Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 23, 2010 in Politic | 15 comments

Clasa mijlocie trebuie ajutata sa creasca, sa se intareasca, nu desfiintata

De ceva vreme tot primesc mesaje prin care daca nu mi se spune „sa plec imediat din PSD” atunci sunt acuzata ca nu sunt „autentic de stanga” pentru ca fie sustin „familia tanara„, fie sustin politici economice care ajuta economia de piata etc., etc. Eu nu sunt inca convinsa ca la noi se intelege ce inseamna „a fi de stanga” poate si din cauza ca, din nefericire, este mult mai interesant un scandal sau lucruri cu miros de cancan decat, spre exemplu, o dezbatere despre ideologii, despre ce inseamna social democratia moderna, europeana, progresista, ce inseamna a fi de centru stanga. Si vina este a noastra  a tuturor. 

Pentru mine, in cateva cuvinte, a fi de stanga nu inseamna sa sustii neaparat ca statul sa aiba un rol „in tot si in toate”, super centralizat si de multe ori un rol pasiv din punctul de vedere al rezultatelor. Nu. A fi de centru stanga, progresista, europeana, inseamna a sustine un rol activ al statului  in domenii cheie, de interes strategic, national, cum ar fi spre exemplu educatia si sanatatea, domenii in care statul trebuie sa intervina cu politici clare, tintite (nu experimente asa dupa cum s-a intamplat de mult prea multe ori in ultimii ani de zile), pentru dezvoltarea acestor domenii. Este vechea discutie intre un stat angajant sau un stat minimal.

A fi social democrat modern nu inseamna neaparat ca trebuie „sa ai pantalonii rupti in fund”  aruncand cu noroi in cei care au venituri mai mari chair daca majoritatea acestor persoane atat de mult blamate fac parte din, inca, fragila noastra clasa mijlocie si muncesc de le sar capacele nestiind, de mult prea  multe ori, ce inseamna un sfarsit de saptamana relaxat, sau o bere cu prietenii. A se intelege foarte clar: nu includ in aceasta categorii  „milionarii de carton” care au furat de au rupt pe spatele cetateanului.

 A fi un social democrat modern, inseamna a promova politici care sa sustina dezvolatarea economica, functionarea economiei de piata, crearea de locuri de munca, protectie sociala pentru cei nevoiasi si defavorizati, etc dar in acelasi timp sa sustina si rolul activ al statului in domenii precum educatia si sanatatea. Progresul economic nu exclude politicile de protectie sociala asa dupa cum politicile de protectie sociala nu impiedica progresul economic decat atunci cand sunt absolut desantate si efectuate/promovate cu iresponsabilitate din cu totul si cu totul rationamente (cum ar fi pur electorale) decat ajutorarea celor nevoiasi.

Realitatea arata ca societatea romaneasca are un dezechilibru social extrem de periculos care, daca nu va fi corectat destul de repede, va produce efecte pur si simplu dezastruoase atat din punct de vedere economic cat si din punct de vedere social. Adevarul este ca avem un stat care asista. Suntem printe tarile cu numarul cel mai mare de persoane asistate comparativ cu populatia activa la care se adauga o emigratie economica in continua crestere.

Clasa mijlocie din Romania este sufocata in loc sa fie ajutata sa creasca, sa se intareasca. O iresponsabilitate care ne va costa scump. Familia tanara trebuie ajutata sa sparga cercul vicios in care se afla acum: loc de munca =>  venit => => casa =>copil. Daca nu vom rupe acest cerc vicios prin care un tanar este pur si simplu sufocat, la care se adauga si lipsa unui sistem meritocratic, sa nu ne mire ca vom avea o Romanie tot mai imbatranita pentru ca tineretul fuge din tara pierzandu-si speranta ca aici se pot realiza profesional si personal. Aceasta este dupa parerea mea una din obligatiile principale ale unui social democrat modern: ajutorarea tinerilor, a familiilor tinere, promovarea unor politici care sa intareasca clasa mijlocie nu sa o desfiinteze. Prin promovarea unor asemenea proiecte si politici publice poate consta si sansa PSD-ului de a isi intari si diversifica baza electorala, altfel PSD va continua sa aiba un electorat in scadere numeric vorbind.

