Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 18, 2014 in Politic | 0 comments

Declaratia politica sustinuta astazi in plenul Camerei Deputatilor

„Antreprenoriatul feminin este dezvoltat pentru prima oară de un program dedicat sectorului IMM-urilor.

 

Cred în potenţialul antreprenorial al femeilor din România. Nu este prima oară când o spun. Femeile din România sunt tenace, puternice,  dând dovadă de o expertiză, seriozitate şi profesionalism greu de egalat în domeniile lor de activitate enumerând doar câteva din calităţile specifice unui antreprenor de succes.

În declaraţia politică de astăzi voi vorbi despre necesitatea  de a ajuta la modul real, nu numai declarativ, la dezvoltarea şi implementarea cu succes a programelor de formare şi dezvoltare a antreprenoriatului feminin din România.

Guvernul a lansat recent patru programe naţionale pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor. Realitatea arată că măsurile de austeritate şi de reducere drastică a consumului din perioada 2009-2011 au dus la închiderea a peste 700.000 de firme mici şi mijlocii lăsând un vid greu de acoperit pentru clasa de mijloc din România, crescând considerabil rata şomajului din ţară.Se impune de urgenţă susținerea unor măsuri strategice, aplicate unitar, pentru un sector care a fost văduvit, mult prea mult timp de măsuri economico-financiare obtuze.

Cu siguranță, programele: Tineri Întreprinzători, Stimularea Femeilor Manager, programul Start și programul de dezvoltare pentru IMM-uri vor ajuta la creşterea şi consolidarea sectorului antreprenorial pe câteva categorii ţintă, bine determinate. Vorbim despre un set de măsuri care se integrează perfect în acordarea celor 0,4% din PIB promişi de către Guvernul Victor Ponta la începutul mandatului.

Aş vrea să mă opresc asupra relevanţei „Programului naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii.” Experienţa pe care am câştigat-o în Weconnect International şi Vital Voices, două ONG-uri Internaţionale care promovează leadership-ul şi antreprenoriatul feminin în toată lumea, m-a învăţat că este nevoie de solidaritate şi coeziune pentru a dezvolta cultura specifică mediului de afaceri în rândul femeilor şi mai ales în rândul femeilor din mediul rural.

România are nevoie urgentă de implementarea programului naţional pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor cu implicarea activă în acest proces a femeilor şi tinerilor şi personal susţin acest program.

Avem 500.000 de lei, fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor iniţiate de antreprenoarele din România, ce facem cu ei?

Susţin direcţionarea acestor fonduri pentru dezvoltarea antreprenoriatului feminin cu precădere către afacerile dezvoltate de femeile din orașele mici şi mijlocii sau din mediul rural. Nu vorbim despre un tip de antreprenoriat social, vorbim despre nevoia, pe care de mai multe ori am semnalat-o, de a dezvolta zonele defavorizate din România, cum este şi zona Vaslui.

Antreprenoriatul feminin este o soluţie care rezolvă cel puţin două probleme care, din păcate, se perpetuează în mediul rural: elimină discrepanţele între regiunile rurale şi cele urbane şi ajută la dezvoltarea potenţialului neexploatat al femeilor din mediul rural.

Discriminarea de gen din societatea românească are şi o componentă economică foarte accentuată. Principiul plăţii egale pentru munca de valoare egală poate fi foarte bine asigurat, inclusiv de un program naţional de dezvoltare a culturii antreprenoriale în rândul femeilor.

Având în vedere faptul că este vorba de un program multianual, voi propune ca în exerciţiul bugetar viitor, alocările pentru acest tip de programe să crească. Sunt convinsă că tinerii şi femeile pot ajuta la dezvoltarea vizibilă a clasei de mijloc din România.

Aşa cum am mai spus de multe ori, avem nevoie de o clasă de mijloc puternică şi bine conturată în România iar drumul spre atingerea acestui obiectiv nu se poate face fără curajul de a schimba ADN- ul social, economic şi politic şi fără o susţinere consistentă şi consecventă a statului pentru dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii pe care familiile tinere le pot dezvolta.

Susţin orice program prin care se dă o şansă în plus tinerilor antreprenori să se dezvolte aici, în România.

Ţine inclusiv de noul management al sectorului IMM-uri din cadrul Ministerului Economiei şi în special de noul ministru delegat pentru IMM-uri, Florin Nicolae Jianu să dea o şansă tuturor românilor de a-şi deschide o afacere şi de a da prioritate afacerilor iniţiate de tineri şi femei în România. Resursa managerială pe care tinerii şi femeile din România o au de oferit nu este încă destul de bine exploatată.

Închei cu o precizare necesară referitoare la mediul de afaceri de la nivelul judeţului Vaslui. Oamenii de afaceri din judeţ şi din regiune au solicitat, în repetate rânduri, oferirea de facilităţi fiscale pentru afacerile mici şi mijlocii din judeţ, ca soluţie pentru relansarea economică a zonei.

Revin cu solicitarea, atât către autorităţile centrale cât şi către cele locale, de a da prioritate investiţiilor din judeţul Vaslui prin informarea publică eficientă asupra programelor demarate de Guvern, de susţinere a IMM-urilor şi prin oferirea de asistenţă tehnică eficientă pentru femeile şi tinerii care vor să îşi deschidă o afacere în judeţ.

Potenţialul enorm al zonei Vaslui trebuie să fie exploatat şi prin utilizarea la maxim a Fondului Naţional pentru Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, este o şansă pe care judeţul Vaslui nu are voie să o rateze.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.