Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 25, 2014 in Politic | 0 comments

Declaratia politica sustinuta astazi in plenul Camerei Deputatilor

 

„România puternică în Europa: Mândria de a fi român şi identitatea naţională trebuie să îşi găsească locul în campania de la europarlamentare”

Campania pentru alegerile europarlamentare se apropie rapid. În mai puţin de o lună partidele politice vor veni în faţa românilor cu programele electorale pe care le susţin, cu obiectivele politice pe care le ţintesc şi cu temele pe marginea cărora se vor purta dezbateri şi discuţii în spaţiul public.

Absenteismul este din păcate o problemă cu care România, dar şi restul statelor UE se confruntă când vine vorba despre alegerile europarlamentare. Din multitudinea de cauze care duc la această stare de apatie a electoratului când vine vorba de alegerea reprezentanţilor în PE se remarcă în primul rând o aparentă distanţare a temelor publice europene de interesele imediate şi apropiate de cetăţeni.

Participarea la vot a scăzut constant la ultimele scrutine electorale. Spre exemplu, în România, în anul 2009 numai 27% din totalul populaţiei cu drept de vot s-a prezentat la urne la alegerile europarlamentare. La nivelul UE – 27 prezenţa la vot a scăzut până la nivelul de 43%. Eurobarometrul din martie 2013 ne arată că 84% din europenii intervievaţi sunt de părere că prezenţa la vot ar creşte dacă cetăţenii UE ar avea mai multe informaţii despre impactul politicilor adoptate la Bruxelles asupra vieţii lor de zi cu zi.

Cum putem creşte interesul pentru alegerile europarlamentare? Putem să încercăm prin a începe să ne promovăm valorile naţionale în Europa. Trebuie să înţelegem că identitatea noastră naţională este unică, ceea ce trebuie să ne facă mândri că suntem români.

Putem să ne luptăm pentru a construi o Românie puternică în Europa şi ceea ce îmi doresc şi de la aceste alegeri europarlamentare este ca noi, reprezentanţii partidelor politice, să reuşim în mod particular să atragem tinerii la vot cu mesaje ce ţin de identitatea noastră naţională şi de nevoia de a ne promova în Europa ca cetăţeni de prima mână, cinstiţi, capabili şi tenace.

Stimate colege şi stimaţi colegi, România trebuie să fie privită cu respect în UE. Bogăţia şi frumuseţea tradițiilor şi obiceiurilor româneşti, frumuseţea satului românesc, hărnicia, profesionalismul şi seriozitatea românilor sunt doar câteva exemple care trebuie să ne facă mândri că suntem români. Nu degeaba acest loc a fost binecuvântat de Dumnezeu şi este cunoscut sub numele de Grădina Maicii Domnului!

De ce suntem șovăielnici şi timizi în a promova aceste adevărate bogăţii ale României!? De ce pentru unii politicieni a devenit, în existenţa lor politică, un  scop să denigreze şi să vorbească de rău România?

Aştept de la viitorii reprezentanţi ai României în Parlamentul European să promoveze aceste bogăţii aşa după cum aştept să promoveze imaginea României în Uniunea Europeană, ca un stat responsabil şi un partener serios. Resping atitudinile contrare intereselor naţionale, atitudini care, din păcate au fost de multe ori adoptate inclusiv de o anumită parte a europarlamentarilor români. Lupta politică internă nu trebuie exportată la Bruxelles sau în alte state ale lumii.  

Trebuie să spunem stop denigrării românilor şi a României, dacă vrem ca România să fie puternică în Europa. Mă aştept ca reacţiile agresive la imaginea României, aşa cum le-am observat în special în ultimii 5 ani din partea unor politicieni sau publicaţii străine să fie sancţionate atât de reprezentanţii noştri europeni cât şi de comunitatea europeană per ansamblu. Politicienii precum Nigel Farge trebuie să fie izolaţi în discursul lor alimentat de ură.

Promovarea interesului şi a identităţii noastre naţionale de către toţi membrii români ai PE este fundația de la care trebuie să plecăm în aceste alegeri. Acum trebuie să le arătăm românilor că opiniile lor contează şi că deciziile care se iau la Bruxelles le afectează în mod direct, pozitiv, viaţa de zi cu zi.

Trebuie să susţinem în continuare aderarea noastră la Schengen, un drept care trebuie respectat pentru toţi cei care îndeplinesc obligaţiile la care s-au angajat. Trebuie să ne luptăm în continuare pentru a asigura, fără îngrădiri, dreptul efectiv de liberă circulaţie şi dreptul la muncă pentru cetăţenii români în UE. Vorbim de un drept şi nu de un privilegiu, acesta este mesajul pe care toţi membrii UE trebuie să îl înţeleagă. Şi mai trebuie să învăţăm să ne respectăm mai mult pe noi înşine, dacă vrem să fim respectaţi de partenerii noştri europeni. 

În colegiul meu din Vaslui sunt români demni care m-au învăţat ce înseamnă să te tragi din vechiul neam al răzeșilor şi deşi sunt într-o zonă dezavantajată economic au o bogăţie şi o frumuseţe greu de egalat. Iar dacă nu mă credeţi pe cuvânt vă invit să veniţi pe Valea Tutovei şi să descoperiţi ce înseamnă omenia, ospitalitatea, tradiţia, portul românesc şi frumuseţea satului românesc. Mai puteţi descoperi delicioasele produse tradiţionale precum plăcinta de bostan sau plăcinta cu brânză (faimoasele poale-n brâu!).

Este critic să se înţeleagă de către întreaga clasă politică că avem nevoie de o Românie puternică în Europa, cu o voce clară şi bine auzită în toate instituţiile UE. O Românie care să îşi promoveze identitatea naţională şi să îşi apere interesul naţional. Acestea sunt obiectivele pentru care românii trebuie să se prezinte la urne pe 25 mai. Şi mai avem nevoie să nu uităm să iubim şi să respectăm apartenenţa şi identitatea noastră la acest popor care deşi a fost de multe ori greu încercat de istorie, mereu, s-a ridicat cu fruntea sus!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.