Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 28, 2013 in Politic | 0 comments

Declaratia politica sustinuta astazi in plenul Camerei Deputatilor

 

„Forumul Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est deschide o nouă etapă a relaţiilor externe pentru România.”

Consider că este necesar să atrag atenţia, de fiecare dată când am ocazia, inclusiv de la această tribună, asupra oportunităţilor pe care România le are de a se dezvolta economic, prin consolidarea stabilităţii politice şi prin implementarea unei strategii externe inovatoare, bazată atât pe o diplomaţie economică eficientă, cât şi pe capitalizarea oportunităţilor noi care se deschid pentru România pe plan extern. Declaraţia mea politică de astăzi nu face excepţie de la această regulă şi tratează, printre altele şi acest lucru.Pe data de 1 octombrie, declaram în faţa dumneavoastră că România are misiunea de a-şi consolida o imagine pozitivă pe plan extern, atât în UE, cât şi în faţa statelor cu putere şi potenţial economic de pe alte continente cum ar fi  SUA, China sau India de exemplu. Este o condiţie necesară pentru atragerea investiţiilor importante în ţară. Tot atunci am criticat măsura de izolare externă care a fost, inoportun în opinia mea, implementată de fostele guvernări PDL. A  fost nevoie de un effort susţinut al administraţiei USL pentru a restabili o relaţie externă funcţională cu multe dintre statele importante atât din UE, cât şi din afara comunităţii europene. Reamintesc aici vizitele pe care premierul Victor Ponta şi delegaţia Guvernului României le-a susţinut în Franţa, Germania, Spania, SUA, Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan şi, nu în ultimul rând, în China. Astăzi la aproape 2 luni distanţă de la declaraţia mea din 1 octombrie, România devine gazda celui mai important Forum Economic şi Comercial dintre China şi Europa Centrală şi de Est.

Stimate colege, stimaţi colegi, ne aflăm astăzi în faţa unei schimbări majore de paradigmă în ceea ce priveşte relaţiile externe ale României. Cu pragmatism  Guvernul USL a reuşit, în numai un an, să pună România pe harta lumii prin organizarea Summit-ului la nivel înalt la care, alături de premierul Chinei, Li Keqiang, participă alţi 15 premieri din regiune.

Deschiderea României spre pieţele din afara UE, concomitentă cu menţinerea unei relaţii eficiente şi consolidate cu partenerii noştri tradiţionali, reprezintă în opinia mea o atitudine pro-activă în ceea ce priveşte relaţiile externe, care vine în completarea nevoii noastre de investiţii străine în domenii vitale, cum ar fi agricultura, infrastructura, energia sau industria.

Mereu am susţinut că interesul naţional este cel care trebuie să primeze când vorbim despre dezvoltarea relaţiilor noastre externe şi de construirea unei imagini pozitive a României peste hotare. Vin astăzi să întăresc această idee în faţa dumneavoastră, spunându-vă încă o dată, că indiferent de preferinţele noastre politice, indiferent de credinţele noastre ideologice şi indiferent de simpatiile sau antipatiile pe care le nutrim faţă de cei care au responsabilitatea decizională în România, avem obligaţia de a colabora instituţional, pentru apărarea şi promovarea interesului naţional.

A venit momentul ca societatea civilă, împreună cu reprezentanţii mediului de afaceri din România, împreună cu instituţiile fundamentale ale statului, fie că vorbim de Guvern, Parlament şi, îndrăznesc să spun şi Administraţia prezidenţială, să lucreze împreună pentru a comunica, şi pe plan extern, că obiectivele pe care le avem sunt comune şi foarte bine conturate. Trebuie să construim un mediu stabil politic, administrativ, economic şi fiscal, care să acţioneze ca un magnet pentru investitorii cu potenţial  din punct de vedere economic din întreaga lume.

