Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 16, 2011 in Politic | 22 comments

Codul Muncii si Motiunea de Cenzura

Desi discutia privitoare la Codul Muncii asumat de guvernul Boc a depasit de mult limitele rationalului si s-a transformat intr-o balacareala politica tipic damboviteana, consider ca actuala motiune de cenzura e legitima si necesara.

Astfel de legi, de importanta majora pentru TOTI SALARIATII DIN ROMANIA, care reprezinta o parte esentiala din ADN-ul economic al tarii, nu pot fi adoptate „la pleznela”, fara un consens larg al tuturor fortelor sociale si politice. De cate motiuni de cenzura mai are nevoie domnul Emil Boc pentru a pricepe acest principiu elementar al unei democratii?

Legi de o asemena importata strategica (da, strategica!) trebuie foarte bine gandite, pana la nivel de detaliu, pentru a crea echilibrul optim intre interesele angajatilor si ai angajatorilor, intre interesele multinationalelor si a IMM-urilor, s.a.m.d. Altfel, haosul e programat.

Voi ce parere aveti?

P.S. Desigur, distribuirea a sute de milioane de Euro din fondul aflat la dispozitia primului ministru pentru „fidelizarea” sustinatorilor sai, nu are nici o legatura cu actuala motiune, nu-i asa?

Update:

Motiunea a picat …sper insa ca procedura asumarii raspunderii sa fie exceptia si nu regula asa cum se intampla in orice democratie.

22 Comments

  1. Guvernul si Presedintele Basescu trebuie sa demisioneze pentru ca au incalcat drepturile fundamentale ale Omului,Iar un stat democratic nu exista fara respectarea legii si a parlamentului.
    Parlamentul actual este o majoritate alcatuita din dezertori si nu reprezinta vointa Romanilor

  2. Ana,
    daca varianta alternativa propusa de coalitia din care faci parte (stinga – centru – dreapta :-))) are 78 de articole din 86 practic identice cu alternativa guvernului (daca am inteles corect) inseamna ca exista practic un consensus la nivelul clasei politice ca e nevoie de aceasta lege a muncii. Nu inteleg de ce Antena 3 si Realitatea in loc sa se focuseze sa discute diferentele dintre cele doua versiuni bat apa in piua si discut nonsensuri amestecate cu insulte .
    Marian

    • Marian

      1) Daca vrei sa argumentezi cu procentele, tin sa te anuntz ca diferentza dintre codul tau genetic si cel a unui cimpanzeu e mai mica de 2%. Si totusi diferentele calitative sunt majore, nu-i asa? (Chiar ar fi interesant de vazut daca un cimpanzeu ar putea fi conditionat in asa fel incat sa il sustina pe Basescu).

      2) Cand doua posturi concurente ajung „sa se focuseze” pe altceva decat ti-ai dori tu, poti oricand sa foloseti telecomanda. Ai mai multe posturi, inclusiv televiziunea nationala, care ii canta osanale iubitului conducator. Sau tu ti-ai dori ca in mod sa il ridice in slavi toate? In mod democratic, bineinteles…

      3) Mi se pare mie sau tu de fapt ai scris postarea ta fara sa te referi la, si fara sa intelegi de fapt, ce a scris Ana.

      • Draghi,

        1. Interesanta analogia cu cimpanzeii. Oare cit de diferiti crezi ca sintem? Pina una alta traim , murim , ne inmultim si mincam cam la fel…
        2. atita timp cit stiu ce face PDLul si sint de acord cu multe din masurile mele incerc sa inteleg daca opozitia are vreo idee – normal sa urmaresc posturile simpatizante cu opozitia. Din nefericire numai vorbe si nici un program politic (probabil ca mesajul politic „”gata ba sa- i dam jos pa astia”” lucreaza la romini dar cum eu sint mai aproape de cimpanzei nu vad nici un motiv pentru care as vota cu PSDul (inca) . ..
        3. Cred ca Ana a intrebat ce parere avem. Deoarece cele doua variante de lege sint foarte apropiate si toata clasa politica vroia sa treaca acest tip de cod al muncii discutia rea cam inutila – numai postura politica. Adu-ti aminte ca PSDul sugereaza in programul lor atragerea investitiilor straine . Tu de crezi ca un investitor die europa , usa , china ar veni in R? Ca sa faca bani prin exploatare fortei de munca ieftine si flexibile – i.e. are nevoie de un cod al muncii flexibil. Daca nu se duce (ca de obice) in Asia…

