Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 18, 2013 in Politic | 1 comment

Declaratia politica sustinuta astazi in Camera Deputatilor: Romania are nevoie de tineri bine pregatiti si integrati pe piata muncii pentru a avea un viitor

În declarația de astăzi voi vorbi despre ceea ce, în opinia mea, ar trebui să fie cea mai importantă resursă a acestei țări. Discuțiile de zilele acestea despre bogățiile României m-au făcut să constat că uităm care este cea mai importantă resursă a acestei țări. Ea nu este la Roșia Montană și nici la vreo altă exploatare minieră. Sigur, aceste bogății sunt importante, dar cred că adevărata bogăție a României o găsim în școlile și în căminele noastre. Copiii și tinerii noștri sunt cea mai importantă bogăție a acestei țări.

 Și eu, dar sunt convinsă că și mulți dintre dvs, am participat la ceremoniile de deschidere a anului școlar. Este foarte bine că suntem alături de copii în aceste momente, dar cred că trebuie să folosim acest prilej pentru a ne gândi serios la viitorul lor. Trebuie să fim conștienți de momentul delicat în care se află generațiile de tineri. Așa cum arată situația acum, copiii de la serbările de deschidere a anului scolar au, din păcate, șanse mari să ajungă tineri fără un loc de muncă, absolvenți ai unor facultăți de la care n-au obținut prea multe informații utile în afară de o diplomă pe care nu o ia nimeni în seamă, dar și cât se poate de neîncrezători într-un sistem care nu valorizează suficient meritocrația și munca. Toate acestea s-ar întâmpla în cazul în care ei vor rămâne în țară. Să nu uităm că există și posibilitatea ca tinerii școliți ai României să părăsească țara într-un număr și mai mare pentru a-și construi viitorul în altă parte.

 Se vorbește des despre generația actuală de tineri, atât de lovită de șomaj, ca despre o generație pierdută. Printre argumentele folosite se invocă faptul că aceștia devin șomeri pe termen lung și vor pierde lupta cu generațiile de tineri absolvenți care vin din urmă, mai bine pregătite și mai bine adaptate pieței muncii. Implicațiile acestui fenomen sunt multiple și grave. De exemplu, tinerii care nu au slujbe își întemeiază mai greu o familie, ceea ca va face ca fenomenul îmbătrânirii populației, care deja afectează grav țara noastră, să se accentueze și mai tare. Am arătat încă din luna iunie a acestui an, într-o intervenție la reuniunea COSAC, faptul că trebuie să spargem cercul vicios în care este prins un tânăr: primul loc de muncă, prima casă, primul copil.

 Fiecare euro cheltuit pentru educație, pentru crearea de locuri de muncă nu trebuie privit ca o cheltuială ci ca o investiție din partea statului în propriul său viitor. Eu însămi am avut șansa să urmez cursurile unor instituții de educație prestigioase, chiar dacă veneam dintr-un sat din Prahova, deci știu cât de importantă este educația pentru viitorul tinerilor. La fel, știu foarte bine cât de important este să ai dreptul la o școală bună, indiferent că ea se află în mediul rural sau cel urban. Orice tânăr care nu se integrează pe piața muncii înseamnă o lovitură pentru viitorul României, pentru bugetul asigurărilor sociale și pentru populația țării noastre.

 În România școala nu produce “tâmpiți” așa cum i-a plăcut lui Traian Băsescu să spună, dar cu siguranță produce tineri nemulțumiți de sistemul de învățământ și de faptul că educația, absolvirea unui liceu sau a unei facultăți, nu le mai garantează șansa la un loc de muncă. De multe ori, tinerii noștri află că nici măcar buna pregătire, dublată de experiența profesională, nu-i mai ajută să-și găsească și să-și păstreze slujbe pe măsura pregătirii lor profesionale, sau să-și construiască o carieră pe măsura dorințelor și aspirațiilor pe care fiecare dintre noi le-am avut la început de drum profesional. Trebuie să înțelegem că meritocrația trebuie să stea la baza societății noastre. Trebuie să înțelegem că munca și educația trebuie încurajate și sprijinite dacă vrem ca tinerii noștri să creadă în viitorul lor. Sau dacă vrem ca ei să aibă un viitor aici, acasă.

Pentru a fi siguri că tinerii au abilitățile necesare pentru locurile de muncă ce vor fi create, trebuie asigurată o educație de calitate a acestora, începând cu nivelul primar și ajungând până la cel superior. Școala românească trebuie să formeze nu numai să informeze! Evoluția societății din ultimii ani ne-a arătat că numărul locurilor de muncă ce necesită tot mai multe abilități au crescut semnificativ. De aceea, pentru a face față pe o piată a muncii foarte competitivă și în continuă dezvoltare educația trebuie să fie o prioritate pentru orice stat.

