Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 2, 2010 in Politic | 11 comments

Constitutionalistul Boc trebuie sa stie ca taierea pensiilor este nu numai imorala dar si ilegala

fiind contrara atat art. 9 din Pactul Internaţional privind Drepturile Economice, Sociale şi Culturale, care prevede “obligaţia statelor parţi de a recunoaşte dreptul oricărei persoane la securitate socială, inclusiv dreptul la asigurări sociale” cat si jurisprudenţei CEDO în materie astfel art. 1 Protocolul 1 prevede ca: deşi Convenţia nu recunoaşte explicit un drept analog celui din art. 9 al pactului de mai sus, Curtea EDO a soluţionat favorabil cauzele în această materie în temeiul art. 1 Protocolul 1 (ex: Stec and Others c. United Kingdom, 65731/01 şi 65900/01, 12 April 2006, para. 51).

Iar in practica juridica internationala deja au aparut asemenea cazuri. Si ma refer la Letonia unde s-a decis ca scaderea pensiilor este contrara CEDO si Constitutiei.

Sigur, dl. Boc a venit cu  art. 53 si “instituirea starii de necesitate cu restrângerea exerciţiului unor drepturi, fără a suprima însăşi existenţa drepturilor“. Acest tertip avocatesc nu il va ajuta pentru ca intai trebuia sa declare starea de necesitate (chiar daca o astfel de declaratie ar fi total pe langa textul constitutional) si numai dupa aceea sa propuna masurile respective. Sigur, nu e prima data cand dl Boc dovedeste ca nu cunoaste Constitutia si legile, desi este jurist la baza!

Intrebarea insa ramane: cine va suporta cheltuielile cu titul de despagubiri pe care statul roman va fi obligat sa le plateasca pensionarilor care vor decide sa atace in instanta aceasta masura aberanta? Raspunsul normal este: personal Dl. Boc. Oare asa va fi?

11 Comments

  1. Daca punem in spatele lui Boc atatea s-ar putea sa nu le poata duce. Ar tb sa plateasca partidul care il sustine, nu?!
    Pai incalcam un drept, ne ducem in Parlament si ne asumam raspunderea, Parlamentul isi da girul… Ce inseamna asta?! Ca PD+satelitii si-au asumat ei raspunderea pt incalcarea dreptului. Ca altfel Guvernul poate veni cu tot felul de propuneri nastrusnice, dar nu inseamna ca majoritatea parlamentara sa le si aprobe.
    Cel mai grav e ca se trece la incalcarea/taierea unor drepturi banesti inainte de a se incerca macar insanatosirea/eficientizarea cheltuielilor bugetare.
    Iata cativa pasi cu care ar tb sa se inceapa:
    1. Anularea achizitiilor care nu-s necesare pe moment.
    2. Urmarirea electronica a licitatiilor pt evitarea oricarei suspiciune de coruptie
    3. Rezilierea tuturor contractelor platite de la bugetul central sau din bugete locale care nu-si mai gasesc necesitatea in conditii de austeritate.
    4. Rezilierea si reluarea licitatiilor pt contractele publice necesare dar pt care exista suspiciunea ca s-au semnat prin trafic de influenta.
    5. Evaluarea si corectarea organigramelor ministerelor si ale institutiilor subordonate.
    6. Integrarea tututot salariilor din ministere si institutii subordonate in grile juste, asa incat fiecare salariu sa fie limitat superior si inferior in fct de pozitia, experienta si activitatea titularului. Cum e posibil ca un consilier de ministru sa fie de 5-6 ori mai bine platit decat ministrul?! Adica e mai important sa sfatuiesti decat sa iei si sa-ti asumi decizii?! Cum e posibil ca soferul consilierului sa fie platit ca ministrul?!?!?
    7. Evaluarea si corectarea organigramelor in companiile in care statul ia decizii (e actionar majoritar si incaseaza dividende grase sau da subventii).
    8. Rezilierea contractelor colective de munca din companiile statului asa incat sa nu mai existe salarii ce nu se justifica in contextul pietei muncii. Directorii generali au salarii limitate la cel al secretarilor de stat, dar adjunctii se duc undeva spre $ 10k/luna. Sa presupunem ca acea companie are nevoie de specialisti f bine platiti. Bun! Dar sa-i ia de pe piata libera a muncii. Orice angajat din companiile de stat tb evaluat si multi din ei dati afara si completat cu persoane mai competente de pe piata. In acest fel salariile nu vor fi mai mari decat trebuie => costuri minime => profit maxim => incasari bugetare de pe urma lor maximale si bine-nteles, daca este neaparat cazul, subventii minime.
    Aceastea ar fi masuri prioritare pt diminiuarea cheltuielilor in contextul actual, nicidecum o strategie completa. Dar abia dupa ce vor fi luat toate aceste masuri sa aibe tupeul sa ceara scaderea salariatilor de rand din institutiile de stat, insa si aceasta masura, cum ai zis mai de mult, Ana, poate fi luata pe criterii de eficienta ale angajatului individual. Iar atunci cand nici pana la ultima masura nu avem rezultate putem declara starea de necesitate.
    Iar in timpul starii de necesitate am putea lua masuri exceptionale, precum inlocuirea unei parti din pensii, din salarii, din ajutorul se somaj sau cel social cu tichete de masa, cu tichete de haine, cu tichete de transport, de medicamente, asa incat sa se realizeze o legatura directa intre resursele prmite de la stat de cetatean si nevoile lui de baza, iar cu resurse minime sa se satisfaca un maxim de nevoi.
    Dar se vrea cu adevarat binele omului?! Este bunastarea cetateanului pe termen scurt si lung prioritatea guvernului?! Probabil ar tb sa fie rugati, sa stie ca RO e populata cu oameni… cu oameni nefericiti!
    PS Rugati, apoi demisi:) Dar cand parlamentarii vad ca electoratul e asa de neimplicat, nu-i deranjeaza sa migreze de la un partid la altul sau sa nu-si respecte angajamentul fatza de cetatenii colegiului. Ca si catatenii au luat o sticla de untdelemn, o pungutza de zaharel, un puiut, o galetusa si alte bunatati pt votul lor. Foamea lor ne costa pe toti mai mult decat daca le-am fi dat sa manance.

