Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 15, 2014 in Politic | 0 comments

Conventia de la Istanbul a fost avizata favorabil de catre Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Sanatatii

Apreciez avizarea favorabilă a Convenţiei de la Istanbul de către Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii. Este o veste foarte bună pentru toate femeile din România şi nu numai. Îmi exprim speranța că și Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Justiţiei vor aviza favorabil acest memorandum de semnare şi ratificare a Convenţiei, în cel mai scurt timp.

 Convenţia privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul) este un instrument de referinţă pentru tot ceea ce înseamnă lupta împotriva violenţei asupra  femeilor, atât la nivel regional cât şi european. De aceea cred că România trebuie să se alăture cât mai repede statelor care au ratificat sau au semnat deja Convenţia.

În calitate de parlamentar de referință al României în rețeaua parlamentară de pe lângă Consiliul Europei, special constituită pentru combaterea violenţei asupra femeilor, am fost şi rămân o susţinătoare a semnării şi ratificării Convenţiei de la Istanbul. Mă bucur că încă două ministere din Guvernul USL, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii au avizat favorabil Memorandumul de ratificare a Convenţiei, alături de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale şi de Ministerul Afacerilor Externe. Îmi exprim speranţa şi încurajez ca avizarea memorandumului de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi de către Ministerul Justiţiei să aibă loc în cel mai scurt timp. Apreciez deschiderea şi susţinerea de care premierul Victor Ponta a dat dovadă faţă de procesul de semnare şi ratificare a Convenţiei de la Istanbul, exprimată public şi cu ocazia Conferinţei regionale pe tema „Violenţa împotriva femeilor” de la Bucureşti. Sunt convinsă că susţinerea domnului prim–ministru Victor Ponta a avut şi va avea în continuare un rol hotărâtor în semnarea şi ratificarea cu celeritate a Convenţiei .

La invitaţia lansată de mine, reţeaua parlamentară a APCE, special constituită în vederea eliminării violenţei şi discriminării împotriva femeilor a acceptat organizarea la Bucureşti a Conferinţei regionale având ca temă „Violenţa împotriva femeilor şi Convenţia de la Istanbul”. Această conferinţă a avut loc pentru prima oară în România, chiar de Ziua internaţională a luptei împotriva violenţei asupra femeilor, pe 25 noiembrie.

Ţin să îi mulţumesc încă o dată doamnei preşedinte a Comisiei pentru egalitate şi non – discriminare din APCE, Tina Acketoft, pentru participarea la Conferinţa Regională organizată la Bucureşti în această toamnă. Am demonstrat că România este o voce puternică pe plan regional cât şi european în ceea ce priveşte lupta împotriva violenţei asupra femeilor şi împotriva violenţei de orice fel, semnarea Convenţiei de la Istanbul devine astfel un pas necesar şi firesc.

Mâine, 16 ianuarie, 2014 voi participa la închiderea „Programului de dialog şi dezbatere interparlamentară” ce va avea loc în Turcia, la Ankara.

Anul trecut, am avut plăcerea şi totodată onoarea să particip, în calitate de membru al APCE, la două conferinţe din cadrul “Programului de dialog şi dezbatere interparlamentară” organizate pe tema egalităţii de gen și participării societăţii civile la procesul legislativ. Cu aceste ocazii am atras atenția asupra importanței adoptării, ratificării și implementării Convenției de la Istanbul în legislațiile naționale. Exemplul concludent a fost chiar proiectul meu de modificare a legii privind egalitatea de șanse și de gen din România, construit pe principiile și modelele enunțate în Convenție.

Mâine, voi participa la evenimentul de încheiere a acestui program util de dialog şi dezbatere interparlamentară. Voi avea o ocazie excelentă să le comunic partenerilor noştri din regiune şi din Europa progresele înregistrate de Guvernul României în procedura de semnare şi ratificare a Memorandumului Convenţiei de la Istanbul” a încheiat Ana Birchall, deputat PSD şi membru al reţelei parlamentare a APCE pe problema violenţei împotriva femeilor.

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.