 La nivelul Uniunii Europene, până în prezent, a devenit evident faptul că perioada de criză economică i-a afectat în special pe tineri. Șomajul a crescut vertiginos în rândul acestora în numai câțiva ani. Potrivit datelor Eurostat 5,6 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 24 nu au un loc de muncă. Țările cele mai afectate sunt Spania și Grecia, acolo unde peste 50% dintre tineri nu au o slujbă.

 23,8%. Aceasta este cifra șomajului în rândul tinerilor români cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. Ministrul Muncii Mariana Câmpeanu a arătat recent că cifra ar putea ajunge destul de ușor la 25%, pragul de alarmă la șomajul grupei de vârstă a tinerilor. Faptul că în acest moment România are o cifră a șomajului la tineri mai mică decât alte țări europene sau decât media Uniunii Europene nu este de natură să ne liniștească în nici un fel, ba dimpotrivă. Previziunile de creștere a numărului de tineri șomeri trebuie să ne mobilizeze pe toți cei responsabili să găsim soluții pentru rezolvarea acestor probleme.

 Problema șomajului în rândul tinerilor a fost una dintre prioritătile colegilor din familia social-democrată. Socialiștii europeni au lansat încă de anul trecut campania Garanția pentru Tineret, prin care se dorește găsirea de soluții pentru a combate acest tip de șomaj. Inițiativa Partidului Socialiștilor Europeni, familie din care face parte și PSD, reprezintă instrumentul necesar pentru a construi un viitor pentru tinerii europeni, inclusiv pentru cei români.

 Garanția pentru Tineret asigură ca fiecărei persoane din Europa să îi fie oferit un loc de muncă, continuarea studiilor la locul de muncă după ieșirea din sistemul de învățământ sau intrarea pe piața muncii. Dezvoltarea societății este bazată pe investițiile pe care le facem în tineri, de aceea avem nevoie de proiecte prin care economia noastră să susțină crearea de noi locuri de muncă pentru tineri.

Un rol esențial în găsirea de către tineri a unui loc de muncă după ce termină studiile îl au politicile guvernamentale din domeniul muncii, dar și serviciile de ocupare a forței de muncă. Atragerea de investitori care să asigure un necesar de locuri de muncă este unul dintre obiectivele importante ale statelor din ziua de astăzi. În acest fel, tinerii care ies din sistemul de învățământ pot fi integrați în cadrul unor companii care să le pună la dispoziție posibilitatea de a pune în aplicare ceea ce au studiat.

 Guvernul României, de la preluarea mandatului din mai 2012, a pus pe primul plan atragerea de investitori care să vină în țara noastră și care să producă noi locuri de muncă. Si in Colegiul nr. 5 Valsui pe care il reprezint in Parlament, somajul, in special in randul tinerilor, este o problema acuta. Îmi exprim speranța că guvernul USL, prin politici sale, va reuși să împiedice creșterea șomajului în rândul acestei generații de tineri. Avem nevoie de ei pentru viitorul acestei țări și pentru reformele pe care dorim să le implementăm. Un eșec ne-ar pune în situația de a pune șomajul la tineri pe lista problemelor grave ale acestei țări.

Nu aș vrea să fim generația de politicieni care nu a făcut totul pentru tinerii acestei țări.

Nu trebuie să fim generația de politicieni care nu a făcut ce era necesar pentru ca această țară să aibă un viitor prin tinerii ei!

Echipa A.B. 

1 Comment

  1. Sa nu uitam si de tinerii altor tzari! Si ei pot fi incurajati sa vina in Romania. Am inteles ideea ca cei nativi trebuiesc incurajati sa ramana. Dar pe de alta parte, si strainii pot fi o resursa importanta.
    Am locuit simultan in 3 tzarisoare europene care impreuna probabil sunt cat o Romanie. Si pe toate le consider in egala masura „ale mele”, la fel cum o consider si pe Romania. Imi sunt dragi toate si nu ma simt bine cand sunt luat drept strain in ele.
    Am invatzat cutumele nedocumentate in fiecare din ele. Am realizat cat de diferite pot fi acestea de la loc la loc. Am invatat ca femeile iubesc diferit in fiecare dintre aceste tari.. de ex..

    Revenind la tineri: par sa fie la fel pest tot, dar nu sunt. E f interesant sa intelegem ce face un tanar sa se mute dintr-un loc in altul sau ce il tine in acelasi loc. Unii isi pot alege locatia in functie de compatibilitatea cu femeile/barbatii de acolo. De fapt vb despre cultura locului.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.