Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 26, 2013 in Politic | 7 comments

Declaratia politica sustinuta astazi in Parlament

cu Andrutu, cel mai mare sustinator al meu astazi dupa ce a ascultat declaratia politica!

cu Andrutu, cel mai mare sustinator al meu astazi dupa ce a ascultat declaratia politica!

Stimate colege,

Stimaţi colegi,

În declarația de astăzi ma voi referi atât la pozițiile exprimate de către anumiți oficiali ai Marii Britanii cât și în mass media britanică cu privire la cetățenii români care, eventual, doresc să muncească în Regatul Unit.

Încă de la aderarea României la Uniunea Europeană au existat voci critice cu privire la o invazie a românilor pe piața muncii din țările membre ale Uniunii. De-a lungul timpului numărul celor care au criticat România a scăzut simțitor, multe state fiind foarte mulțumite de calitatea muncitorilor români, dar și de eforturile autorităților din România în ceea ce privește exodul forței de muncă spre statele europene.

Pentru anumite state care se confruntă cu un euroscepticism exacerbat, critici în ceea ce privește cetățenii români au continuat să existe. Principala problemă invocată a fost cea legată de onorariile mici pentru care sunt dispuși românii să lucreze, acest fapt creând neliniște în rândul populației autohtone.

Românii au demonstrat de la integrarea în Uniunea Europeană că se pot adapta standardelor deja existente și că integrarea nu a fost o greșeală, așa cum reprezentanți ai clasei politice din Marea Britanie au afirmat în mai multe rânduri în plenul Parlamentului European.

Problemele apărute în ultima perioadă vin pe fondul crizei economice din ultimii ani, a creșterii ratei șomajului și a neîncrederii oamenilor în instituțiile statului. Populația statelor europene, fiind în situația intrării în șomaj și a pierderii venitului, se simte amenințată de străinii care reprezintă o forță de muncă mult mai ieftină. Neliniștea din cadrul societăților a forțat guvernele să ia măsuri în așa fel încât nemulțumirea populară să nu escaladeze în proteste, iar populația să se simtă protejată în fața acestei amenințări. Însă, aceste măsuri, in marea lor majoritate, nu fac altceva decât să creeze discriminare față de ceilalți cetățeni europeni.

Îngrijorarea ce a apărut în societatea britanică cu privire la români și bulgari, și la ”invazia” acestora pe piața forței de muncă, nu justifică menținerea restricțiilor de muncă. Guvernul ar trebui să lucreze pe baza datelor existente și a regulilor europene în materie de libera circulație a forței de muncă, nu numai pe baza sentimentelor populare.

În ultima perioadă s-a dezvoltat un adevărat scandal la nivelul Uniunii Europene cu privire la poziția Marii Britanii față de cetățenii români. S-au avansat diverse speculații conform cărora românii, odata ce va fi liberalizată piața muncii din Marea Britanie, se vor năpusti asupra locurilor de muncă ale cetățenilor britanici.

Poziția Guvernului de la Londra cu privire la români a fost una ce s-a dovedit a fi discriminatorie. Chiar și Uniunea Europeană s-a sesizat în ceea ce priveste dreptul la muncă al românilor în Marea Britanie. Nu este normal ca o parte a cetățenilor Uniunii Europene să fie privați de libertatea de mișcare și de angajare, iar ceilalți să dispună de toate aceste drepturi.

Dacă declarațiile primului ministru britanic, David Cameron, dar și ale ministrului de interne, referitoare la introducerea controlului la granițe pentru cetățenii români, vor fi puse în practică, atunci avem de a face cu un atac direct împotriva uneia dintre libertățile fundamentale care stă la baza edificiului comunitar al Uniunii Europene, prevăzută încă din Tratatul fondator din 1957.

Mesajul Uniunii Europene a fost foarte clar în această cauză – Marea Britanie trebuie să își revizuiască poziția cu privire la România.

În tot acest scandal Guvernul român, prin intermediul Ministerului de Externe, dar și al primului ministru Victor Ponta, a dat asigurări în mod repetat că cetățenii români nu vor invada piața forței de muncă din Marea Britanie. Conform datelor existente cu privire la românii și bulgarii existenți în Marea Britanie, a fost evidențiat faptul că proporția acestora este una foarte scăzută, în comparație cu anvergura pe care o are acest subiect.

