Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 19, 2014 in Politic | 0 comments

Declaraţie politică- Inventatorii români și nevoia lor de susținere

Anual, sute de inventatori români, de diverse vârste, participă la saloanele de inventică de pe întreg globul. Se întorc acasă copleșiți de diplome, medalii și recunoaștere internațională. Îi primim cu brațele deschise, știm ce înseamnă efortul lor, dar totuși nu găsim timp și mijloace să le oferim mediul fertil de care au nevoie pentru a transforma aceste invenții în revoluții tehnologice, în afaceri de succes sau exemple pentru viitor.

În fiecare an auzim despre românii premiați la saloanele internaționale de invenție și care, prin activitatea lor, ne fac să ne simțim mândri în lume. România este o țară recunoscută pentru potențialul ei uman și pentru inteligența și inovația cercetătorilor și inventatorilor ei. Din perspectiva potențialului putem spune că avem școală bună, avem sol bun, avem cu ce ieși în față. Totuși, suntem pe unul dintre ultimele locuri ca brevete de invenție depuse, și asta din cauza lipsei de fonduri. Este nevoie de programe politice orientate pe atragerea investitorilor din mediul privat către domeniul științei, cercetării și inovației. Trebuie creat un climat legislativ care să permită apariția acelui “angel investors”, oameni de afaceri zeloși care vor să obțină tot ce e mai bun de la acești inventatori, dar să transforme totul într-o afacere din care să câștige și cercetarea. Lumea se mișcă incredibil de rapid, iar noi trebuie să știm să ne adaptăm la schimbările și provocările unei geopolitici în permanentă schimbare.

Inventica și inventatorii români trebuie să fie cunoscuți marelui public. Valorile care susțin știința și cercetarea românească au nevoie de mai multă promovare și de mai mult suport financiar.

Suntem în fața unui efort de anvergură care presupune implicarea tuturor actorilor și vectorilor sociali care dezvoltă și susțin inventica românească: studenți, profesori, mediu academic, cercetători, mass media, autorități, mediul de afaceri și, nu în ultimul rând, mediul politic. Avem atât de mulți inventatori care ar trebui luați în seamă. Conform datelor oficiale la laboratorul CERN din Geneva lucrează 102 fizicieni români din totalul de 3000. Sunt convinsă că și dumneavoastră ştiţi multe asemenea exemple de cercetători şi inventatori români cu adevărate poveşti de succes, apreciaţi şi respectaţi în diverse centre din lume. Important e să începem și noi să acordăm inovaţiei mult mai multă importanţă și, chiar dacă mai și pierdem, vom ieși câștigați, per ansamblu.

Spre exemplu, anul acesta românii care au câștigat marele premiu la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, pentru OnAirCamera – sistem ce permite utilizatorilor de smartphone să primească, direct pe telefon, imagini personalizate din locuri cum ar fi o pârtie de ski, primesc deja comenzi din Elveţia şi Franţa. Invenția este deja validată, tehnic și comercial, pe două pârtii de ski din România, dar și la maratoane și evenimente de ciclism, așa cum susțin inventatorii.

Astfel de exemple ne arată potențialul investirii și dezvoltării acestui domeniu al invenției, pentru că România are capitalul uman necesar pentru a avea succes. Anual, sute de inventatori și oameni de știință români, din toate domeniile, se înscriu în concursurile de inventică de pe întreg globul, pentru a demonstra lumii, valoarea “minții” românești. Anual, invențiile lor salvează vieți, modifică destine, îmbunătățesc performanțele unor afaceri, transformă oameni și instituții. Anual, ne dăm seama că pentru ei facem prea puțin.

Acești oameni care, de asemenea, sunt ambasadorii României în lume trebuie sprijiniți mai mult. Investiția în domeniul cercetării aduce beneficii atât de factură economică, prin utilitatea marginală a produsului inventat, cât mai ales la nivelul imaginii țării noastre în lume. Este timpul ca inteligența românească să fie apreciată cum se cuvine și la ea acasă. Mințile noastre luminate trebuie să se simtă apreciate și încurajate și în țara lor. Fac un apel la dumneavoastră, stimate colege și stimați colegi, să veniți în sprijinul unui domeniu ce face cunoscută România în lume și aduce un imens capital de imagine poporului român. Inventatorii români trebuie sprijiniți și apreciați pentru a-și pune în practică ideile inovatoare și pentru a contribui astfel la dezvoltarea societății românești. Este timpul să ne apreciem valorile, să oprim exodul creierelor din România și să folosim capitalul uman autohton la adevăratul său potențial.

Cea mai mare avuție a unei țări constă în mințile luminate pe care le are, iar poporul român a fost binecuvântat de Dumnezeu cu inteligență și imaginație. Ține însă de noi să reușim să valorificăm aceste calități, să sprijinim inițiativa privată și mai ales să oferim inventatorilor români cadrul necesar pentru punerea în aplicare a diverselor proiecte care ne fac viața mai bună. Sprijinirea acestui sector este și un semnal pe care îl dăm românilor de pretutindeni, care se pot mândri cu reușitele compatrioților lor în întreaga lume. România trebuie să fie cunoscută şi apreciată inclusiv pentru inteligenţa oamenilor ei, iar școala românească de cercetare să fie cunoscută la adevărata ei valoare.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.