Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 8, 2014 in Politic | 0 comments

Declaratia politica sustinuta astazi

 

Fondurile europene sunt şansa noastă. Dacă vrem să reducem decalajul economic şi social al României faţă de alte state din Vestul Europei, dacă vrem să dezvoltăm durabil România, dacă vrem să avem o infrastructură puternică, un sistem privat performant, o educaţie eficientă, locuri de muncă şi un sistem de asistenţă socială echitabil, suntem obligaţi să ne folosim la maxim de fondurile care ne sunt puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană.

Din 2007, această şansă a fost permanent ratată de o administraţie centrală ineficientă şi lipsită de viziune. Este foarte grav, că timp de 5 ani România nu a reuşit să-şi găsească modelul potrivit pentru creşterea graduală a ratei de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile. Este grav că frauda a fost cuvântul de ordine în accesarea fondurilor europene, fapt care a dus şi la blocarea eventuală a Programelor Operaţionale. Ceea ce este şi mai grav este că la 7 ani de la intrarea noastră în Uniunea Europeană, încă nu reuşim să separăm factorul politic de dezbaterea asupra absorbţiei fondurilor europene.

Vă dau un scurt exemplu personal despre ceea ce înseamnă preocuparea pentru un domeniu vital în dezvoltarea României: fondurile europene. Încă din 2006, în perioada în care România era eligibilă pentru fondurile de pre-aderare, am sesizat nevoia pe care o vom avea pe termen lung, de a contrui o resursă umană pregătită în atragerea eficientă a finanţărilor din fonduri europene. Sunt mândră că în anul 2006 am iniţiat programul „Şcoala de proiecte” cu obiectivul de a atrage către domeniul fondurilor europene tineri pregătiţi care, din timp, să contribuie la construirea unui sistem eficient de absorbţie a banilor europeni. Mulţi dintre participanţii la acest program sunt astăzi experţi în fonduri europene, oameni cărora ar trebui să le mulţumim pentru faptul că România a reuşit să atragă peste 34% din fondurile europene. Dacă opoziţia de astăzi ar fi dat dovadă de responsabilitate atunci când s-a aflat la guvernare atunci România s-ar fi putut lăuda astăzi cu o poziţie privilegiată în rândul statelor beneficiare ale fondurilor europene.

 

De unde am plecat?

În mai 2012, România reuşea contraperformanţa de a accesa numai, ATENŢIE: 8,53% din totalul fondurilor europene alocate în exerciţiul financiar. Suma totală solicitată de România CE până la 1 mai 2012 s-a ridicat la ruşinoasa valoare de 1,64 miliarde de euro. Transporturile şi Mediul, două direcţii de maximă importanţă pentru România au fost neglijate total de fosta guvernare PDL-istă. Mediul nu a acumulat nici măcar 6% din fondurile alocate, în timp ce Transporturile abia au depăşit pragul de 6%.

În 5 ani o rată de absorbție de 8,56%, acesta este rezultatul unei guvernări strâmbe şi slabe care a instituit un sistem ineficient de distribuţie, pe criterii politice, a fondurilor europene, un sistem care a perpetuat incompetenţa şi delăsarea, un sistem care nu a avut nimic în comun cu performanţa.

Pe motivul fraudelor sesizate în perioada 2010-2011, CE a suspendat toate programele operaţionale. Ca și cum piedica absorbţiei anemice din perioada guvernării Boc nu era suficientă, în 2012 a intervenit și blocarea tuturor liniilor de finanţare europeană fapt care a completat tabloul incompetenţei guvernării portocalii.

Este grav că imaginea României a fost afectată de blocarea programelor operaționale, este grav că mediul privat a avut mult de suferit din cauza blocării finanţărilor şi este foarte grav că România s-a îndatorat şi mai mult de la creditorii externi pentru că nu a fost în stare să atragă la timp nici măcar 9% din fondurile europene nerambursabile.

Guvernarea Băsescu-Boc nu a învățat nimic din experienţa obținută de România în perioada de pre-aderare. S-au creat reguli complicate, s-a crescut birocraţia, banii s-au împărţit discreţionar, pe criterii politice şi România a pierdut prin îngreunarea absorbției banilor europeni. Guvernul Ponta nu a avut deloc o misiune uşoară. Este greu să repari răul făcut de guvernarea Băsescu – Boc.

Unde ne aflăm acum?

Nu numai că la sfârşitul anului 2012, guvernul USL a reuşit aproape să dubleze rata de absorbţie acumulată în ultimii 5 ani, aducând-o la 14,91%, în prezent, Guvernul Ponta şi Ministerul Fondurilor Europene a reuşit să crească rata de absorbţie la 34,25%.

Diferenţa de abordare, plecând de la deblocarea tuturor Programelor Operaţionale şi până la direcţionarea fondurilor în proiecte relevante atât pentru sectorul public cât şi pentru cel privat, a reuşit să aducă România pe primul loc în Uniunea Europeană la creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene.

România a reuşit să-şi crească eficienţa absorbţiei fondurilor europene cu 130%. Ca termen de comparaţie, trebuie spus că Italia a reuşit să crească absorbţia din 2012 şi până astăzi cu doar 59%, fiind pe locul 2 în clasament, după România.

Un alt record al anului 2013 a fost reprezentat de fondurile solicitate Comisiei Europene pentru a fi rambursate României: peste 3,56 miliarde de euro.

Toate acestea arată că actualul Guvern, spre deosebire de guvernele Boc,  are capacitatea de a atrage fondurile europene, cu succes!