  2. Ovidiu,
    6 , 7 si 8 sint practic reducere de salarii. Diferenta intre ceea ce propune guvernul si propunerea ta este ca propunerea ta ia timp 6 luni min posibil 1 sau 2 ani dar R are o criza acum si ar avea nevoie de banii aia (cu dobinda scazuta de la FMI) in Iunie.
    In termen lung (1 la 2 ani) ceea ce propui tu si ceea ce propune Ptriciu (dat afara 600000 de bugetari) sint solutii bune si sper sa fie implementate.
    Celelate puncte dau resultate de neprevazut (salvari mari sau mici de bani ) si nu sint acceptate de FMI (ei sint bancherii ei impun conditiile).
    Singura alternativa ar ramine propunerea FMIului de marire diferentiata a taxelor pe venit (cei bogati platesc mai mult) dar nu pare foarte populara cu politicienii romini (nu prea sint dispusi sa plateasca ei personal taxe mai mari). Oricum in afara maririi taxelor restructurarea saalrizarii si personalului in sectorul bugetar trebuie facuta pentru a avea un stat sanatos. La o analiza rece masurile guvernului Boc (care sint convins ca a discutat cu toti specialistii posibili) sint cele mai bune in raport timp/performanta.

  3. Intrebarea este „Oare ce se poate face ( shi daca da, care ar fii solutiile practice nu teoretice)ca Romanica sa nu intre in incapacitate de plata mai devreme sau mai tarziu?
    Pentru ca asta este de fapt rezultatul celor 20 de ani de postcomunism.
    Shi cand o tara intra in incapacitate de plata nici nu mai conteaza ce este constitutional sau nu…………..democratia se transforma in dictatura (autocratie).
    Deci sa ma fac inteles: care ar fii solutiile care sa evite (nu sa amane) intrarea Romaniei in incapacitate de plata?
    Sa fiu sincer eu nu vad nici-o o solutie viabila pe termen scurt sau mediu:((
    Deci sa traiti bine!

    Sa auzim numai de bine!

