Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 5, 2016 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Comisia pentru afaceri europene a adoptat un aviz motivat negativ, echivalentul unui ‘cartonaş galben’, privind propunerea de modificare a Directivei 96/71/CE referitoare la detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii

Sedinta CAE - 05.04

Ana Birchall: Comisia pentru afaceri europene a adoptat un aviz motivat negativ, echivalentul  unui cartonaş galben’, privind propunerea de modificare a Directivei 96/71/CE referitoare la detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii

COMUNICAT DE PRESĂ

În şedinţa de marţi, 5 aprilie a.c., Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor a dezbătut şi adoptat mai multe avize şi proiecte de opinie privind documentele cu care a fost sesizată pentru examinare, între care şi propunerea de modificare a Directivei 96/71/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 1996 privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii. În cadrul aceleiaşi şedinţe, Comisia pentru afaceri a adoptat un aviz favorabil faţă de proiectul de lege privind ordinul european de protecţie. De asemenea, au mai fost dezbătute şi adoptate un proiect de opinie privind Raportul de ţară al României pentru 2016, precum şi un aviz referitor la aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor.

Referitor la avizul favorabil faţă de proiectul de lege privind ordinul european de protecţie, Ana Birchall a arătat că “acest proiect reprezintă un nou instrument de protecție a persoanelor care sunt sau ar putea fi victime ale violenţei, prin extinderea protecției prevăzute în legislația unui stat membru UE la alte state membre în care beneficiarul alege să își stabilească reședința sau să locuiască”. “Ordinul european de protecţie, alături de alte măsuri, aşa cum a fost şi recenta ratificare a Convenţiei de la Istanbul de către România, oferă mijloacele legale şi instituţionale pentru a putea combate eficient flagelul violenţei la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”, a subliniat Ana Birchall după adoptarea avizului favorabil.

În cadrul lucrărilor, membrii Comisiei pentru afaceri europene au analizat propunerea de modificare a Directivei 96/71/CE, înaintată de Comisiei Europeană (CE), atât din perspectiva respectării controlului de subsidiaritate, cât și a problemelor de fond referitoare la riscul încălcării principiului liberei circulații în spaţiul european a lucrătorilor și a serviciilor. “Comisia noastră şi-a asumat adoptarea cu prioritate a unei opinii privind propunerea de modificare a Directivei 96/71/CE, publicată de Comisia Europeană pe 8 martie, şi a tras un semnal de alarmă că această propunere de revizuire, în forma prezentată de CE, riscă să pună bariere serioase în calea liberei prestații a serviciilor și a mobilității forței de muncă, afectând grav principiile fundamentale care stau la baza construcției europene. Comisia pentru afaceri europene a acceptat propunerea pe care am formulat-o şi a adoptat un aviz motivat negativ privind propunerea de modificare a Directivei 96/71/CE referitoare la detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii. Prin avizul motivat negativ de astăzi, echivalentul unui ‘cartonaş galben’, Comisia pentru afaceri europene atenţionează că, în forma actuală, această propunere încalcă principiul subsidiarităţii. În cazul în care ar fi adoptată la nivelul Uniunii Europene în această formă, va exista un pericol real de încălcare a principiului liberei prestații a serviciilor și a mobilității forței de muncă, ceea ce afectează implicit şi buna funcţionare a pieţei interne a UE”, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall.

“În perioada imediat următoare, la nivelul Uniunii Europene, trebuie să existe un serios proces de consultare şi o analiză extrem de atentă şi transparentă a impactului acestei propuneri a CE asupra tuturor statelor membre. De aceea, eu voi continua să păstrez un dialog strâns cu omologii din Comisiile pentru afaceri europene ale statelor membre, cărora le voi împărtăşi în continuare din îngrijorările noastre legate de problemele şi implicaţiile pe care le ridică propunerea de revizuire a Directivei 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii”, a precizat în încheiere preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.