurnalistilor.
    Curtea Constitutionala din Kosovo a anuntat, vineri, prin intermediul unui comunicat de presa ca Fatmir Sejdiu a incalcat Constitutia prin pastrarea functiei de presedinte al partidului sau, Liga Democratica din Kosovo (LDK), dupa preluarea sefiei statului.
    „Am fost convins ca pastrarea functiei de presedinte al LDK fara a o exercita nu contravine Constitutiei. Curtea are o opinie diferita. Ii respect decizia”, a precizat Sejdiu.”

    La noi, un presedinte si comandant suprem EXERCITA, de 5 ani si 9 luni, functia de presedinte si judecator suprem al tuturor partidelor parlamentare, favorizandu-si propriul partid „de suflet” si farimitandu-le sau debilizandu-le pe celelalte, iar Curtea Constitutionala a Romaniei este satisfacuta ca, la inceperea primului mandat, administratia prezidentiala s-ar fi „depolitizat” printr-un act pur birocratic, depunerea la „Registratura” a carnetului de partid.

    Nu mai dau detalii despre cum Supremu’ a avut grija sa „depolitizeze” si CCR, implementand acolo niscai fideli… Si totul s-a facut treptat, lasandu-i juristii Lui personali sa actioneze dupa un principiu de non-drept: „Tot ce nu este interzis, este permis”…

    • Niels Schmecker
      cand o sa avem si noi o dictatura a legii in tara asta atunci putem avea si asemenea decizii

  8. Eu nu cred in demisiile de onoare. Nu in Romania. Mai degraba cre ca a inceput operatiunea”Putin”in PDL. Asta inseamna ca Traian in mintea lui bolnava crede ca il va putea propulsa pe BOC la presedentie si el sa devina prim ministru. Si stim cine va conduce atunci. Pentru asta insa trebuie eliminati toti cei care ar putea candida ,iar Blaga e unul dintre ei. Curios de urmarit va fi inlaturarea lui Flutur.(to be continued)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.