Tot acest scandal s-a dezvoltat foarte mult fără a se avea în vedere realitatea existentă în Marea Britanie. Studenții români și bulgari cheltuiesc anual 30 de milioane de lire sterline pe taxe de studii și costuri de întreținere. Așadar, putem observa foarte ușor că românii și bulgarii contribuie anual la bugetul învățământului din Marea Britanie, un domeniu cu care britanicii se mândresc, cu o sumă consistentă.

Frica existentă la nivelul societății britanice cu privire la migrația în masă a cetățenilor români este nefondată. Datele recente arată că migrația românilor a stagnat. Odată cu ridicarea restricțiilor impuse de statul britanic nu se vor înregistra diferențe majore față de rata de migrație actuală.

O altă dovadă a faptului că îngrijorarea legată de migrarea forței de muncă din România către Marea Britanie este una nefondată, o reprezintă și rata șomajului din România care la ora actuală este de aproximativ 6%.

Dacă e să analizăm problema migrației forței de muncă din România, noi românii ar trebui să fim cei îngrijorați din cauza exodului creierelor. Oamenii pregătiți, specialiștii români sunt atrași de statele occidentale, atât prin aparatura și nivelul tehnologic existent, cât și prin nivelul de plată. Acest lucru nu ar afecta statele Uniunii Europene, ci dezvoltarea României. În acest caz, interesul României este de a-și păstra valorile în interiorul granițelor, nu de a-i încuraja să migreze.

În județul Vaslui, pe care îl reprezint în Parlamentul României în calitate de deputat, sunt foarte multe familii cu membri plecați la muncă în diverse state ale Uniunii Europene, inclusiv în Marea Britanie. Sunt oameni care muncesc de ani de zile pentru familiile lor, care sunt apreciați pentru corectitudinea și hărnicia lor și care nu au invadat pe nimeni, dorindu-și să revină în țară după ce au asigurat pentru cee dragi condițiile unui trai decent.

Săptămânile acestea a fost depusă de către cetățenii britanici o petiție prin care se cere guvernului londonez să prelungească cu încă cinci ani restricțiile de pe piața muncii pentru români și bulgari. În spatele acestei petiții se regăsesc peste 120.000 de britanici, care au fost influențați de euroscepticismul parlamentarilor și de naționalismul excesiv de care unii politicieni britanici dau dovadă, atât în plan intern, cât și în cadrul instituțiilor europene.

Guvernul de la București a explicat și va continua să explice opiniei publice britanice că toate amenințările pe care le avansează diverse medii din spațiul anglo-saxon nu au nicio legătură cu realitatea. Primul ministru Victor Ponta, prin intervențiile din mass-media britanică a prezentat situația reală a cetățenilor și muncitorilor români, încercând astfel să pună capăt speculațiilor apărute.

Pentru gestionarea acestei probleme fac apel, atât la forțele politice parlamentare, cât și la președintele statului, să ne unim eforturile și resursele pentru a promova la nivel european o poziție comună a României față de măsurile guvernului britanic și față de încercările de a discrimina cetățenii români.

Aștept de la președintele României ca, în cadrul viitorul Consiliu European, să transmită în mod clar faptul că statul român nu va accepta nicio încălcare a tratatelor europene. Marea Britanie are obligația de a ridica restricțiile de pe piața muncii începând cu 1 ianuarie 2014.

O personalitate remarcabilă din Marea Britanie, Prințul Charles, a venit în România în repetate rânduri, exprimându-și cadmirația, încrederea în puterea de dezvoltare a țării noastre și atașamentul față de meleagurile românești. Astfel, dacă un membru al Casei Regale a Marii Britanii are o asemenea părere față de România, înseamnă că nu suntem un popor atât de rău și de speriat.

Îmi exprim speranța că toate Statele Membre ale Uniunii Europene vor continua să respecte legislația comunitară, iar Comisia Europeană, ca și gardian al Tratatelor europene, se va asigura că orice abatere va fi corectată, indiferent de ce stat va fi vorba.