  4. ïncapacitate de plata”e un termen cam complex. De plata a ce? Guvernul (asimilat nu tocmai corect cu R – sint totusi si o gramada de firme particulare) nu va avea desti bani sa plateasca salariile , diverse contracte care le ruleaza (de regula la firmele clientilor de partid ) etc. Pot reduce cheltuielile (ceea ce incearca acum) sau in caz extrem sa tipareasca mai multi bani pentru plata salariilor / datoriilor in lei (nu sinteti in zona euro asa ca se poate). efectul – cursul euro – leu merge la 1:8 , poate 1:10 , inflatie , scaderea nivelului de trai masiv etc.

    Ai dreptate in sensul ca orice modalitate va fi utilizata net result este ca pe termen scurt/mediu nivelul de trai in R se va inrautati cosiderabil. Discutia „politica”care e acuma e injurul a cum se va dsitribui mizeria (cine va suferi mai mult).

    Sa zice de exemplu ca ii lasi pe bugetari in pace si gasesti vreo trei contracte la clientii de partid pe care le anulezi (de exemplu programul ala de 150 milioane de euro – R pe web etc).
    Realitatea e ca vreo citeva mii de oameni din sectorul privat vor fi afectati in aczul asta.

    Deci pe termen scurt / mediu = nivel de trai mai scazut

  5. Ovidiu,
    Hai ca m – ai terminat! Tichete de masa , tichete de haine etc. Pai astea nu sint tot bani. Cine plateste magazinul alimentar sau magazinul de haine?
    Crezi ca rominii cheltuiesc prea multi bani pe alcool , pe tigari si pe .. (nu , nu pot spun asta be logul lui ana) ? Numai atunci s-ar justifica tichetele de masa (ca food stamp un US – poti sa cumperi numai mincare nu si bautura)..

    Am o idee si mai buna care sigur ca tie ti-ar putea sa-ti placa! Pare-se ca sint o gramada de bugetari in exces. Ce-ar fi sa-i adunam pe toti si sa-i punem sa faca ceva util. Sa sape un canal de exemplu…

  6. Nu pot să cred ce război mediatic este şi aici.

    Este absolut colosal, mai ales că simpli cetăţenii trebuie să creadă pe cuvânt ori pe unii, ori pe alţii, că nu are de unde să cunoască toţi cetăţenii României subtilităţile Constituţiei sau jurisprudenţa CEDO.

  7. Marian,
    🙂
    In timpul unei stari de necesitate(economica) statul poate emite pt angajatii sai, pt pensionari, someri, asistati, etc tichete valorice pe diverse nevoi dupa clasele de produse consumate cu precadere de titulari pt compensarea unor taieri banesti propriu-zise.
    Care e ideea: in timpul unei crize bugetare statul tb sa gaseasca orice solutii posibile pt conservarea nivelului de trai mai ales in zona modesta a societatii.
    Cum poate sa faca asta: de ex sa le acopere nevoile de baza la toti angajatii bugetari, pensionarii, asistatii impreuna si nu separat prin venituri individuale, pt ca se stie ca unde mananca 1 milion, mai pot manca 100mii. NUU, nu ma gandesc la cantine colective gen China maoista sau Coreea de N de cand exista ea:) Ci la un calcul simplu, ca decat un salariat sa primeasca 10 RON in cadrul salariului pe care sa-i dea pe mancare, mai bine primeste un bon special de 10 RON cu care sa poata cumpara produse de 12 RON de ex. De ce ar fi special? Pt ca emise in regim special de stat poate avea in spatele emiterii un contract intre stat si comerciantii care accepta sa primeasca tichetele a.i. toate produsele achizitionate cu tichete sa aibe reducere din moment ce prin emiterea lor statul cumpara practic mancare, haine sau medicamente pt milioane de indivizi(prin natura lor, exista garantia ca tichetele vor fi consumate si nu economisite). Evident, asta pe perioada de criza si nu pt intreg venitul.
    In privinta canalului 🙂 nush ce sa zic. Evident, la prima vedere pare sinistru, daaar 🙂 atunci cand ar fi absolut necesar de ex canalul Bucuresti-Dunare, bugetarii disponibilizati pot fi orientati sa lucreze la Canal, DAR numai voluntar si bine-nteles platiti 😉 In varianta capitalista lucrarile pot fi facute de o firma privata(daca nu avem ceva de stat apta pt proiect evident) incurajata fiscal sa angajeze disponibilizati.
    Sper ca te-am amuzat;)