Când îi auzim pe cei din opoziţie că doresc, de azi pe mâine, să creştem cofinanţarea cu minimum 25% a programelor din fonduri europene când palmaresul lor se ridică la o rată de 8,56% absorbţie în 6 ani ne dăm seama de măsura demagogiei cu care iniţiatorii dezbaterii de ieri tratează problematica fondurilor europene.

Ne este greu să acceptăm lecţii de la un regim, care împreună cu preşedintele Băsescu, în loc să ia banii cuveniţi României de la UE, a tăiat veniturile românilor cu 25% şi a taxat pensiile cu 5,5%. Ne este greu să acceptăm lecţii de finanţare şi cofinanţare de la cei care au crescut peste noapte TVA-ul la 24% fără să considere măcar importantă absorbţia fondurilor europene, ca soluţie pentru a depăşi criza.

Ce facem de acum încolo:

Am reuşit să extindem perioada de execuţie a exerciţiului financiar 2007-2013 cu un an. Şi vă pot spune cu mândrie că am început acest an foarte bine: numai în luna februarie stimate colege şi stimaţi colegi, România a încasat peste 1,2 mld euro din banii europeni, deci mai mult decât s-a reuşit să se atragă în oricare din anii guvernării Băsescu – Boc. România a demonstrat că se poate plasa în topul statelor care utilizează la maxim fondurile europene.

Poate pentru mulţi din sală, reprezentanţi ai celor care nu au reuşit să obţină mai mult de un ruşinos 8,56% absorbţie, acest lucru este greu de conceput. Noi însă, cei care am susţinut un Guvern capabil şi eficient care a reuşit, în doar doi ani de guvernare, să absoarbă de aproape 5 ori mai mulţi bani decât în ultimii 6 ani, avem încredere în capacitatea sistemului public de a folosi la maxim banii alocaţi, pentru infrastructură, pentru tineri, pentru educaţie, într-un cuvânt, pentru români.

Ne-am pregătit să aducem o schimbare de paradigmă în absorbţia fondurilor europene pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Ministrul Fondurilor Europene, domnul Teodorovici are tot sprijinul nostru pentru a-şi atinge obiectivele propuse pentru că a demonstrat, alături de Guvernul Ponta că se poate ca România să devină fruntaşă în absorbţia fondurilor europene.

Stimate colege, stimaţi colegi, până la urmă în cine credeţi că ar trebui să aibă Parlamentul şi românii încredere când vorbim despre eficienţa în absorbţia fondurilor europene?

În ministrul Teodorovici şi în Guvernul Victor Ponta, care a reuşit să-şi demonstreze eficienţa în doar doi ani de guvernare crescând cu 130% rata de absorbție, sau în reprezentanţii guvernului Băsescu – Boc, care au reuşit să blocheze prin fraudă programele operaţionale, care au taxat românii şi le-au tăiat veniturile şi care, deşi aveau la dispoziţie peste 19 miliarde de euro nerambursabili de la UE, au preferat să se împrumute de la FMI cu 21 de miliarde de euro?

Eu am încredere în Guvernul Victor Ponta care a demonstrat că România este capabilă să redevină un stat puternic, un stat care nu ratează oportunitățile care se prezintă.  Guvernul Ponta şi-a demonstrat eficienţa în absorbţia fondurilor europene, până la proba contrarie Guvernul Boc şi-a demonstrat pe acelaşi domeniu incompetenţa.

Exerciţiul bugetar 2014-2020 va demonstra românilor, încă o dată, că ţara lor este capabilă să beneficieze cu adevărat de banii pe care Uniunea Europeană îi pune la dispoziţie şi pe care îi merităm, atât prin prisma statutului de membru al UE cât şi prin prisma contribuţiilor anuale pe care România le aduce Uniunii.

Totuşi, prin eforturile negocierii fantastice a preşedintelui Băsescu, România a reuşit să pornească în acest exerciţiu bugetar cu un nou handicap: mai puţini bani.

În fapt, alocarea bugetară a UE pentru România este dată de un cumul de 2 factori: în primul rând, proasta gestionare a fondurilor europene în exerciţiul financiar anterior, graţie dezastrului PDL şi proasta negociere pentru alocările din noul exerciţiu bugetar, graţie lui Traian Băsescu.

 

În concluzie:

Dialogul cu opoziţia este un principiu pe care actuala putere se bazează. Apreciez foarte mult dezbaterile pe aceste subiecte foarte importante pentru români pentru că ne dau ocazia să demonstrăm de fiecare dată cât de mult rău a făcut guvernarea PDL românilor, prin blocarea dezvoltării României, pe toate planurile.

Poate este prematur să spunem acum care va fi măsura performanţei Guvernului Ponta în absorbţia fondurilor europene în acest exerciţiu bugetar, dar vă rog să îmi daţi voie să fiu printre cei care dau votul meu de încredere unei administraţii centrale corecte în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor europene şi printre cei care apreciază rezultatele Ministerului Fondurilor Europene până în momentul prezent.

Îmi doresc să ieşim din logica conflictului politic pe subiecte de interes naţional cum este cel al fondurilor europene. PDL este cu siguranţă ultima forţă politică care poate încerca să dea lecţii de absorbţie şi gestionare a fondurilor europene. Nu este un atac politic, este o stare de fapt pe care o dau cifrele.

Guvernarea bună sau proastă se contabilizează în cifre, nu în vorbe. Cifrele care exprimă rata de absorbție a fondurilor europene, cifre care exprimă numărul de proiecte finanţate şi finalizate, aceste cifre contează stimaţi colegi şi ne arată clar cel puţin două lucruri:

1.      Guvernarea Băsescu – Boc a fost o guvernare proastă, care a făcut mult rău românilor

2.      Guvernarea Victor Ponta începe să aducă România pe drumul cel bun în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor europene.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.