Nu vorbim despre un drept suplimentar acordat sau o favoarea făcută cetățenilor români, ci despre respectarea legii comunitare, obligație care revine inclusiv Marii Britanii, așa cum revine tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

 Vă mulțumesc

Ana Birchall

Deputat Colegiul 5 Vaslui

7 Comments

  1. WORDS,WORDS,WORDS….
    M

  2. Sunt multe drepturi pe care nu ar fi necesar sa le aparam pentru ca sunt intrinseci situatiei. Din acest motiv nu stiu de ce trebuiesc bagati in seama cei care sunt in afara unor intelegeri clare. V-as sugera un subiect care nu a fost tratat pana acum, sau cel putin, a fost tratat cu draperiile trase in fata opiniei publice. Este vorba de fondul cinegetic. Pe zi ce trece ne sunt ucise animalele salbatice cele mai sensibile si mai prietenoase omului. Avem o ingaduinta extrema pentru caini dar se ucid caprioare fara discernamant. Hranim zeci de mii de caini (n-am nomic cu ei) dar nu ajutam in timp de iarna animalele padurii. Cred ca ar fi mult de spus. Succes si sa va indrume Dumezeu in ceea ce faceti!

  3. Buna seara, in primul rand va multumesc pentru acceptul dat. Legat de declaratia dumneavoastra, am citito acum si cred ca se incadreaza la… declaratii. Poate, sigur ca sunt si alte probleme pe care le-ati putea aborda, dar nu de alta dar in poza postata sunteti cu Praslea cel voinic. Imi permit sa va sugerez sa reluati aceste teme: abandonul scolar, delincventa juvenila. La care as mai adauga NATALITATEA, dar cate si mai cate…. Daca v-am trezit interesul cu problemele enumerate si credeti ca ar putea devenii teme de interes si de urmarit de dumneavoastra, pot sa va sprijin. Cu consideratie, prof. drd. Constantin Vasile Nenciu

      • Buna seara,
        Va multumesc ca mi-ati raspuns. Temele pe care le-am pomenit aseara sunt doar cateva. Incerc sa atrag atentia despre natalitatea in Romania. Practic Romania este intrun pericol demografic. Numarul nascuti-vii la 1000 locuitori, este mai scazut de la luna la luna si nu de la decada la decada. Sporul natural este negativ. Poate reusesc sau mai bine spus poate dumneavoastra reusiti sa atrageti atentia asupra acestui fenomen social, care nu mai este ” o bomba cu efect intarziat „! Se petrece acum ! Am lucrat voluntar ca si consilier psihologic in cadru Spitalului de Obstetrica – Ginecologie Oradea. Si tot ca voluntar la Spitalul de Oncologie Oradea. Asa ca sunt in fenomen atat de la primul pas pana la ultimul pas. Ideea este ca se mai poate face ceva, dar imperios ACUM ! Puteti sa initiati o discutie cu cei implicati, sa initiati programe de constientizare a populatiei, chiar sa initiati o decizie legislativa. Stiu ca suna tot ce v-am scris alarmist, dar e mai mult decat atat. Este un fenomen ireversibil, cel putin atat putem face, sa-l incetinim! Suntem datori cu asta.
        Cu consideratie, C.V. Nenciu

        • Nenciu Vasile Constantin
          aveti dreptate. Eu am initiat proiectul Familia tanara prioritate economica si sociala. Astept pe email ideile dvs si poate ma ajutati. Numai bine

  4. Buna seara,
    Daca decideti sa lucram impreuna, trebuie sa lucram sistematic, sa stim in ce vreti sa se materializeze (Lege, Hotărâre, Decizie, Declaraţie, Apel, Mesaj).
    Sa incepem cu valorile natalitatii, starea de sanatate, educatia si mediu educogen; educatia non formala, educatia formala, igiena de viata, mediu social; structura pe grupe de varsta si sexe; conditiile climatice, economice (zone de dezvoltare).
    Sa avem o viziune de ansamblu cu inceput si sfarsit. Intre acestea doua, continutul pe elementele constitutive. Intrebare, cum ne organizam ?

    O seara placuta, C.V. Nenciu

    Numarul meu de telefon este : 0742067699 si adresa de email [email protected]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.