        • 1. Daca nu iti place comparatia cu un cimpanzeu, hai sa luam alt exemplu. Sa zicem ca schimbam un singur articol din Constitutia Romaniei, Articolul 1: „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.” La 156 de articole, noua constitutie ar fi identica cu cea de acum in proportie 99.4%. Dar tara in care am trai ar fi cu totul alta. Sau altele. Realizezi ce stupid e sa argumentezi in genul „78 din 86 insemna practic consens”? Caragiale macar a spus-o mai simpatic…

          2. Nu stiu de unde stii ceea ce stii, dar iti recomand un reality check. Uneori face minuni. E nevoie de extrem de multa rea vointa ca sa poti sa consideri ca ce face gasca portocalie in Romania e bine.

          3. Din cate am inteles eu Ana a adus o idee noua in discutia asta, aceea de echilibru.

          3.1 Economia nu are voie sa devina un scop in sine. Ea trebuie sa serveasca oamenilor, si nu invers. Nu poti argumenta in ideea lasa-i pe oameni sa devina sclavi daca asta ajuta „economiei”. „Economia” ar inseamna in acest caz stapanii de sclavi.

          3.2. Cu siguranta nimeni nu refuza investitiile straine. Dar nu cred ca singura posibilitate de a le obtine e aceea de a-i transforma pe romani in sclavii multinationalelor vestice. Chiar Ana a avut la un moment dat o idee curajoasa, aceea de a incuraja investitiile chineze in Romania. Ori pentru asta ar fi nevoie deoar de vointa politica.

          3.3. Nu stiu de ce nu se observa un efect evident al acestui cod. Nesiguranta locului de munca si salariile proaste care vor decurge din asta vor scadea, nu vor creste motivatia angajatilor. Mai tii minte vorba aceea de pe vremea lui Ceausescu „ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim”? Cu angajati nemotivati nu poti sa faci lucruri mari, si in nici un caz lucruri de varf. Chiar vrem sa ii transformam pe romani in niste inlocuitori de robotzi care muncesc doar ca sa poata supravietui? De ce nu incercam mai bine sa facem din Romania o tara high-tech, unde creativitatea sa fie motorul principal al economiei. PSD-ul a pornit-o bine pe drumul asta in 2000-2004. Dar ca majoritatea lucrurilor bune de atunci totul a fost distrus de gasca portocalie ajunsa la putere si din interes extern.

          • draghi,
            Cam multe asa ca o sa ma focusez doar pe citeva
            3.2 – din nefericire chestia cu sclavii multinationalelor vestice e adevarata – e un mod de functionare a economiei de piata. China – ca o persoana care a lucrat foarte mult cu China si companiile chinezesti te asigur eu ca nu e nici o diferenta intre ele sau o companie americana (cele mai ‘rele” din vest) – posibil sa fie mai rele. Au fost chiar si in presa romineasca cred o serie de articole cu sinucideri la fabricile din china (Shengen)
            3.3 definit se va vedea un efect. Motivatia angajatilor ? Hm! cam cum e cu ratele alea la banca…? Te asigur eu ca vor fi motivati…

          • Draghi ,
            mi-a scapat 1, Interesant! Cam cum vezi intrarea Rominiei in spatiul Shengen? Practic nici o granita intre R is Ungaria. corect? Cetatenii unguri pot veni in R , cumpara propietati si pamint (protejati de legile UE) etc (imigrantii evrei au cumparat pamint de la taranii saraci arabi din Palestina deci precedent exista..)
            Si ce va face R sa zicem 10 ani de acum incolo cind de facto cetatenii unguri vor controla economia Transilvaniei ( cu rominii saraci emigrind in alte tari europene)? Va pune armata sa apere articolul 1? care armata – veti cere generalului german sau englez in fruntea NATO sa lase armata romina sa lupte?
            Trebuie sa intelegeti care este tinta finala a EU… integrare similara cu SUA si atunci vor fi locuri ca California dar si locuri ca Alabama (sarace…) Limbele oficiale in UE in 10-20 ani de acum…nu cred ca romina

    • Marian eu vb in primul rand de aceasta practica nenorocita si nedemocratica de a asuma raspunderea guvernamentala. Asumarea raspunderii este si trebuie sa ramana exceptia nu regula…asa este intr-o democratie.