PS Pentru „binevoitorii” care se vor grabi sa ma injure precizez ca in 2006 cand am lansat proiectul „familia tanara prioritate economica si sociala” multi colegi si colege fie l-au subminat, fie l-au privit cu suspiciune….nu mai are sens sa reamintesc ca la ultimile alegeri politicile aderesate familiei tinere tineau capul de afis in promisiunile electorale.

15 Comments

  1. Ideologiile politice au aprins mereu spiritele.
    In primul rand trebuiesc intelese (ceea ce nu e deloc simplu) si apoi tb sa intelegem fiecare dintre noi cum ne raportam la ele.
    Iata un test care determina ce orientari avem pornind de la viziunea asupra mai multor domenii importante.
    Iata unde sunt eu dpdv politic.
    Voi unde sunteti? (daca are cineva rabdare sa faca testul 🙂 )
    Daca il veti face veti vedea ca practic toti, inclusiv Ana, practic oricine aproape(in afara celor care au de fapt decizia), cu totii suntem socialisti libertarieni, pt ca asa este firesc… Asa ne-a facut Dzeu.
    Probabil ati observat dupa test ca pe langa pozitia voastra va arata si unde se situeaza unii dintre principalii politicieni ai lumii, exact in patratul opus 🙁
    Uitati si aici unde se situeaza politica facuta de fiecare guv UE25 in 2008, la fel, exact in patratul opus.
    NB Socialismul libertarian e diferit de socialismul autoritarist si nenatural impus de URSS. A existat o schisma intre cele 2 tipuri de socialism in 1872.
    Socialismul este calea spre comunism, o cale ce poate include sociali-democrati precum tine, care se ocupa de clasa mijlocie, de educatie/sanatate/domenii strategice, politici de apropiere ale veniturilor, politici de nationalizare a anumitor companii ce tin de infrastructura, politici de educare a cetatenilor in administrarea/bugetarea proprietatii publice.
    PS: Descentralizarea e tipica pt libertarianism.
    La fel cum socialismul duce la comunism si libertarianismul duce la anarhie.

  2. Poate cei care va spun sa plecati stiu ca PSD-ul nu este interesat de prosperitatea clasei de mijloc.
    Desi isi spune partid social-democrat, politica PSD este de polarizare, de pauperizarea si imbogatire a clientelei. Nu exista nici o diferenta doctrinara intre PSD si PD-L, ambele partide ofera pomeni ca sa cumpere linistea de care au nevoie sa se imbogateasca.

    Romania are unul din cele mai inalte ritmuri de polarizare sociala, un indicator care pune in evidenta nivelul coruptiei. Mass-media nu discuta despre acest aspect, pentru ca e finantata de patronate.

    La noi nu exista clasa de mijloc.
    Tarile care au progresat sunt tari in care clasa de mijloc e dezvoltata, si cele mai sarace sunt tarile polarizate, pentru ca lipsa competitie a dus la stagnare.
    Clasa de mijloc e necesara pentru societate, dar este incomoda pentru parveniti.

