Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 13, 2016 in International, Politic | 0 comments

Conferința “Putere, Pace, Securitate – Securitate în noul context internaţional: evoluţii şi vulnerabilităţi”

Conferinta_1 Conferinta_2

Felicitări tinerilor organizatori de la Grupul de Studii de Securitate, pentru lansarea dezbaterilor, în cadrul celei de-a treia ediție a conferinței “Putere, Pace, Securitate – Securitate în noul context internaţional: evoluţii şi vulnerabilităţi”, privind problemele importante care afectează securitatea la nivel naţional şi internațional în momentul de față, provocările reprezentate de valul de refugiați cu care Uniunea Europeană și statele membre se confruntă în prezent, precum şi principalele schimbări care influențează contextul regional de securitate în care ne aflăm.

În intervenţia mea din cadrul dezbaterilor am susţinut că Uniunea Europeană şi lumea întreagă traversează o perioadă dificilă, în care ameninţările repetate au creat şi, din nefericire, au instaurat un sentiment crescut de teamă în rândul populaţiei. În acest context, este important să rămânem deschişi faţă de semenii noştri, dar în acelaşi timp nu trebuie să ezităm în a lua măsurile necesare pentru a garanta securitatea oamenilor.

De asemenea, consider că trebuie subliniată importanţa conştientizării şi a luptei împotriva ameninţărilor hibride şi emergente, cu precădere în mediul informaţional, unde vulnerabilităţile pot fi exploatate cu mult mai multă uşurinţă, provocând un impact semnificativ. Deşi România s-a remarcat nu doar ca unul dintre statele UE şi NATO cu rezultate excelente în domeniul tehnologiei informaţionale în general, ci şi printr-o infrastructură cibernetică performantă şi prin specialişti recunoscuţi la nivel internaţional, este necesară, astăzi mai mult ca oricând, o armonizare şi o adaptare a legislaţiei în acest domeniu, astfel încât să răspundă mai bine provocărilor din prezent.

În calitatea mea de deputat în Parlamentul României, voi susţine şi voi promova iniţiativele şi proiectele legislative care au ca scop operaţionalizarea prin măsuri specifice a protecţiei infrastructurii critice şi în mod special a infrastructurii critice informaţionale, în acord cu preocupările similare existente şi la nivelul celorlalte state membre UE şi NATO. Un mediu cibernetic sigur, care să beneficieze de o arhitectură de securitate performantă înseamnă, în definitiv, protejarea cetăţenilor şi a instituţiilor, iar adecvarea instrumentelor în funcţie de amploarea ameninţărilor şi a vulnerabilităţilor din prezent este o condiţie sine qua non pentru garantarea siguranţei cetăţenilor.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.