      • Ana,
        E gata conducerea PSDului sa declare public ca nu v-a utiliza asumarea raspunderii niciodata indiferent de majoritatea pe care o va avea? (I don’t think so :-))
        Din punct de vedere practic asumarea raspunderii este importanta in guvernarea unei tari. E practic imposibil dupa cum ai precizat tu in politica dimboviteana sa satisfaci toate grupele de interese (politicieni , sindicate, patroni , presa etc…).
        De ce nu modificati constitutia? (nu cred ca v-a fi prea mult suport printe politicieni..)

        • Asumarea raspunderii e doar o unealta pusa la dispozitia guvernului de constitutie. E ca si un ciocan. Poti sa il folosesti ca sa bati un cui, sau ca sa ii dai in cap cuiva.

          Prin asumarea raspunderii pe codul muncii, fara o consultare prealabila a tuturor partilor implicate, guvernul portocaliu le-a dat in cap romanilor. Nu cu un ciocan, ci cu un baros.

          • Draghi,
            Cred ca s-au consultat dar n-au fost de acord :-)) Puncte de vedere prea divergente.. Poate ca ar fi mai bine sa scoateti capabilitatea asta din constitutie. Din cite vad la televizor (nivelul de injuraturi etc.) nu cred ca e nici o sansa (din motive electorale :-)) sa existe vreo colaborare intre partile implicate. Guvernul si-a asumat raspunderea la un numar de legi (din nefericire si ei au fost ‘politici’ ) Ar fi trebuit sa adreseze intr-un moment de criza intii bugetul (pensiile , salariile) urmate de relansarea investitiilor (un nou cod al muncii) si ultimul poate invatamintul dar sint si ei in fond politicieni….Nu inteleg de ce asteptati ca guvernul sa ‘rezolve’economia si sa creeze locuri de munca viabile. Majoritatea membrilor parlamentului sint advocati / economisti. Da-mi un singur nume de companie mare si de success ( IBM , Siemens etc) care are presedinte un economist sau advocat.

      • Da. Asumarea raspunderii ar trebui sa fie exceptia.
        Dar:
        -de ce nu s-a reglementat acest lucru?
        -chiar si daca s-ar reglementa acest lucru s-ar gasi alta metoda de a forta anumite reglementari
        -sunt alte probleme cu mult mai importante care ar trebui sa ne (sa Va ) preocupe.Oricum, eu consider ca puterea ar trebui sa aiba dreptul sa rezolve problemele conform ideilor ei (daca aceste idei nu sunt ilegale-neconstitutionale).

  3. Un cod necesar si binevenit!

  4. Nota optimista in care incheiati articolul este o utopie.
    Va reamintesc imaginea guzganilor ghiftuiti (din alocari bugetare) care nu se putea ridica de pe scaune decat daca ar fi trebuit sa ia atitudine impotriva unor ofense aproape fara precedent.

    • VirtualKid
      aici intervine responsabilitatea si deptul alegatorilor de a elimina asemenea persoane pe care le enumerati dvs.