    • Deceneu,
      dar clasa mijlocie este motorul cresterii si dezvoltarii oricarei societati

  3. Câteva precizări:
    1. Dincolo de dreapa/stânga, politicile, strategiile și programele nationale trebuie să fie transpartinice, de toti asumate. Asta însă numai sub patronajul unui adevărat om de stat, președinte, capabil să realizeze consensul!!! Am impresia că în acest moment, al crizei generalizate, pozitionarea stânga/dreapta ține mai degrabă de nuanțe fine, un fel de ”HAUTE COUTURE”, abordabile/adorabile doar în momente de normalitate. In situația noastră, cred, numai o forță politică ”sinucigașă” mai poate aplica un program rapid, dur, eficient de redresare după care să-și asume plecarea din politică! Nici o forță politică din eșichierul de azi nu-și va asuma riscuri electorale ci își va prezerva perpetuarea într-o formă de supraiețuire: OUT OF PROJECT!
    2. Mie mi se pare ușor dilematic punctul tău de vedere atunci când susții, cu atâta fervoare și pe bună dreptate, necesitatea dezvoltării clasei de mijloc(preponderent privată), subiect revendicat cu obstinație de liberali, si implicarea puternică a statului in dezvoltarea socio-economică a tării, ceea ce exclude statul minimal. Dar oare ce e statul minimal, nu cumva managmentul: reglementării, apararii, asigurarii sociale, educatiei si ordinii publice? Adică: tot minus economie!Nu stiu cum vei reusi să explici aceasta colegilor tăi indiferent în ce tabără(motiune) se vor situa. În raport cu ei poate ar trebui să ai variante.Nu știu însă cum s-ar putea invoca principiile…pe variante?!
    3. Intr-o astfel de sumbră conjunctură va mai fi loc pentru meritocrație? A propos, ai fost invitată la Poiana BV sau oriunde altundeva se pune de un PROIECT politic? Mă rog, întrebări retorice!

    • Ioan MM
      la Brasov nu s-a decis un anume proiect politic dupa cum bine stiti. Si da sustin si voi continua sa sustin politicile care vor intari, dezvolta si ajuta clasa mijlocie…clasa mijlocie este motorul oricarei societati dupa cum bine stiti.

  4. prion 2000 au venit la noi la facultate niste social democrati belgieni.
    erau socati de doua lucruri:
    – piosenia celor de la PSD [au primi oferta sa viziteze nu stiu ce manastiri]
    – ceasurile de aur de la PSD

    belgienii, am aflat ceva mai tarziu, fusesera sindicalisti, traiau in cartiere obisnuite…
    de obicei, in tarile civilizate micii intreprinzatoti, cei din clasa de mijloc sut liberali.
    muncitorima si intelectualii sunt in general de stang

    numai la noi este totul rsturnat.
    pe tine te-as vedea intr-un partid crestin democrat insa noi nu avem asa ceva.

    • McGogoo
      sunt social demoncrat modern, progresist.

  5. Pai stati ca incurcam borcanele. Asta e ideologie ultracentrista nu stanga. Adica ce vorbea Tony Blair cu Third Way, ce prelua si Obama in discurs.
    Nu stiu de ce nu ataca nimeni fatis specula de tot felul. Specula politica, specula ideologica, specula financiara…
    Toata lumea tace ca si ei la randul lor, nu-i asa, au nevoie de bani de la speculanti. Abia s-a dat un fel de lege impotriva camatarilor, si iar sunt portite.
    Asta-i pacatul astora de dreapta ca ei spun ca fac legi care sa incurajeze oamenii sa le urmeze. Problema este caum spun americanii (si cum bine cred ca stiti) if there is will there is a way, if there is a way there is a law, if there is a law there is a loophole, si tot asa.
    PSD nu e un partid de stanga… e un partid ametit, asta-i problema. Daca aveti rabdare sa-i intrebati pe fiecare ce ideologie politica au o sa realizati treaba asta.

    • Trahanache
      nu am incurcat niciun borcan…ce spun eu este de centru stanga, adica o social democratie moderna….cam dura aprecierea la PSD.