În cadrul întâlnirilor pe care le-am avut cu ocazia  vizitei pe care am susţinut-o în India, în calitate de preşedinte al grupului de prietenie cu această ţară, am constatat  interesul pe care oamenii de afaceri din regiune îl au pentru oportunităţile pe care România le are la nivel investiţional. Trebuie să profităm de atractivitatea pe care mediul nostru economic o are faţă de investitorii din Est şi din Vest. România trebuie să fie o  punte de legătură, o poartă,  între Asia, Europa şi SUA. Procedura de acordare a vizelor nu trebuie să fie o piedică în calea investitorilor.

Eu sunt de acord cu faptul că politica de vize a României trebuie să protejeze atât teritoriul României, cât și cel al UE împotriva imigrației ilegale și împotriva tuturor amenințărilor la ordinea și siguranța publică, dar această barieră nu trebuie să se manifeste și împotriva intereselor economice ale României. Atragerea de capital și investiții este o prioritate și, în momentul de față, această prioritate este încurcată de proceduri mult prea greoaie și absolut inutile pentru oamenii de afaceri, nu numai din India, dar și din alte state din afara Uniunii Europene, care sunt interesați să investească în economia noastră.

Știați că pentru acordarea unei vize pentru un om de afaceri din India de exemplu este nevoie de o invitație din partea unei companii române sau din partea unei instituții publice, iar termenul de soluționare a vizei este în primă instanță de 60 de zile la care se adaugă încă 30 de zile pentru procesarea vizei? Un reprezentant al unei companii indiene trebuie să aștepte cel puțin 90 de zile pentru proceduri birocratice de acordare a vizei. Oare în acest fel considerăm noi că trebuie să procedăm pentru a atrage investiții străine în România?

Voi depune în scurt timp o inițiativă legislativă, spre dezbatere și adoptare în Parlament, prin care voi solicita simplificarea procedurilor de acordare a vizelor pentru investitori și oameni de afaceri din țări non-UE, cu potențial investițional mare. Așa cum Germania, Franța sau Bulgaria au reușit să atragă investitori străini prin facilitarea accesului acestora pe piețele interne, fără să încalce reglementările comunitare din domeniu, consider că și România trebuie să facă pași hotărâți și rapizi în această direcție.

Summit-ul China – Europa Centrală şi de Est organizat zilele acestea la Bucuresti demonstrează capacitatea noastră de a deveni un jucător important pe plan regional. Importanţa evenimentului nu trebuie sub nici o formă subestimată. Bucureştiul este astăzi locul de întâlnire a peste 1500 de oameni de afaceri din China, Europa Centrală şi de Est. În această săptămână, în Capitala României s-au întâlnit gestionarii a peste 15% din resursele economice ale planetei şi reprezentanţii a peste 20% din populaţia lumii. Îmi exprim speranţa că recentele contracte comerciale şi parteneriate încheiate cu ocazia acestui eveniment îşi vor arăta cât mai curând roadele şi în economia românească.

Stimate colege, stimaţi colegi, şansa României de a se dezvolta la nivel economic, politic şi social depinde foarte mult de calitatea relaţiilor noastre externe cu partenerii noştri tradiţionali, dar şi de curajul şi tenacitatea de care dăm dovadă în dezvoltarea oportunităţilor noi care ni se prezintă, inclusiv de pe pieţele asiatice. Perspectiva creşterii schimburilor economice cu economii puternice cum este cea a Chinei sau a altor stare din Asia sau din Orientul Mijlociu este extrem de pozitivă. Înclinarea balanţei comerciale dintre România şi aceste ţări în favoarea noastră este un obiectiv pe care trebuie să îl promovăm inclusiv în politica noastră externă. 

Cred în şansa Romaniei  de a deveni un jucător important pe plan extern şi o voce puternică pe plan regional. Acesta trebuie să devină obiectivul întregii clase politice şi, indiferent de culoarea predominantă a peisajului politic, trebuie să devină un obiectiv asumat de fiecare dintre noi, pentru că interesul naţional o cere. 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.