Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 20, 2015 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Colaborarea între Parlamentul European şi parlamentele naţionale trebuie întărită şi aprofundată

poza

Ana Birchall: Colaborarea între Parlamentul European şi parlamentele naţionale trebuie întărită şi aprofundată

COMUNICAT DE PRESĂ

„Identificarea unor modalităţi de cooperare eficiente şi pragmatice – atât la nivelul parlamentelor naţionale, cât şi la nivelul instituţiilor europene – este soluţia optimă pentru a-i aduce pe cetăţeni mai aproape de instituţiile europene şi de procesul de decizie. Astfel, consolidarea dialogului politic între parlamentele naţionale şi Parlamentul European reprezintă o necesitate. Colaborarea între Parlamentul European şi parlamentele naţionale trebuie întărită şi aprofundată”. Este poziţia exprimată de Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, în cadrul reuniunii interparlamentare cu tema „Evoluţia instituţională viitoare a Uniunii Europene: intensificarea dialogului politic între Parlamentul European şi parlamentele naţionale şi consolidarea controlului parlamentar asupra executivului la nivel european”. Evenimentul a fost organizat joi, 19 noiembrie, la Bruxelles, de Comisia pentru afaceri constituţionale (AFCO) din Parlamentul European (PE), cu participarea reprezentanţilor comisiilor de resort din parlamentele naţionale ale statelor membre UE.

Pe agenda dezbaterilor de la Bruxelles s-au aflat teme de prim-plan pentru viitorul procesului de integrare europeană, în contextul evoluţiilor şi provocărilor geopolitice, economice şi sociale recente, aşa cum sunt dialogul politic între PE şi parlamentele naţionale şi controlul legislativului asupra executivului. Ana Birchall a subliniat că, în contextul internaţional complicat, „Uniunea Europeană trebuie să fie un exemplu de coeziune şi cooperare şi este necesară găsirea unor noi căi pentru a îmbunătăţi relaţiile între instituţiile naţionale şi cele europene”.

Ana Birchall a pledat pentru „acordarea unei atenţii sporite comisiilor şi structurilor de afaceri europene din parlamentele naţionale”, subliniind în acest sens că structura parlamentară pe care o coordonează şi-a asumat cu seriozitate rolului în Parlament, „nu doar prin prezentarea unor opinii elaborate la nivelul Camerei Deputaţilor, ci şi prin organizarea unor dezbateri ample pe teme de prim-plan pe agenda europeană cum ar fi Planul Juncker, gestionarea temei migraţiei, Politica de Vecinătate a UE, Uniunea Energetică sau Agenda Digitală”. Astfel, conform clasamentului Comisiei Europene, în perioada februarie-iunie 2015, Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor s-a clasat pe locul al doilea din punctul de vedere al activităţii comisiilor de resort la nivelul UE.

De asemenea, în intervenţia sa, Ana Birchall şi-a exprimat îngrijorarea faţă de propunerile de modificare a regulamentului Europol, precum şi a conţinutului articolelor 9 şi 10 din raportul privind funcționarea Uniunii Europene prezentat de europarlamentarii Mercedes Bresso şi Elmar Brok, atragând atenţia că „rolul parlamentelor naţionale în problematica afacerilor europene este şi trebuie să rămână mult mai larg”.

În ceea ce priveşte viitorul instituţiilor UE, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a susţinut necesitatea unor reforme la nivelul spaţiului comunitar, fără însă ca acestea să pună în discuţie „valorile şi principiile europene care au stat la baza construcţiei Uniunii Europene”.

Totodată, Ana Birchall a arătat că Uniunea Europeană a fost supusă unor provocări importante în ultimii ani, dar că toate aceste dificultăţi trebuie să ducă la solidaritate şi coeziune, iar UE să iasă întărită în faţa acestor încercări. „Criza financiară şi economică, ascensiunea partidelor şi a mişcărilor populiste anti-europene, criza din Grecia, războiul din Ucraina, migraţia ilegală, iar acum atentatele teroriste fără precedent din inima Europei sunt tot atâtea motive pentru a evalua cu atenţie contextul regional şi internaţional. Răspunsul nostru trebuie să fie unul comun şi fără ezitare pentru a putea face faţă provocărilor actuale şi viitoare. UE trebuie sa treaca peste aceste crize devenind mai puternică şi mai unită, dar şi mai corectă cu toate statele membre!”, a mai declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.