Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 26, 2013 in Politic | 0 comments

Declaratia politica sustinuta astazi in Camera Deputatilor

Declaratie politica cu ocazia vizitei presedintelui APCE, Jean-Claude Mignon

Zilele acestea avem onoarea de a fi vizitati de catre una dintre personalitatile marcante ale Europei, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, dl Jean Claude Mignon. Vizita dl Mignon este una cu atat mai speciala deoareceeste prima intalnire a domniei sale cu actuala formula a Parlamentului Romaniei.

Acest eveniment diplomatic vine intr-un context foarte bun pentru relatiile externe ale Romaniei. Vizita dlui Mignon urmeaza unei succesiuni de intalniri bilaterale pe care primul ministru Victor Ponta le-a desfasurat in mai multe state ale Uniunii Europene, aratand astfel deschiderea Romaniei catre o politica externa activa.

Presedintele Jean Claude Mignon este cunoscut ca un prieten al Romaniei si al romanilor, o persoana care s-a interesat constant de situatia tarii noastre.  Un astfel de moment extrem de important il reprezinta rezolutia prin care APCE, condusa de dl Mignon, a cerut Rusiei sa continue negocierile pentru returnarea Tezaurului.

Vizita dlui presedinte Mignon este o dovada a deschiderii externe pe care Romania a aratat-o in ultimele luni de guvernare USL. Dupa o perioada de izolare pe plan european, in care lideri europeni notabili evitau tara noastra in deplasarile intreprinse, in mai putin de sase luni s-au realizat intalniri bilaterale ale Romaniei cu state insemnate din Europa, precum Italia sau Franta.

Dl Jean Claude Mignon a demonstrat de-a lungul timpului o disponibilitate catre dialog si o atitudine echilibrata fata de politica din Romania. Suntem onorati ca domnia sa a ales sa intreprinda aceasta vizita in tara noastra, una pe care o consider marcanta, atat pentru relatiile statul roman cu APCE, cat si pentru imaginea Romaniei in plan european.

Ma simt personal onorata de intalnirea avuta ieri cu domnul Mignon, in calitate de membru al comisiei de afaceri europene si membru al delegatiei Parlamentului Romaniei la APCE.

Romania a sustinut si va sustine actiunile APCE in incercarea de a democratiza spatiul Est European, in principal prin experienta pe care statul roman a capatat-o ca urmare a tranzitiei de la un regim totalitar pana la aderarea la Uniunea Europeana. Prin urmare, in Romania APCE are un partener de baza in Europa de Est, un promotor al principiilor democratice.

De altfel, in cadrul discutiilor avute cu domnul Mignon am subliniat faptul ca, in problema transnistreana, Romania considera ca orice masura care va fi luata trebuie sa tina cont de suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, plecand de la frontierele recunoscute international. De asemenea, am adaugat faptul ca Romania urmareste cu interes si preocupare problema asigurarii dreptului la educatie si in general situatia drepturilor omului in regiunea transnistreana. O atentie particulara consider ca trebuie acordata normalizarii activitatii scolilor cu predare in grafica latina din regiunea amintita.

In final, as vrea sa subliniez si insemnatatea pe care Romania o acorda unei viitoare cooperari stranse cu Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, cooperare care speram sa fie una benefica pentru ambele parti.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pe teme economice… « Motanul Incaltat - [...] arata, printre altele, ca: “În conformitate cu opinia unanimă a analiştilor economici internaţionali [1], [...]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.