Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 18, 2014 in Politic | 0 comments

Declaratia politica sustinuta astazi in plenul Camerei Deputatilor

 

România poate şi trebuie să-şi asume un rol activ în promovarea protecţiei şi a drepturilor copilului la nivel regional şi European, în interiorul grupului de lucru înfiinţat în cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră”

În declaraţia de astăzi am să vă vorbesc despre rolul activ şi inovator pe care România poate şi trebuie să şi-l asume, ca model în practicile şi politicile de protecţie a copilului, pentru state din regiunea noastră.

Nu este prima oară când militez, chiar de la această tribună, pentru ca România să îşi asume un rol decisiv în promovarea protecţiei drepturilor şi a bunăstării copiilor la nivel regional. Experienţele acumulate de ţara noastră în ceea ce priveşte creşterea calităţii serviciilor de protecţie a copilului după o perioadă de dezordine generalizată şi sărăcie cronică din prima jumătate a anilor 90’, pot servi drept model şi exemplu pentru state care se confruntă în prezent cu problemele pe care noi le-am avut în trecut.

Elaborarea Strategiei Naţionale pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului 2014-2020 şi a Planului operaţional pentru implementarea acesteia pentru perioada 2014-2016 introdusă acum în dezbatere publică, îmi dă ocazia să propun ca un capitol din această strategie să prevadă în mod specific rolul pe care România îl poate avea în prezentarea către statele din regiunea Mării Negre a politicilor publice implementate pentru reducerea numărului de copii care cresc în instituţii şi pentru promovarea şi protejarea drepturilor copiilor per ansamblu.

Pe modelul Convenţiei de la Istanbul privind eliminarea violenţei împotriva femeilor, trebuie să lucrăm împreună pentru a găsi soluţii problemelor care se extind la nivel regional. Sărăcia în care trăiesc mulţi copii, instituţionalizarea acestora, accesul greu la educaţie şi traficul de copii nu cunosc barierele graniţelor dintre state. Sunt probleme care afectează, la un nivel sau altul, toate societăţile din regiune şi eu cred că este şi de datoria noastră să punem la comun experienţa pe care am dobândit-o în domeniul protecţiei copiilor pentru a fi disponibilă tuturor statelor din regiunea Mării Negre şi nu numai.

Şi pentru aceste motive consider că proiectul „Împreună pentru copii: Coaliţii de ONG-uri mai puternice în regiunea Mării Negre” este binevenit. Proiectul pune la comun eforturile ONG-urilor şi ale instituţiilor publice centrale în consolidarea unei relaţii pe care trebuie să o construim la nivel regional şi în jurul soluţiilor comune pentru problemele copiilor.

Cooperarea regională trebuie să pornească, inclusiv de la această abordare comună a problematicii protecţiei copiilor, în faţa căreia, doar împreună putem promova si rezolva mai eficient politicile publice privind protecția si drepturile copiilor.

Tocmai de aceea consider că în interiorul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) trebuie să creăm şi această nouă punte de colaborare atât între instituţiile noastre publice şi cele ale vecinilor noştri din regiune, cât şi la nivelul societăţii civile, în aşa fel încât prioritatea numărul unu să devină protecţia şi promovarea drepturilor copiilor din întreaga regiune.

Sunt convinsă că experienţa ONG-urilor de profil din România poate fi un model şi pentru alte state din regiune care se confruntă cu probleme grave în asigurarea unui mediu stabil pentru copiii defavorizaţi.

România trebuie să fie un jucător important în regiune şi în Europa în domeniul asigurării protecţiei copilului, de aceea voi susţine, în continuare, proiectul de a înființa la București Agenţia Europeană pentru Copii, Inovare şi Incluziune Socială, proiect pe care l-am inițiat în parteneriat cu Child Pact, reprezentat de Mirela Oprea, cu World Vision, reprezentat de Daniela Buzducea și cu Policy Center for Roma and Minorities, reprezentat de președintele Valeriu Nicolae.

Niciodată nu trebuie să uităm că este şi de datoria noastră ca stat graniţă al Uniunii Europene, să promovăm valorile şi principiile UE şi în afara Uniunii, inclusiv în domeniul protecţiei sociale şi a protecţiei copiilor.

România poate facilita transferul de experienţă şi cunoaştere din interiorul UE spre regiunea extinsă a Mării Negre şi mă bucură faptul că şi Ministerul Afacerilor Externe şi-a asumat această misiune inclusiv prin susţinerea programului „Împreună pentru copii”.

Mă bucur de asemenea să constat că iniţiativa Child Pact, „Împreună pentru copii: Coaliţii de ONG-uri mai puternice în regiunea Mării Negre”, prinde rădăcini prin punerea bazelor concrete ale acestui program coerent de cooperare regională în domeniul protecţiei copilului.

Fac un apel la toate ONG-urile de profil să susțină acest program care va aduce un sprijin concret statelor care se confruntă cu probleme grave în gestionarea acţiunilor de protecţie şi asigurare a drepturilor copiilor. Child Pact, Coaliţia Regională pentru Protecţia Copilului din zona extinsă a Mării Negre creşte şi se îndreaptă în direcţia corectă.

Copiii nu trebuie să fie victimele muncii forţate, ale violenţei domestice sau de orice alt fel, ale traficului de persoane sau ale sărăciei. Drepturile universale ale copiilor asigură şansele acestora la educaţie de calitate şi protecţia acestora împotriva abuzurilor. Niciun copil din Vaslui sau din alt loc din România sau din regiunea Mării Negre nu trebuie să fie condamnat la sărăcie, la abandon școlar din cauza sărăciei sau la moarte datorită înfometării!

Vă invit stimate colege și stimați colegi să ne asigurăm că toate informaţiile şi experienţa pe care le-am dobândit cu greu în perioada noastră de tranziţie ajung şi la factorii decizionali ai statelor din regiunea extinsă a Mării Negre, pentru binele tuturor copiilor defavorizaţi din zonă.

România are o societate civilă valoroasă, populată de oameni competenți a căror pasiune pentru domeniile de protecție și incluziune socială în care activează, trebuie și poate să depășească granițele României. Este de datoria noastră să venim în sprijinul lor, să-i susținem și să le promovăm ideile și proiectele atât pe plan național cât și internațional.

Cu cât mai repede vom înțelege că societatea civilă și sistemul politic au aceleași interese, cu atât mai rapid vom putea lucra eficient împreună în interesul tuturor copiilor care au nevoie de ajutorul nostru.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.