    • Corectie:
      10 RON lichizi pot fi inlocuiti cu tichet avand puterea de cumparare tot a 10 RON dar valoare nominala/valoare alocata de stat la emisiune de mai putin(7,8…) ca sa se realizeze o economisire concreta (en gross vs en detail)

  8. ANA,bocul si bocii NU au BUNUL SIMT…NU AU NIMIC OMENESC ,SUNT NEONAZISTI ,iar iesirea lui Anreea Paul ..ca daca guvernul NU taie salariile si pensiile inseamna ca suntem tampiti,aceasta este SFIDAREA SI CONDAMNAREA UNUI POPULATII ROMANESTI LA MOARTE-TEORIA NAZI-
    „GRASU’CARE ESTE DUS IN SPINARE DE SLABANOG”,spune totul,o zi minunata 🙂
    p.s.ai o dedicatie muzicala si am subscris la youtube.

    • Octavian,
      Ai deschis un subiect f interesant, nazismul din sanul puterii de la Bucuresti.
      Ce e nazismul in primul rand?! Dpdv economic nazistii au avut grija de cetatenii lor(de marea lor majoritate cel putin), deci nazismul promoveaza o politica economica moderata, bazata atat pe libera intitiativa, cat si pe interventionismul statului in domeniile strategice si in ajutarea saracilor… a saracilor din grupurile etnice preferate sau tolerate.
      In privinta libertatilor si drepturilor civile, ele sunt reduse la 0. Orice alta observatie e de prisos.
      Cand ma gandesc la felul in care Basescu priveste pe cei care il critica tind sa cred ca nu are respect pt drepturile civile. Iar cand adaug si faptul ca a indus in guvernul Boc si politica economica bazata exclusiv pe favorizarea bogatilor, ajung la concluzia ca practica aceiasi politica (adaptata la situatia prezentului si a contextului politic mai larg-UE, stat de drept, etc) ca vechii stapani de sclavi, ca despotii antici, ca orice senior cu vasalii sai. Adica un conservator, un dreptaci in cel mai rau sens al cuvintelor.
      Iata un quiz mic de 10 intrebari(in engleza) care sa determine orientarea politica a respondentului relativ la gradul de libertati/constrangeri civile, respectiv economice pt care militeaza. E interesenta aceasta bidimensionalitate social-economic.

  9. Da, dar ce te faci cand deficitul bugetului asigurarilor sociale este de 1,7 miliarde de euro ?….

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Constitutionalistul Boc trebuie sa stie ca taierea pensiilor este nu numai imorala dar si ilegala – Ana Birchall -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by stefanmanea, Ana Birchall. Ana Birchall said: http://www.anabirchall.ro/constitutionalistul-boc-trebuie-sa-stie-ca-taierea-pensiilor-este-nu-numai-imorala-dar-si-ilegala/ [...]
  2. Parlamentarilor gorjeni -scrisoare deschisă | Blogul lui Nea Costache - [...] Adina Hutanu, Ana Birchall, Ana Usca, nepoata-mii Ana-Maria din Craiova, Aurora Scarlet, Carmen, Cella, Corina Cretu, Crina [...]
  3. Cade sau nu Guvernul Boc? « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] clar ca Romania risca intrarea in incapacitate de plata?!Cat despre asumarea raspunderii de astazi, asa cum am mai spus…
  4. Punem pariu că Boc revine-n facultate pe şmen?! | hobbitia land - [...] Adina Hutanu, Ana Birchall, Ana Usca, nepoata-mii Ana-Maria din Craiova, Aurora Scarlet, Carmen, Cella, Corina Cretu, Crina [...]
  5. Românii – pulime de căcat | hobbitia land - [...] Adina Hutanu, Ana Birchall, Ana Usca, nepoata-mii Ana-Maria din Craiova, Aurora Scarlet, Carmen, Cella, Corina Cretu, Crina [...]
  6. Curtea Constitutionala: salariile se pot taia, pensiile NU « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] pe pietele financiare, inclusiv pierderile suferite de leu etc.,  cand de la bun inceput se stia ca taierea pensiilor…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.