Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 29, 2016 in Comunicate, International, Politic, Social | 0 comments

Cultura de securitate și subsecvent introducerea conceptului de securitate cibernetică în școli reprezintă un demers important în beneficiul eforturilor de adecvare a normelor de securitate și etică la spațiul virtual

deputat2-1

Ana Birchall: Cultura de securitate și subsecvent introducerea conceptului de securitate cibernetică în școli reprezintă un demers important în beneficiul eforturilor de  adecvare a normelor de securitate și etică la spațiul virtual

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, Ana Birchall a participat la conferinţa Cyber Intelligence Europe, organizată în perioada 29-30 septembrie, de Strategikon și Intelligence-sec, în cadrul căreia a susţinut alocuţiunea cu titlul ‘Dezvoltarea culturii de securitate cibernetică în România. De la cadrul legislativ, la dezvoltare educaţională’

O primă concluzie a intervenției președintelui Comisiei de afaceri europene a relevat necesitatea introducerii şi operaționalizării conceptului de cultură de securitate cibernetică în rândul tinerilor, începând de la nivelul de liceu. „Această inițiativă se înscrie într-un demers mai amplu ce vizează promovarea unor măsuri de încurajare a elevilor şi studenților pentru a urma o carieră în domeniul securității cibernetice”, a declarat Ana Birchall în cadrul conferinţei Cyber Intelligence Europe.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat că statisticile recente privind dinamica infracțiunilor cibernetice generează o preocupare reală, relevând o amplificare a fenomenului fie că vorbim despre utilizarea rețelelor sociale, ori despre fraude informatice grave: „Cultura de securitate, și subsecvent introducerea conceptului de securitate cibernetică în școli reprezintă un demers important în beneficiul eforturilor de  adecvare a normelor de securitate și etică la spațiul virtual”.

În același context, Ana Birchall a pledat pentru implicarea sectorului privat şi stimularea unui dialog public-privat real, inclusiv în ce priveşte susţinerea guvernamentală a transferului tehnologic şi a cooperării în domeniul cercetării şi dezvoltării soluţiilor de securitate cibernetică.  Obiectivul central este de a crea în România o industrie robustă în domeniul securităţii cibernetice, stimulând totodată dezvoltarea prin măsuri fiscale acordate companiilor româneşti ce au ca obiect principal de activitate securitatea cibernetică. „Această susținere poate lua multiple forme, cele mai eficiente dovedindu-se relaxarea costurilor aferente angajării de specialiști în domeniu, susținerea startup-urilor, precum și promovarea soluțiilor de securitate românești”, a susținut președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților.

Un aspect asupra căruia președintele Comisiei pentru afaceri europene a revenit cu această ocazie vizează necesitatea elaborării şi adoptării, în România, a unei legislaţii comprehensive şi actualizate în domeniul securităţii cibernetice. “Adecvarea şi consolidarea legislației în domeniu va crea inclusiv spațiul normativ pentru implementarea Sistemului Naţional de Alertă Cibernetică, având rolul de a preveni şi contracara riscurile şi ameninţările la adresa securităţii cibernetice. Acest demers va genera în mod obligatoriu  un cadru de cooperare la nivel naţional între instituţiile publice având competenţe în domeniu şi mediul privat”, a mai precizat Ana Birchall.

Temele reiterate în cadrul conferinţei Cyber Intelligence Europe au fost promovate de Ana Birchall pe agenda Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, astfel că pot fi regăsite în documentele asumate de instituție ca opinii pentru dezvoltarea și operaționalizarea domeniului.

Nu în ultimul rând, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, Ana Birchall a evocat importanța activității insituțiilor cu vocație în domeniul securității cibernetice, care au reușit să gestioneze cu succes provocările la adresa României, chiar dacă prin natura muncii lor rezultatele nu fac decât arareori obiectul unor subiecte de agendă publică.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.