Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 11, 2014 in Politic | 0 comments

Declaratia politica sustinuta astazi in plenul Camerei Deputatilor

„Măsurile economico-fiscale pentru zonele defavorizate așa cum este și judeţul Vaslui trebuie să devină o prioritate pentru Guvern”

În declaraţia politică de astăzi voi atrage atenţia asupra nevoii de a reduce decalajele economice şi sociale pe care le observăm între judeţul Vaslui şi restul ţării.

Judeţul Vaslui se numără din păcate în topul judeţelor din România în ceea ce priveşte rata şomajului şi la coada clasamentului în ceea ce priveşte dezvoltarea mediului privat şi crearea de noi locuri de muncă. Rata şomajului în Vaslui este de 9,8%, cu peste 15.000 de şomeri înregistraţi, la momentul noiembrie 2013, în timp ce media pe ţară se plasează în jurul valorii de 7,3%. O altă statistică a INS ne arată că producţia industrială la nivelul judeţului Vaslui a scăzut cu 17% în 2013, faţă de media pe ţară care a crescut cu cca. 7%.

Cei 52.200 de salariaţi înregistraţi la nivelul judeţului Vaslui câştigă cu peste 800 de lei mai puţin decât venitul mediu la nivel naţional. Un vasluian câştigă în medie 1.500 de lei lunar, în timp ce la nivel naţional, salariul mediu brut este de 2.300 de lei/lună. Cel mai mic venit mediu din România este în judeţul Vaslui, o statistică care, cu siguranţă, este îngrijorătoare.

Peisajul economic al judeţului Vaslui nu arată deloc bine şi ţine de noi, stimate colege şi stimaţi colegi, să scoatem această comunitate din cercul vicios în care se află din punct de vedere al subdezvoltării.În opinia mea, judeţul Vaslui nu poate avea o şansă egală cu restul judeţelor şi regiunilor din România şi Europa fără o asistenţă specializată pe nevoile comunităţii din zonă. Problemele cu care se confruntă judeţul Vaslui, economice şi sociale, nu sunt neapărat specifice regiunii. Dacă ne uităm la indicatorii judeţelor din regiune, cum ar fi judeţul Neamţ sau judeţul Vrancea vom observa rapid că aceşti indicatori sunt pozitivi faţă de cei ai judeţului Vaslui. Şomajul este mai mic cu aproape două procente în Neamţ şi Vrancea faţă de judeţul Vaslui. De asemenea, venitul mediu este mai mare cu cel puţin 100 de lei în regiune faţă de zona Vaslui. Cauzele acestor fenomene nu pot fi extinse la nivel regional ci trebuie identificate la nivelul judeţului Vaslui.

Trebuie să ieşim din mentalitatea menţinerii Vasluiului la nivelul lanternei roşii a clasamentelor economice din România şi acest lucru se poate întâmpla numai dacă se înţelege că judeţul Vaslui trebuie sa beneficieze, pentru un timp limitat, de facilităţi fiscale specifice, atractive pentru investitorii români sau străini.

Susţin orice soluţie care poate scădea povara fiscală pe afacerile din judeţul Vaslui, nu în detrimentul zonelor economice din alte judeţe sau regiuni, ci pentru a ridica judeţul Vaslui la un nivel competitiv în România şi Europa. Nu este greu să demonstrezi faptul că judeţul Vaslui reprezintă o zonă defavorizată a României. Din acest motiv consider că vasluienii merită o şansă în plus atât în atragerea investiţiilor în zonă cât şi în absorbţia cu prioritate a fondurilor europene.

De ce are nevoie judeţul Vaslui?

Zero impozit pe profit reinvestit, taxe salariale reduse pentru firmele cu mai mult de 20 de angajaţi şi scăderea TVA-ului la un set de produse şi linii de producţie specifice din agricultură sunt câteva măsuri care în opinia mea  poate fi oxigenul care  să facă diferenţa între o zonă subdezvoltată şi o zonă de creştere sustenabilă.

Consider că menţinerea acestui tip de abordare economică pentru o perioadă minimă de 5 ani poate schimba faţa judeţului Vaslui şi poate da o şansă în plus vasluienilor, inclusiv a tinerilor fie de a-şi deschide o afacere profitabilă acasă, fie de a-şi găsi un loc de muncă avantajos în judeţ.

Am vorbit de multe ori de la această tribună de exodul de populaţie tânără din Vaslui. Ştim cu toţii că multe judeţe din România se confruntă cu fenomenul îmbătrânirii rapide a populaţiei, dar trebuie să ştim că avem puterea şi posibilităţile să facem ceva pentru a inversa acest curent, pentru a dezvolta zone atractive pentru tinerii noştri şi pentru a da putere motoarelor economice care, din păcate, au ajuns să se oprească în multe zone ale ţării printre care se numără şi zona Vaslui.

Consider că avem nevoie de un efort comun şi susţinut al autorităţilor centrale şi locale care să ajute sistemul privat din Vaslui să se dezvolte, în primul rând prin recunoaşterea zonei ca o zonă defavorizată, în al doilea rând prin crearea instrumentelor necesare pentru absorbţia puternică de fonduri europene în zonă cu scopul de a creşte comunităţile vasluiene şi de a le face sustenabile.

În acest moment, în judeţul Vaslui, numai 10 comune fac parte din zonele defavorizate ale României, dintr-un total de 81 de comune. Din aceste 10 comune, 5 fac parte din colegiul nr. 5 Vaslui, colegiul pe care îl reprezint în Parlament.

Trebuie să oferim o şansă vasluienilor de a se dezvolta în România şi în Europa.

Le cer investitorilor să vină în judeţul Vaslui şi le garantez că acolo vor găsi o forţă de muncă puternică şi pregătită să aducă profit, acolo vor găsi oameni demni şi muncitori care nu îşi merită imaginea care pe nedrept le-a fost imprimată în ultimii ani. Pentru aceşti oameni avem nevoie de ajutor, printr-o strategie menită să direcţioneze fondurile europene în dezvoltarea judeţului şi prin acordarea de facilităţi fiscale pentru investitori dacă vrem să profităm de potenţialul economic al unui judeţ care nu îşi merită locul pe care îl are în prezent în economia noastră.

Sunt norocoasă să reprezint în Parlamentul României vasluieni harnici, frumoși și demni din Valea Tutovei.

Cer autorităţilor centrale să ajute comunităţile şi autoritățile locale pentru ca această frumoasă Vale să nu mai fie cunoscută sub denumirea de Valea Plângerii.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.