Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 21, 2009 in Politic | 4 comments

Conferinta Policy Network – Chile

Incepand de miercuri voi fi in Chile la Summit-ul organizat de  Policy Network si Presedintia Chile. Pe langa faptul ca este o placere sa reintalnesc prieteni dragi, temele propuse pentru dezbatere sunt dintre cele mai complexe si actuale incercand conturarea unui raspuns pentru actuala criza economica. Aceasta intalnire, care reuneste lideri marcanti din lume (din motive de securitate lista participantilor nu este publicata in integralitatea sa) este foarte importanta cu atat mai mult cu cat este organizata doar cu cateva zile inainte de intalnirea G20.

Am fost solicitata sa contribui cu comentarii la principalul document care va fi prezentat in cadrul Summit-ului.

Astept comentariile si parerile voastre. Multumesc si un sfarsit de saptamana placut.

4 Comments

 1. Ana,
  Intre doua curse Texas/California (dupa cum probabil iti amintesti, iar daca nu, nu-i bai, sunt trucker) am citit mai mult pe diagonala documentul despre care propui dezbaterea. Intr-adevar,politica pietei lasate sa evolueze pe baza autoechilibrului s-a dovedit ca nu este cea mai buna solutie. Pe de alta parte, o legislatie mult prea restrictiva in domeniu ne va duce la un nou urias cu picioare de lut, gen CAER, unde fratele cel mare isi impune prioritatile in detrimentul jucatorilor minori. Fara a fi banuit de simpatii criptocomuniste, trebuie sa recunosc ca superspecializarea intelectualitatii tehnice si financiare a condus la pierderea interesului pentru soarta omului de rand. Asa cum a subliniat in repetate randuri presedintele american, principiile economice trebuie reasezate pe un nou blockstart, cu noi reguli, cu o mai justa distribuire a profitului catre toti membrii societatii. Schimbarea se va produce foarte greu si cu un important sacrificiu din partea elitelor. Cutumele se schimba foarte greu. Am fost surprins mai deunazi de un comentariu, transmis, culmea, de o televiziune autointitulata crestina. Era vorba de bietul patronat care va trebui sa se supuna unei noi reguli de acceptare a sindicatelor in unitatile lor. Marele bau bau, Sindicatul era invocat ca raul absolut pentru succesul unui business. Eu cred ca adevarul este undeva la mijloc iar schimbarea va intampina o mare rezistenta din partea actualului etablishment. Nu stiu in ce masura ceea ce am spus face obiectul preocuparilor tale si nici nu cred ca sunt in pozitia de a cunoaste lucruri care tie iti sunt straine. Oricum, ma bucur ca un roman, intre noi fie vorba, un roman care n-a putut fi profet in tara lui, este in continuare pretuit pe alte meridiane. Mult succes! BTW, pozele din club sunt super! Mi-e dor de Romania.

 2. Secretul succesului consta in iesirea din criza, acest lucru se concretizeaza prin realizarea REFORMEI.

  TARA nu este guvernata si nu poate fi guvernata fara o REFORMA profunda si rapida, aceasta poate fi facuta numai de Traian BASESCU si Premierul Emil BOC care sunt decisi.

  Romania este o parodie in tot ce priveste statul :
  – administratie
  -sanatate
  -justitie
  -invatamânt
  -armata si politie
  -economie si finante
  -infrastructura si agricultura
  -mediu
  -transporturi ferate si rutiere
  -servicii si colectarea impozitelor
  -birocratie si coruptie
  -insecuritate cetateanului
  -peste tot

  Nu numai banii conteaza in aceasta REFORMA _ REENGENERING ci si viziunea unde se doreste sa se ajunga si in cât timp.

  REFORMA generala trebuie insotita si de o schimbare a impartirii administrative imediate.

  Liberali nu pot sa o realizeze, sunt prea setosi de putere si a prostie, social democrati sub masca socialului si aroganta unor dedpasiti politic nu pot accepta schimbarea.

  Singuri sunt PD L isti, angajamentele lor par serioase si de incredere, nu sunt imbecili stiu sa -si schimbe opinia in functie de vântul europeean si de viitorul succes al lui Traian BASESCU.

  Natiunea trebuie sa inteleaga, lumea nu se termina mâine, ROMANIA are nevoie de un viitor pentru generatia urmatoare, nu mai are timp sa piarde inca 20 de ani pentru niste ambitiosi bolnavi de tipul lui nastase sau iliescu.

  Natiunea a suferit 20 ani de un capitalism feudal si dupa 50 ani de comunism dur, deci singura cale REFORMA profunda si acceptarea ca viitorul va fi altul nu cel propus de iliescu, roman, vacaroiu, voiculescu, nastase si tariceanu.

  O duminica frumoasa

 3. E clar si pentru mine, un amator entuziast, ca 80 de ani de teorie si practica economic plus mult laudatul mecanism de autoreglare a pietelor/capitalismului nu functioneaza suficent de bine (cu atit mai serios cu cit criza isi are originea intr-o tara care e intruchiparea capitalismului absolut). Diferenta fata de anii 30 este ca amploare si consecintele unei astfel de crize pot fi dezastroase intr-o lume „globalizata”.
  Ca atare trebuie facut mai mult, trebuie sa fie un nou incept, nu mai poate fi lasat totul la voia „pietii”.
  In ultimii 10 ani s-au facut compromisuri si ingradiri serioase fata de libertatile noastre individuale-se pot face citeva si fata de libertatile pietelor finaciare 😉

  Textele si ideiile din documentul la care faci trimitere arata ca exista suficiente ideii si propuneri. Cele mai interesante sint tocmai cele care vorbesc de un „nou inceput”, de posibilitati (Transformation through the crisis
  Ricardo Lagos Escobar
  ).
  Ramine de ales si ramine de vazut cine are curajul sa le puna in aplicare.
  Exista riscul ca vor fi aplicate doar solutii deja testate.

  „Academicii” isi fac din nou datoria. Piata ideilor exista si functioneaza pefect. Nu avem o criza a ideiilor 😉

  Dar unde sint si cine sint ei in Romania? Sint toti consilierii lui T.Basescu? Exista un mecanism de distribuire si „sublimare” a ideilor care este accesibil tuturor? Sau vreun politician dispus sa aplece urechea?

 4. Romica
  Sint de acord cu tine ca in Romania totul este „up side down” insa vina o au toate partidele politice fara exceptie si Basescu in special.Foamea de putere este atit de mare incit ii orbeste si nu vad ca tara se duce de ripa.Eu cred ca tandemul Basescu-Boc este cea mai proasta combinatie posibila in materie de guvernare.Incep sa inteleg de ce Stolojan s-a retras.Nu poti guverna tara cu un guvern de marionete si mai ales nu poate o marioneta a lui Basescu sa scoata tara din criza. PD-L vrea sa faca figura pe care a facut-o PNL in trecut;adica sa ramina singuri la guvernare,iar „tatucul”sa aiba control deplin. Ma rog lui Dumnezeu ca romanii sa se trezeasca si la toamna sa-l schimbe pe cel care in atitea rinduri a aratat ca legea si constitutia sint pentru prosti nu pentru el.Un presedinte de stat trebuie sa fie primul care respecta legea ca sa poata fi respectat,si trebuie sa lase guvernul sa-si faca treaba. Ori „base” numai asta nu stie.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.