Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 12, 2013 in Politic | 0 comments

Declaratia politica sustinuta azi in Camera Deputatilor

Stimate colege,

Stimaţi colegi,

 Declaraţia mea politică de astăzi se referă la situația existentă în cadrul combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea și la măsurile pe care Guvernul USL le-a luat pentru a menține combinatul funcțional.

În primul rând aș dori să precizez că, așa cum s-a putut observa, situaţia combinatului Oltchim s-a aflat pe agenda Guvernului Ponta încă de la preluarea mandatului în luna Mai 2012. În momentul preluării mandatului, Oltchim avea o datorie totală de 700 de milioane de euro, iar oamenii nu îşi primiseră salariile de aproximativ trei luni.

Pe parcursul ultimelor zece luni, Guvernul a făcut eforturi considerabile pentru ca funcţionarea combinatului să aibă loc măcar la un nivel minim. Însă, problema combinatului de la Râmnicu Vâlcea este una care nu poate fi rezolvată doar de Guvern, fiind nevoie ca acțiunile executivului să fie susținute de către un investitor strategic.

Atragerea investitorilor strategici este o provocare pentru Guvern, cel mai importnat aspect fiind acela ca Oltchim să redevină un obiectiv economic atractiv.

Starea în care se află combinatul de la Râmnicu Vâlcea este dovada clară a modului în care PDL a gestionat contractele mai mult decât generoase ale băieţilor deştepţi. Pentru a se putea rezolva problemele existente la Oltchim a trebuit să se apeleze la procedura insolvenței.

O procedură necesară, chiar dacă a stârnit controverse. La acest moment, procedura instituită la Oltchim are tocmai menirea de a elimina contractele dezavantajoase și de a transforma combinatul într-o societate profitabilă. În acest sens, au fost inventariate de către Guvern toate ipotecile pe care Oltchim le are şi au fost descoperite cele ce pot fi renegociate.

Dacă este să ne uităm la modul în care Oltchim a ajuns în această situație, este nevoie să atragem atenția asupra măsurilor pe care fostele guvernele PDL le-au luat. Cel mai elocvent exemplu de management defectuos este înregistrat în timpul guvernării PDL când nu s-a observat nicio acţiune menită să vină în sprijinul angajaţilor de la Oltchim. De asemenea, nu s-a întreprins nicio acţiune prin care să fie relansată activitatea combinatului, iar despre găsirea unui investitor nici nu s-a pus problema.

Guvernele PDL nu au dat de înţeles că ar fi interesate să meargă mai departe cu privatizarea combinatului de la Râmnicu Vâlcea, amânând acest proces, dar nici cu înlocuirea conducerii catastrofale a domnului Roibu. USL a arătat încă din primele momente ale guvernării voinţă politică în privinţa proiectului de însănătoşire a Oltchim.

Colegii de la PDL încearcă acum să arunce vina asupra USL şi să nu recunoască faptul că Oltchim a ajuns la stadiul de astăzi din cauza deciziilor luate de guvernele lor.

Demararea procesului de privatizare era o obligație asumată de România prin acordul cu finanțatorii internaționali. Acest proces a fost amânat de PDL, astfel încât ultima revizuire a acordului cu FMI din vara lui 2012 ajunsese să depindă de demararea privatizării. A trebuit să derulăm această procedură, pentru a nu face rău României în relaţia sa cu creditorii internaţionali.

Este adevarat că problemele Oltchim au început după 2007, dar s-au accentuat începând din 2009. Ele au venit pe fondul lipsei voinţei politice a guvernelor PDL de a începe acţiunile necesare salvării Oltchim. PDL a amânat până când a plecat de la guvernare acest proces, chiar dacă PDL e cel care s-a angajat să realizeze această privatizare și a decis asupra procedurii de privatizare – de unde și problemele apărute anul trecut. Consultantul extern ales de PDL a lăsat procedura de licitație deschisă, ceea ce i-a permis lui Dan Diaconescu să participe la acest proces și să deturneze privatizarea.

USL a fost acuzată și de faptul că nu ar fi acceptat conversia datoriilor la AVAS în acțiuni.

Să restabilim adevărul istoric.

Nu s-a fãcut aceastã conversie pentru cã Guvernul nu deținea decât 54% din Oltchim, avea control în AGA de doar 2/3, iar PCC, care avea actiuni la Oltchim, împreună cu Nachbar Services, a anunțat că votează împotrivã, prevalându-se de existenţa unui acord cu CE şi FMI care spunea că această conversie se poate face doar după finalizarea privatizării. În absenţa unui control total la Oltchim şi a opoziţiei PCC, nu s-a putut realiza conversia. Acesta este adevarul!

Depunerea de către PDL a unei moţiuni cu privire la Oltchim a reprezentat încă o dovadă a lipsei de respect faţă de angajaţii combinatului, faţă de suferinţele lor şi faţă de familiile acestora.

Oare cum pot cei de la PDL să pozeze acum în salvatori ai Oltchim, când personaje precum Videanu, Boureanu şi Roibu au încercat să ascundă urmele ultimilor ani în care au condus compania spre faliment, în care au încheiat contracte păguboase?

Guvernul Ponta şi-a arătat disponibilitatea de a găsi o soluţie cu privire la Oltchim. În încercarea de a descoperi adevărații vinovați pentru dezastrul de la această companie, USL a înaintat către DNA şi Parchetul General plângeri referitoare la jaful care a avut loc în ultimii ani.

Încă aşteptăm ca cele două instituţii să răspundă acestor sesizări, deoarece este nevoie să ştim cine se face vinovat de starea actuală a unuia dintre cele mai mari combinate din România.

În ceea ce privește situația angajaților, le înţelegem protestele şi nemulţumirile, deoarece dacă ar fi vorba de viaţa noastră, de familiile noastre am acționa probabil asemănător. Ceea ce oamenii trebuie să înţeleagă este faptul că neregulile care au fost înregistrate la Oltchim fac ca întregul proces de restructurare, de decăpușare, să fie unul extrem de complicat. În încercarea de a salva combinatul, este nevoie de sprijinul angajaților.

Cei de la PDL continuă cu demagogia şi minciunile care i-au caracterizat de-a lungul guvernării, chiar şi după ce oamenii i-au sancţionat dur la alegerile din decembrie.

Ministrul Economiei a declarat, săptămână trecută, că în luna martie vom afla cauzele care au dus la situaţia actuală de la Oltchim în cadrul raportului pe care administratorii judiciari îl vor prezenta, iar în luna aprilie va fi prezentat adunării creditorilor planul de redresare ce are în vedere salvarea combinatului.

USL caută soluţiile necesare pentru ca Oltchim să fie readus la nivelul renumelui său în plan european, iar situația oamenilor să fie rezolvată. Chiar dacă guvernările anterioare au adus Oltchim într-o situaţie critică, suntem optimişti că, în cele din urmă, vom găsi soluţia cea mai bună pentru combinatul de la Râmnicu Vâlcea.

Va mulțumesc

Ana Birchall

Deputat Colegiul 5 Vaslui

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.