      • Nu este chiar atat de simplu. Vad zilnic oameni care nu sunt capabil sa aleaga pentru ei, dar au un vot egal cu al celorlalti. Cei mai multi dintre cei despre care am pomenit pot fi recunoscuti usor: au cate o galeata portocalie in mana…

  5. Virtualkid zice ca nota optimista cu care inchei articolul este o utopie.
    Eu zic ca nu este o utopie ci o realitate pentru ca la atat se rezuma politicianul din tine (Ana), la sperantza. shi asta este buna…cum se zice ca „sperantza nu moare niciodata”.
    Sa ma justific: inregimentarea ta in PSD nu-tzi da nici-o shansa ca sa-tzi pui in aplicare ideile shi programele tale (care sunt de fapt mai mult de centru-dreapta). Ai sa vezi la alegerile viitoare cum Ponta cu ai lui o sa te scoata din cartzi. O sa-mi zici din nou ca eu sunt totdeauna Gica contra……dar cred ca tzi-ai ales greshit partidul Ana, in PSD ideile shi programele tale vor ramine la stadiul de „sprantza” intotdeauna.
    Shtiu ca nu o sa-mi raspunzi (ca de obicei cand este vorba de PSD). De fapt m-am obishnuit shi ma simt mai bine cand ma ignori:))

    Sa auzim numai de bine!

    • Un emigrant din Canada
      in primul rand nu te ignor desi vad ca iti place sa reporsezi (pur si simplu nu mai ajuns sa raspund desi imi doresc acest lucru….si nu ajung sa raspund din nefericire mai multor prieteni de pe blog….dar numai tu reprosezi! ti-ai pus intrebarea ca poate e mai bine ca raspund atunci cand am timp in loc sa las pe altcineva sa raspunda in numele meu!!??)
      Revenind la intrebarile tale ti-am mai spus si mai spun inca odata eu sunt si voi ramane de centru stanga iar proiectele si politicile publice pe care le sustin reflecta acest lucru.
      Daca Ponta si ai lui cum spui tu nu ma vor „scoate din carti” cum spui tu ce se va intampla? Vei incepe si tu sa crezi ca poate partidul asta chiar se schimba?

      • Ana,
        Este de admirat tenacitatea cu care te luptzi pentru fiecare milimetru de promovare a imaginii (este necesar dar nu de ajuns), tale shi ca urmare conducerea partidului ar trebui sa te considere in cartzi pentru alegerile viitoare (daca nu se v-a intampla ceva de genul cum s-a mai intamplat, shi care a venit tot din interiorul partidului in care eshti inregimentata).
        Acum daca voi incepe sa cred ca partidul se schimba daca tu……………….? greu de spus, pentru ca cu o floare nu se poate face primavara…………………o sa cred cu adevarat intr-o schimbare in PSD cand greii partidului de azi shi de ieri (bunicutza, bombonel, guzganul cenushiu,…so on) or sa fie consideratzi „expiratzi” shi aruncatzi la coshul de gunoi al PSD shi al istoriei!
        Chestia cu centru-stanga…………….nu am timp acum…………..am sa revin curand cu explicatzii de ce consider ca programele tale sunt pentru perioada actuala a Romaniei de centru-dreapta.

        Sa auzim numai de bine!

  6. @marian

    Nu sunt impotriva integrarii Europene atata timp cat aceasta se face pe baza unor principii corecte si progresiste. De exemplu iredentismul lui Orban si Tökes ar trebui sanctionat la nivel european chiar daca el e posibil cu sprijinul lui Basescu.

    Avand in vedere marimea altor blocuri din lume, China, SUA, India, Rusia, s.a.m.d. nu cred ca exista o alternativa la integrarea Europeana. Daca Europa nu reuseste sa fie cu adevarat unita, ea va fi spulberata in procesul globalizarii.

  7. @marian

    Am uitat sa iti raspund la o parte din intrebare. In zona mea natala, Arad, s-a itamplat mai degraba invers. Foarte multi romani au cumparat proprietati in Ungaria, si nu am auzit de unguri care sa cumpere in Romania. Nu cred ca asta e o problema in sine. Problema apare insa cand Ungaria e condusa de un iredentist fascist care se foloseste de nationalism pentru a-si insusi puterea absoluta si Romania de un fost securist bisnitzar incompetent si incult, aflat in permanentza sub influentza acoolului, preocupat si el doar de puterea personala.

    Basescu ar trebui sa se foloseasca de statutul de membru al Romaniei in UE pentru a-l dezamorsa pe Orban, la fel cum a facut-o Adrian Nastase cu exact acelsi Orban cand acesta a vrut sa introduca „legitimatia de ungur”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.