Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 23, 2014 in Politic | 2 comments

Declaratia politica sustinuta astazi in Plenul Camerei Deputatilor

 

Afirmarea României în spaţiul european prin valorificarea tradiţiilor naţionale

România are norocul, dat de la Bunul Dumnezeu de a fi supranumită Grădina Maicii Domnului. Pornind de la pitorescul sat românesc şi până la frumoasele tradiţii care colorează viaţa românilor de mii de ani, avem toate motivele pentru a ne da seama cât de norocoşi suntem că putem să numim România casa noastră.

De fiecare dată când mă întreb de ce iubesc România nu pot să nu îmi aduc aminte de clipele frumoase din copilăria pe care am petrecut-o în satul natal, Fulga de Jos, de frumuseţea portului nostru naţional, de sunetele încântătoare ale cântecelor populare şi de sentimentul frumos de apartenenţă la un popor care s-a născut creştin, cu valori curate, cu frică de Dumnezeu, cu cinste şi cu demnitate.

Mândru că sunt român: acesta trebuie să fie mesajul cu care România trebuie să se afirme în Europa, o ţară cu o cultură bogată, cu valori creştine şi cu o istorie de mult prea multe ori zbuciumată. Trebuie să învăţăm să fim mai încrezători în noi, să spunem mai des că suntem mândri că ne-am născut aici, că suntem mândri de rădăcinile noastre, de tradiţiile şi obiceiurile noastre, că suntem mândri de ce a însemnat, înseamnă şi poate să însemne România în lume. Aceasta este atitudinea cu care mi-aş dori să mergem noi, românii, în această nouă legislatură a Parlamentului European. România are foarte mult de oferit Uniunii Europene, iar valorile noastre naţionale cum ar fi cinstea, onoarea, demnitatea şi ospitalitatea trebuie să fie valorile care ne definesc în primul rând în ochii noştri şi abia după aceea în imaginea pe care partenerii noştri europeni o au despre noi şi despre ţara noastră.

Trebuie să ştim  să preţuim mai mult faptul că România contribuie la îmbogățirea patrimoniului spiritual european, reafirmând respectul pentru viaţă, demnitatea persoanei umane, dreptul la proprietate, valoarea familiei şi a solidarităţii umane, acordând o atenţie deosebită garantării libertăţii de gândire, conştiinţă, credinţă şi religie.

Identitatea poporului nostru este o valoare în sine pentru Europa, dar nimeni nu este mai în măsură să definească această identitate decât românii. Fiecare dintre noi poate fi un ambasador de succes al României.  Trebuie doar să vrem acest lucru! Fiecare parlamentar european român trebuie să transmită în rândul colegilor săi mândria de a fi român, frumuseţea tradiţiilor noastre naţionale şi valorile care aparţin acestui popor frumos şi curajos. 

De ce vă vorbesc eu astăzi stimate colege şi stimaţi colegi despre valorile, tradiţiile şi obiceiurile româneşti? Răspunsul este simplu. Pentru că îmi doresc ca la următoarele alegeri europarlamentare o prioritate să fie atât păstrarea și perpetuarea obiceiurilor tradiţionale aici la noi acasă, dar și promovarea şi recunoaşterea lor în Uniunea Europeană, inclusiv prin conştientizarea tinerilor faţă de frumuseţea şi bogăţia tradiţiilor româneşti.

Nu pot să nu profit de această ocazie pentru a spune în faţa dumneavoastră cât de mult apreciez bogăţia frumoaselor tradiţii şi obiceiuri vasluiene de la mine din Colegiu, de pe Valea Tutovei, judeţul Vaslui, acolo unde această bogăţie este păstrată vie şi transmisă de la o generaţie la alta.

