Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 11, 2014 in Politic | 0 comments

Declaratia politica sustinuta astazi in plenul Camerei Deputatilor

 

      „Guvernul USL promovează măsuri strategice, care vin în sprijinul concret al familiilor tinere.”

 

În declaraţia politică de astăzi voi vorbi despre măsurile strategice promovate de Guvernul USL, măsuri care vin în sprijinul concret al familiilor tinere.

Prin promovarea acestor măsuri economico–financiare Guvernul USL urmărește stimularea consumului şi continuarea creşterii economice şi în beneficiul stabilizării financiare a tinerilor din România.  Tinerii trebuie să continue să fie o prioritate în elaborarea politicilor publice economice şi financiare ale Guvernului USL iar măsurile anunţate recent de reprezentanţii executivului confirmă acest lucru.

Familia tânără din România a trecut în ultimii ani prin mult prea multe etape dificile, fapt care a dus la o scădere a încrederii tinerilor în însăşi instituţia familiei. A venit timpul ca familia tânără să fie stabilizată atât din punct de vedere financiar cât şi din punct de vedere social în România şi acest lucru poate fi realizat prin elaborarea unui set bine determinat de măsuri economice, financiare şi sociale care să restabilească un echilibru în societate, care să încurajeze creşterea sustenabilă şi consumul.Este foarte important să ştim de unde am plecat.

În anul 2012, când USL a ajuns la Guvernare, România avea o rată a şomajului de 5,59%. Provocările financiare cu care românii şi mai ales tinerii din România se confruntau din cauza lipsei locurilor de muncă au afectat negativ numărul creditelor neperformante şi numărul consumatorilor care se aflau în imposibilitatea de a-şi plăti creditele. În această situaţie, sumele restante la bănci au crescut de 10 ori în perioada 2008-2012. Spre exemplu, Județul Vaslui, pe care îl reprezint în Parlamentul României, s-a aflat în anul  2012  pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte rata şomajului, aproape dublă faţă de media pe ţară, de aproximativ de 10%.

Tot în anul 2012, firmele din România se aflau într-o situaţie incertă. Sectorul privat a fost blocat de măsuri economice care au impus stagnarea economică. Băncile nu au mai avut cum să evite situaţia executării silite a împrumutaţilor. Numărul creditelor neperformante şi numărul creditaţilor care se aflau în imposibilitatea de a-şi plăti creditele a crescut de 10 ori în perioada 2008-2012.

Creditele au ajuns rapid o problemă socială. În judeţul Vaslui, în primele luni ale anului 2012, pentru aproximativ 1500 de pensionari au fost demarate procedurile de executare silită pentru neplata datoriilor la bănci. BNR raportează că în prima jumătate a anului 2012, aproximativ 90% din creditele imobiliare din România sunt neperformante. Practic, unul din patru români cu credit la bancă plătea ratele cu întârziere.

Dacă adăugăm la tot acest ansamblu de statistici negative tăierea intempestivă a veniturilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 5,5% nu are cum să mire scăderea prăpăstioasă a consumului şi stagnarea economiei. Loviturile sistematice aplicate sectorului public şi sectorului privat deopotrivă au adus România într-un blocaj şi într-o stare de agitaţie socială.

Încotro ne îndreptăm acum?

Răspunsul este simplu. Guvernul USL a pus bazele unui set de politici publice de creştere sustenabilă a economiei şi de consolidare a echilibrului social stricat în anii ghidaţi de măsurile de austeritate luate de Guvernele PDL.

În antiteză cu austeritatea, acum vorbim de creştere. În antiteză cu tăierile de salarii și pensii, acum vorbim de susţinere pentru categoriile vulnerabile, pentru sectorul privat şi, foarte important, pentru tineri. Avem nevoie de curaj și de o gândire aparte, nouă și îndrăzneață pentru a ieși din blocajul sistemic care împiedică tinerii și familiile tinere să aibă un început uşor în viața profesională și un start bun în societate. Soluțiile există, stimate colege și stimați colegi. Acțiunea guvernamentală de stimulare a consumului și de asigurare a creșterii sustenabile se bazează în sine pe câteva direcții strategice. Relansarea sectorului bancar și stimularea consumului de credite, crearea masivă de locuri de muncă, în special pentru tineri și stimularea sectorului privat.

