Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 27, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Conferința și expoziția cu tema „O UNIUNE TOT MAI STRÂNSĂ – Moștenirea Tratatelor de la Roma pentru Europa de astăzi”

 

Conferința cu tema „O Uniune tot mai strânsă – Moștenirea Tratatelor de la Roma pentru Europa de astăzi”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Ambasada Republicii Italiene la București și Reprezentanța Comisiei Europene în România

Mulțumiri pentru fotografii domnului Robertin Cristea!

Conferința și expoziția cu tema „O UNIUNE TOT MAI STRÂNSĂ – Moștenirea Tratatelor de la Roma pentru Europa de astăzi”

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Ambasada Republicii Italiene la București și Reprezentanța Comisiei Europene în România, au organizat, astăzi, 27 martie 2017, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, conferința intitulată „O Uniune tot mai strânsă – Moștenirea Tratatelor de la Roma pentru Europa de astăzi”. Cu acest prilej, a avut loc vernisarea unei expoziții documentare privind evenimentul de semnare a Tratatelor de la Roma din urmă cu 60 de ani.

Conferința a fost deschisă prin intervențiile ministrului delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, a șefului Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, și a însărcinatului cu afaceri a.i. al Ambasadei Italiei la București, Beatrice Vecchioni.

În intervenția sa, ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, s-a referit la importanța deosebită a momentului aniversar, de marcare a semnării la Roma, în urmă cu 60 de ani, a Tratatelor fondatoare ale Uniunii, respectiv a Tratatului de instituire a Comunității Economice Europene și a Tratatului de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, acestea deschizând, practic, drumul în evoluția proiectului european.

A reliefat valența simbolică dublă pentru România a acestui moment, având în vedere că în acest an țara noastră aniversează zece ani de la aderarea la UE, și a salutat faptul că evenimentul de la București este organizat la scurt timp după Summit-ul aniversar și semnarea Declarației politice de la Roma, evenimente cu o încărcătură aparte pentru Uniune și pentru România, în special în contextul actual european.

Ministrul delegat a reafirmat cu această ocazie și pe fondul dezbaterii curente la nivelul  Uniunii cu privire la viitorul proiectului european angajamentul României de a acționa pentru continuarea integrării, pentru consolidarea proiectului european și pentru unitate în identificarea unor soluții constructive, consensuale și inclusive la provocările cu care se confruntă Uniunea. În context, a declarat: „doresc să reasigur, și cu acest prilej, că România este și va rămâne pe deplin angajată să rămână același partener solid acționând pentru unitatea proiectului pro-european. Suntem profund convinși de valoarea adăugată a acestui proiect politic unic prin obiectivele și rezultatele sale din ultimii 60 de ani, dar și de relevanța sa și pe viitor pentru ansamblul statelor membre, inclusiv pentru țara noastră”.

A arătat că necesitatea de a depăși cu succes provocările actuale interne din Uniune, dar și pe cele de pe scena internațională impune statelor membre și instituțiilor europene o abordare comună și ambițioasă, în absența acesteia riscându-se accentuarea diviziunilor existente sau crearea de noi fisuri la nivel european.

În acest sens, Ana Birchall a salutat faptul că Declarația semnată la Roma, la 25 martie, consfințește importanța principiilor și valorilor fundamentale ale Uniunii – unitatea, pacea, valorile democratice, asigurarea coeziunii, solidaritatea și securitatea, transmițând un mesaj de încredere în viitorul proiectului european.

Ne bucură faptul că Declarația de la Roma adoptată la 25 martie a reafirmat validitatea Uniunii Europene ca proiect de viitor, unitar și indivizibil, pentru noi toți. Prin apelul la unitate, coeziune și solidaritate europeană, Declarația de la Roma reflectă, astfel, viziunea ambițioasă care i-a animat pe părinții fondatori și la care trebuie să apelăm, în continuare, pentru a reînnoi forța de atracție a construcției europene”. Pe de altă parte, ministrul delegat pentru afaceri europene a evidențiat faptul că dezbaterea privind viitorul Uniunii „nu trebuie să aducă atingere valorilor și libertăților sale fundamentale.

În încheierea discursului său, ministrul delegat Ana Birchall a arătat că, în cei zece ani de la aderarea la Uniune, România s-a dovedit a fi un partener pro-european predictibil și consecvent, promotor al unității, solidarității și coeziunii la nivelul Uniunii, capabil să participe activ la re-conturarea și aprofundarea proiectului european.

A subliniat că România se pregătește – în baza acestor coordonate și în spiritul acestor valori – să acționeze ca viitoare Președinție a Consiliului Uniunii Europene în primul semestrul al anului 2019.

În cadrul evenimentului au susținut prelegeri și Prof. Antonio Varsori, Universitatea din Padova, și Prof. Cristian Pârvulescu, Decanul Facultății de Științe Politice, Universitatea din București.

Expoziția “Ever closer Union. The Legacy of the Treaties of Rome for Today’s Europe”, amplasată în holul Central al MAE, conține documente, fotografii și texte despre evenimentul de importanță deosebită care s-a desfășurat la Roma în urmă cu 60 de ani.

La acțiune au participat ambasadori, membri ai corpului diplomatic și reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/41139

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.