Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 3, 2014 in Politic | 0 comments

Romania poate deveni cea mai atractiva tara din Europa Centrala si de Est pentru investitorii straini

România are nevoie şi de diplomaţie economică. Alături de diplomaţia tradiţională, de diplomaţia parlamentară, diplomaţia economică trebuie să se dezvolte în filonul politicii externe a României. Fie că vorbim de eforturile diplomatice de la nivelul MAE, de la nivelul celorlalte ministere din Guvern sau de la nivelul Parlamentului, în opinia mea se impune dezvoltarea unei strategii unitare care să aibă la bază acţiuni concrete de diplomaţie economică.

În ultimii doi ani, imaginea României s-a aflat într-un proces de reabilitare. Politica izolaţionistă dusă de regimul Băsescu ne-a plasat într-un con de umbră din care a fost greu, dar nu imposibil, să ieşim. A fost nevoie de un nou model pentru promovarea  imaginii României pe plan extern. Un model care se bazează pe o nouă reputaţie economică şi socială a României, pe mândria de a fi român a celor care ne reprezintă. Semnele că această abordare diferită şi demnă a relaţiilor noastre externe funcţionează sunt vizibile. România este astăzi cel de-al treilea stat din Europa Centrală şi de Est la capitolul atractivitate pentru investiţii străine.

Să exemplificăm: În timp ce alte două state puternice pe plan regional, Cehia şi Polonia cunosc o scădere între 2013 şi 2014 în ceea ce priveşte investiţiile străine, România urcă cu două puncte în acest clasament. Menţinerea acestei creşteri  ne va aduce în postura de lider regional în ceea ce înseamnă investiţiile străine directe.

Creşterea României în clasament este confirmată inclusiv de studiul Ernst & Young – European Attractiveness Survey.

Investiţiile directe străine au crescut în România pe parcursul ultimului an cu 26,8%. Suntem astăzi în vârful ultimilor 4 ani la capitolul ISD atingând cota de 2,7 miliarde de euro intrate în România, exclusiv de la investitori străini.

Atragerea investitorilor străini în România necesită un efort coordonat la nivel economic, social şi politic. Economia României se află într-o creştere considerabilă. Să nu uităm că în primul trimestru al anului curent, România a avut cea mai mare creştere economică din UE, pentru prima oară în istorie.

Nu în mică măsură acest avans se datorează investiţiilor pe care companiile străine le-au adus în ţară.

Din nou, scoaterea României din izolare a creat mii de locuri de muncă în România ultimilor ani, a adus investiţii de miliarde în industria IT, în industria auto, farmaceutică, agroalimentară, dar şi în infrastructură ca să dau numai câteva exemple.

Deschiderea României la nivel guvernamental prin vizitele premierului Victor Ponta în SUA, China, Franţa, Germania, Italia precum şi în multe alte state importante din UE le-a dat partenerilor noştri încrederea de care aveau nevoie că România este un stat puternic,  stabil şi consolidat, cu perspective reale de dezvoltare. Cu alte cuvinte un mediu propice şi sigur pentru investiţiile acestora.

Pe acest drum trebuie să mergem în continuare. Printr-o reprezentare externă eficientă la toate nivelurile statului, putem să păşim mândri şi demni în următoarea etapă de dezvoltare a României. Avem oportunitatea să ne consolidăm poziţia privilegiată pe care o avem ca stat pe plan regional şi totodată avem datoria să încercăm să ajungem un lider regional la nivel economic, politic şi social.

Regiunea Europei Centrale şi de Est nu a fost un mediu stabil din punct de vedere economic în ultimii ani. Astăzi nu este un mediu foarte stabil din punct de vedere geopolitic prin prisma tensiunilor din Ucraina. Totuşi în această regiune, România este un caz atipic. Trebuie să reţinem că în timp ce numărul de proiecte de investiţii externe a scăzut cu 5% anul trecut, România a atras cu 26,8% mai mulţi bani din Investiţii Străine Directe.

Cum am construit o Românie mândră şi puternică pe plan extern? Am organizat la Bucureşti cel mai important Forum Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est. Am organizat reuniunea diplomatică de pe 1 iunie 2012 cu participarea premierilor europeni şi a şefului Comisiei Europene José Manuel Barroso. Premierul Victor Ponta a fost gazda acestui eveniment. Am organizat, la Bucureşti, Forumul Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării 2013. Am consolidat dialogul, economic şi diplomatic cu mari investitori străini din  SUA, China, Germania, Franţa, Marea Britanie şi alte ţări.

Trebuie să fim în măsură să aprofundăm aceste relaţii în domeniul energiei, în domeniul industriei constructoare de maşini în domeniul agriculturii şi în alte domenii cheie pentru dezvoltarea noastră. De aceea consider că deschiderea noastră către pieţe şi oportunităţi de atragere de investiţii noi este foarte importantă.

Nu este prima oară când spun că pe lângă pieţele economice tradiţionale pentru România pieţele emergente din Asia Centrală şi de Est pot fi o soluţie pe care România nu trebuie să o neglijeze în următorii ani. De aceea cred că avem nevoie de măsuri de înlesnire a accesului investitorilor puternici din state precum India sau China şi de aceea cred că un prim pas de bunăvoinţă ar însemna să simplificăm procedurile de acordare a vizelor pentru oamenii de afaceri din spaţiul extra-european.

Aceasta este doar o linie pe care România trebuie să o dezvolte. Consider că acum suntem în măsură să alegem ceea ce este mai bine pentru noi, atâta timp cât există o colaborare inter-instituţională corectă şi eficientă, atâta timp cât există voinţă politică nimic nu ne poate opri să desfăşurăm o strategie externă coerentă care să pună România pe harta statelor importante şi puternice din punct de vedere economic din această regiune care se află geografic exact în locul unde Estul şi Vestul se întâlnesc.

România poate deveni din punctul de vedere al relaţiilor economice comerciale, o poartă între Europa şi Asia, un punct important de tranzit, un partener serios atât pentru cei din Est cât şi pentru cei din Vest. Un stat care poate facilita o dezvoltare regională rapidă şi solidă.

Trebuie să ne impunem aceste obiective în opinia mea şi trebuie să le urmăm indiferent de luptele politice care uneori macină imaginea noastră externă. Momentul în care toţi reprezentanţii României vor vorbi pe aceeaşi voce, inclusiv Administraţia Prezidenţială, va reprezenta momentul în care România nu va mai avea nici o vulnerabilitate şi nici o scuză să nu se dezvolte şi mai mult pe plan extern şi să profite de toate oportunităţile economice şi geo-politice pe care le are.  

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.