Să le luăm pe rând. Săptămâna trecută v-am vorbit de la această tribună de nevoia de a da o mână de ajutor românilor care au credite la bănci. Mai mult, Guvernul anunță implementarea  primei măsuri care ajută concret  familiile care au rate bancare lunare. În timp ce în 2010-2012 zeci de mii de români erau executați silit de bănci pentru neplata ratelor, acum, în 2014 aproape un milion de români pot beneficia de rate înjumătățite la bancă, fără nici un cost suplimentar, timp de doi ani.

În paralel cu această măsură de stabilizare financiară a românilor care au credite la bănci, Guvernul anunță prima măsură concretă în beneficiul mediului privat din ultimii 6 ani. Toate firmele care creează locuri de muncă vor beneficia de o reducere a fiscalității de 50% pe cheltuielile salariale. Este, de asemenea, o măsură cu efect multiplicator în economie, o măsură care scoate  economia neagră la suprafață pe de o parte și stimulează angajarea și crearea de locuri de muncă pe altă parte. O alta măsură importantă promovată de actualul Guvern este reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale. Impozitarea redusă a muncii echivalează cu creșterea salariilor dar și a locurilor de muncă noi. Reducerea CAS-ului la angajator a stat pentru atât de mult timp la baza campaniilor electorale, încât românii și-au pierdut încrederea că se va realiza vreodată.

Iată că a venit momentul să spunem că dacă vrem, reușim. Din vară, toți angajatorii din România vor plăti mai puțin cu 5 puncte procentuale pentru fiecare angajat pe care îi au.

Pachetul de măsuri pentru stimularea mediului privat și pentru crearea de locuri de muncă include şi scutirea impozitului pe profitul reinvestit. Este o măsură cu adevărat binevenită pentru toți investitorii din România, autohtoni sau străini. Comisia Națională de Prognoză anunță că investițiile în România vor crește, prin această măsură, cu 7,17 miliarde de lei.

Eu am susținut întotdeauna că drumul investitorilor în România trebuie să fie netezit de către măsuri atractive şi eficiente. Reducerea birocraţiei din sistemul de acordare a vizelor pentru investitorii străini este un obiectiv pe care mi l-am propus încă de anul trecut când am avut întâlniri foarte constructive cu investitori din Asia şi Orientul Mijlociu. Toţi investitorii cer condiţii predictibile şi fiscalitate redusă atât pe muncă cât şi pe profitul reinvestit.  Cred că România are potenţialul să ajungă un etalon regional în ceea ce priveşte atragerea de investitori puternici din toate pieţele din lume.

Trebuie să descătușăm acest potențial!

Scutirea de 16% pe profitul reinvestit va aduce României o creştere de cel puţin 0,5% din PIB. Într-un mediu economic sănătos şi propice pentru dezvoltare, familia tânără poate evolua. Trebuie să ne străduim să aducem bunăstarea în casele tinerilor prin crearea de noi locuri de muncă şi prin creşterea salariilor acestora.

Trebuie, de asemenea, să le dăm tinerilor posibilitatea să îşi poată achiziţiona o locuinţă sau un autoturism contractând un credit la bancă pe care şi-l pot permite. Eu îmi aduc aminte şi acum cât de dificil a fost până când am reuşit să încep să-mi permit o rată la bancă pentru un apartament de două camere în Bucureşti. Ştiu foarte bine prin ce trec tinerii din România care vor să se stabilească la casa lor şi să înceapă un drum nou în societate, un drum plin de incertitudini.

Toate aceste măsuri pot asigura  restabilirea unui echilibru social normal în care tinerii şi familia tânără redevin cea mai importantă piesă pentru  viitorul României. Nu ne mai putem permite să aşteptăm la nesfârşit ca lucrurile să se rezolve de la sine.

Trebuie să avem încredere că numai mergând pe un parcurs european stabil şi bazat pe principii clare, dublate de programe bine coordonate de investiţii şi politici publice în beneficiul românilor şi în special al tinerilor putem să recuperăm ani de decizii guvernamentale neinspirate, luate în detrimentul României şi al românilor.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.