Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 5, 2010 in Aparitii media, Politic | 6 comments

Comerţul extins cu China, India, Asia de Sud-Est şi Asia de Nord-Est va fi soluţia care va permite Romaniei să depăşescă performanţa ţărilor din Europa de Sud

In articolul publicat acum cateva zile spuneam ca sunt cateva intrebari fundamentale.

In opinia mea Europa ar putea analiza mai degrabă două opţiuni politice specifice si anume:

În primul rând,  pentru a completa asistenţa FMI/UE oferită Greciei (şi în realitate şi altor ţări din Club Med care se confruntă cu dificultăţi similare) Europa ar putea analiza sporirea acestei asistenţei financiare cu sume provenite din alte ţări. Spre exemplu China ar putea contribui la  acest efort fără un impact semnificativ asupra rezervelor sale. Rusia, o prietenă veche a Greciei datorită moştenirii culturale şi religioase comune, ar putea fi, de asemenea, de ajutor. Exporturile către Statele Unite şi Europa nu vor mai fi de ajuns. Pentru a depăşi nivelul mediu, în termeni de performanţă economică, România trebuie să facă comerţ cu toate economiile dinamice în curs de dezvoltare care vor deveni forţa dominantă pe parcursul acestui secol.

Comerţul extins cu China, India, Asia de Sud-Est şi Asia de Nord-Est va fi soluţia care ne va permite să depăşim performanţa ţărilor din Europa de Sud. Trebuie să acceptăm această provocare pentru că ea reprezintă şansa noastră.

P.S. Este evident ca Angela Merkel a acceptat cu greu ajutorul acordat Greciei (dintr-un calcul gresit si din ratiuni politice si electorale). Si tot atat de evident este ca termenii si conditiile prevazute pentru acest  imprumut sunt dure si prea stranse ca sa fie respectate. Tocmai de aceea cred ca cel putin data scandenta prevazuta acum la 3 ani, va fi renegociata si va fi exitnsa. Termenul de 3 ani a fost folosit si pentru a o ajuta pe Merkel sa vanda publicului german, si nu numai,  acest imprumut. Mai multe intr-un articol publicat astazi in standard.ro.

6 Comments

 1. Ce sa exporte Romania in China?
  Cherestea, pentru ca femei nu le permite morala chinezilor, iar specialistii si asistentele i-au importat altii in vest.

  Romanii au dezafectat intreprinderea de tractoare si au venit chinezii sa investeasca intr-o intreprindere de profil. De ce?
  Pentru ca ei au considerat ca Romania este o piata rentabila, pe cand romanii au considrat ca nu-i rentabil.
  PSD-ul ce politica de sustinere a economei a adoptat in anii de guvernare?
  Exista o singura intreprindere de mari dimensiuni eficientizata de PSD?

 2. Daca nu ma insel, atat chinezii cat si rusii importau masiv mobila romaneasca. E doar un exemplu.

  Ah, pana nu uit… In Arad, primarul PD-L-ist Gheorghe Falca a construit un Mall in locul vechii fabrici de mobila. Ma intreb cine o sa mai aiba bani sa cumpere in el. Poate comerciantzii de pe strandul aradean, unde se investesc banii sute de mii de Euro trimisi de nasul de la Cotroceni. Circ sa fie, sa uite lumea ca se scumpeste painea!

  OK, divagez…

  Cu sigurantza exista multe proiecte comune pe care chinezii ar dori sa le faca cu o tzara a Uniunii Europene. Chiar si la capitolul comertz si logistica. Sau poate joint-venture-uri cu firme romanesti in care o parte din productie sa fie facuta in Romania pentru a putea fi vanduta pe piatza din UE. De ex. in domeniul electromobilitatzii.

  @Decenu

  Ce prog de sustinere a economiei a facut PSD cand a fost la guvernare? Softu’ bre… ai uitat? Si inca cateva sute de alte masuri pozitive, care au facut ca dupa caderea de 15% din perioada in care Romania era eficientizata de cei 15000 de specialisti a lu’ Milu, sa avem cresteri economice sanatoare de 8% pe an. In paralel cu scaderea saraciei, calatoriile fara vize, aderarea la NATO si UE, s.a.m.d.

  • Draghi
   nu divaghezi asa e

 3. Frumoasa propunere .. da pe ce se bazeaza?
  Pe importul marfurtilor ( ieftine ) din China ?(n-am nimic impotriva – hainele de pe mine sunt chinezesti de la Obor …)
  Candva , prin anii 70 exportam in draci in China autocamioane ( au cerut atatea ROMAN a a trebuit sa-i refuzam …ca sa ne mai ramana si noua !) calculatoare si alte asemenea. Cand veni Deng se cam termmina balciu – mai importau cate un I 100, 102 dopar ca sa aiba asistenta specialistilor romani ( ca un I 102 costa cat 4 japozene tip PDP sau cat 3 PDP originale pe care le importau !! ). Cu temeblizoarele ne-ma cam facut de ras ( prea multe defecte).
  Azi ce sa exportam ? Fac electronica in draci, au fgabrici care construiesc automobile – si locale si dupa licenta, – au cumparat Rover si Volvo ( deci au acces la o tehnologie plus specialistii de la Rover ptr finisajul interior – si aia de la Rover se pricep mai bine ca aia de ma Mercedes sa nu zic BMW ! ca-s englezi .. vazut acu 30 de ani un Rover Van Den Plas .. si acu imi „curg balele” – ce finisaj !!! Doar Daimler Soverign Van Den Plass il egala si numa RR il depasea !! Ma rog Daimlerul limuzina a ambasadei engleze era finsiat „la baza” – economie la bujet !!). Ce sa le vindem ?
  Ideea este buna da inaplicabila stimata doamna .
  un sfat – in gnl este bine sa te intrebi si cum faci!
  Ca asta este si unul din motivele situatiei in care ne aflam – propunem inainte de a gandi . Stiti zicala ai cu masoara de 10 ori si taie o singura data ?! SI ca nu tot ce zboara se manaca ?!

  • Ghita Bizonu
   corecta analiza ta dar totusi cred ca China poate fi o piata buna pentru Romania daca suntem destepti sa reluam relatiile bune bilaterale pe care le am avut ….de asemenea si pentru investitorii chinezi Romania poate fi o piata foarte ok…in plus putem fi o punte de legatura ….dar ne mai trebuie si curaj si inteligenta in relatiile intenrnationale.

 4. @Deceneu
  Bun banc . Mi-a placut. Nu uita sa pui semnul :-)) dupa „nu le permite morala chinezilor”” ca unii s-ar putea sa nu realizeze ca e vorba de un banc.

Trackbacks/Pingbacks

 1. China cu ochii pe Grecia « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] ochii pe Grecia vezi toate articolele de Ana Birchall azi la 13:09 comenteaza acum 2 vizualizari.Intr-un post din 5…
 2. Criza de pana acum posibila avanpremiera la adevarata criza: criza monetara! « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] criza este o criza monetara iar Romania risca sa fie din nou prinsa cu temele nefacute.Intr-un post mai vechi sustineam…
 3. Nu stiam ca ploua cu bani peste noi « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] si tocmai de aceea nu avem “nevoie de bani de la chinezi” asa cum extrem de diplomatic s-a exprimat…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.