Voi susţine întotdeauna atât păstrarea, cât şi promovarea tradiţiilor  moldoveneşti.  Fie că vorbim de Grupul folcloric Răzeşii Iveştilor din localitatea Iveşti, Ansamblul de cântece şi dansuri după cimpoi „Floricica” din comuna Perieni, Formația de mandoline „Doina Similei” din comuna Alexandru Vlahuţă sau de Grupul folcloric “Răzeşii Pogoneşti” din comuna Pogoneşti vă garantez că fiecare în parte face cinste Văii Tutovei cu fiecare apariţie naţională sau internaţională pe care o are. Şi dacă nu mă credeţi vă invit să veniţi să dansăm împreună o horă moldovenească la mine în Colegiu! Bogăţia spirituală a vasluienilor o voi promova cu fiecare ocazie pe care o voi avea, pentru că eu ştiu că aceşti vrednici descendenţi ai răzeşilor lui Ştefan cel Mare iubesc cu adevărat România şi tradiţiile sale şi apără obiceiurile pe care le-au învăţat de la strămoşii lor.

Am simțit cu toții zilele acestea influența minunatelor obiceiuri ºi tradiþii pascale din diferitele zone ale României pe care le reprezentãm. Se cuvine să ne aplecăm cu toată seriozitatea asupra misiunii păstrării valorilor noastre naţionale şi a reprezentării lor cu mândrie în spaţiul european şi euro-atlantic, ca o imagine vie, realistă, istorică, dar şi contemporană a românilor şi a României. Iar atunci când prezentăm identitatea noastră naţională, consider că nimic nu poate oferi o imagine mai completă a tuturor laturilor existenţei sale decât tradiţia populară creştină. Pentru a avea acces la această înţelepciune de 2000 de ani, educaţia joacă un rol fundamental. Atât în familie, cât şi într-un cadru instituţional tradiţiile şi obiceiurile româneşti trebuie să rămână vii, necesare şi importante pentru copii.

România în care vreau să trăiască copilul meu trebuie să simtă influenţa tradiţiilor, a sărbătorilor şi să păstreze amprenta unui popor mândru şi demn de reuşitele din trecut şi încrezător în cele din viitor.

Îmi doresc ca întotdeauna reperele culturale, pornind de la tradiționala ie şi până la bucatele tradiţionale să însemne ceva pentru români şi să ţină aproape de sufletul nostru obiceiurile şi datinile străvechi care fac din România o ţară binecuvântată, o adevărată Grădină a Maicii Domnului.  

Eu vă propun să începem să construim o Românie puternică în Europa având ca fundaţie valorile noastre comune de care trebuie să învăţăm să fim mândri. Sunt sigură că promovarea valorilor şi tradiţiilor noastre, inclusiv în Parlamentul European, va evidenţia unicitatea şi autenticitatea României în peisajul european.

Suntem datori să păstrăm în viaţă moștenirea noastră tradiţională şi istorică şi să o prezentăm, cu mândrie, în faţa Europei şi a lumii. Putem să fim uniţi în diversitate şi puternici atât pe plan regional, cât şi european, numai dacă apreciem, dacă ţinem cont şi dacă ne promovăm identitatea, valorile, obiceiurile şi tradiţiile româneşti. Vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră stimate colege şi stimaţi colegi  să veniţi alături de mine şi să stabilim împreună un obiectiv din promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti atât în ţară, cât şi peste hotare.     

 

 

Vă mulţumesc,

Ana Birchall

Deputat Colegiul nr. 5 Vaslui

 

2 Comments

 1. „Înalt Reprezentant pentru afaceri europene şi parteneriat cu SUA”?

  Woauuuuuuu, păi cum vine asta?
  Un partid acuzat de bolşevism, comunism şi etc alte astfel bazaconii desuete îşi desemnează un „Înalt Reprezentant pentru afaceri europene şi parteneriat cu SUA” în timp ce familia domnului „Preşedinte de Dreapta” Traian Băsescu îşi burduşeşte conturile cu banii Gazpromului?

  SUNT DEZORIENTAT!
  Dacă ar fi să mă iau după vorbe, Victor Ponta şi ai lui sunt comunişti ……
  Dac-ar fi să mă iau după fapte, Victor Ponta şi ai lui sunt capitalişti ….

  PFIUUUUU CE DILEMĂ!
  Să iau în seamă vorbele sau faptele?
  Mda, gata m-am decis! ….. dă-le dracu de vorbe că ele se duc în timp ce faptele rămân!

  BRAVO! BRAVO! BRAVO!

  • diaconu Eusebiu
   multumesc frumos. Numai bine

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.