  6. Trebuie sa ii asculti cu multa cirscumspectie pe cei care iti sugereaza sa pleci din PSD. Nu sunt doar cei care nu se pot dezlipi de unele etichete care le-au fost lipite subliminal in minte, ci si unii care au interesul ca PSD-ul sa devina un partid al prostanacilor si a lichelelor. Faptul ca tu militezi consecvent pentru valori autentice, pentru meritrocratie, e otrava curata pentru cei care vor sa faca din PSD un fel de PD-L care isi spune de stanga. Probabiul asa se explica si duritatea si murdaria atacurilor la care esti supusa.

    Legat de clasa de mijloc, as vrea sa ma refer si la cea economica, adica la IMM-uri. PSD-ul ar trebui sa comunice mai calr ca intr-o lume in care viteza schimbarii e in contiuna crestere, doar IMM-urile sunt cele care pot asigura flexibilitatea necesara, in ultima instantza, a supravietzuirii economice a tzarii. Peste tot in lume pare sa se inteleaga asta. Numai la noi se inventeaza tot felul de sicane pentru IMM-uri, gen impozit forfetar.

    Avem nevoie de o economie flexibila, care se poate adapta rapid. Si de tineri pregatiti corespunzator pentru asa ceva.

    • Draghi
      stai linistit ca nu plec nicaieri…stii bine ca eu sunt un om de centru stanga…daca nu au reusit niste jigodii sa ma determine sa plec dupa tot felul de inscenari si atacuri oribile….nu mor caii cand vor cainii…

  7. @Trahanace

    Legat de specula, urmareste ce e pe cale sa se intample in SUA. Si daca reuseste acolo, ce va urma pe plan mondial.

  8. Sarut mana d-na Birchall. Eu chiar nu pot sa inteleg pentru ce vi se cere sa plecati „imediat” din PSD sau pentru ce unii va reproseaza ca nu sunteti un om „autentic de stanga”. Nu am inteles prea bine si, de aceea, va rog sa ma scuzati ca va intreb: colegi de la Dvs. din partid va spun asa? Pentru ca nu am vazut, spre exemplu, ca unul din liderii marcanti ai PSD sa fie impotriva economiei de piata sau sa se opuna sustinerii familiei tinere. Nu cunosc o decizie a forurilor superioare ale PSD prin care partidul sa se opuna politicilor de promovare ale economiei de piata. Daca lucrurile stau asa, chiar va rog sa ne informati pentru ca sa stim cum sta treaba si care este, defapt, linia partidului in aceasta privinta. Sincer, va marturisesc, dupa ce am citit ce ati scris Dvs. confuzia mea se accentueaza tot mai mult. Chiar nu inteleg: de ce trebuie sa va injure cineva? Pentru ca spuneti ca familia tanara e o prioritate economica si sociala? Eu nu cred ca facem parte dintr-o comunitate unde a injura este privit ca ceva normal si nimeni nu tebuie sa se supere. Un astfel de mod de abordare a problemelor, de critica adusa unor idei, nu cred ca este specific PSD. Dimpotriva, presedintele Iliescu a exprimat, si nu o data, dorinta de a atrage cat mai multi intelectuali de stanga in PSD, este pentru promovarea diversitatii de opinii intr-un mod civilizat. Pe blog-ul lui Adrian Nastase am citit tot felul de opinii interesante care tin, mai degraba, de exercitiul intelectual. De aceea, cu atat mai mult, afirmatiile pe care Dvs. le faceti la inceput si la sfarsit sunt socante pentru mine si nu numai, cred. Iata pentru ce va rog sa veniti cu o lamurire. Cred ca ar fi binevenit acest lucru.

    • Motanul incaltat
      „sa plec imediat” este spus cu prietenie de multi amici care imi spun ca nu am ce mai cauta intr-un partid „asa cum a ajuns PSD-ul”…stai linistit ca au mai incercat si altii sa ma elimine din politica prin tot felul de mizerii si inscenari odioase ….dar nu au reusit decat sa ma ambitioneze si mai mult.

  9. Ana,
    O fericita evolutie pt ANL: „Minister al Locuintei si
    Dezvoltarii Urbane”
    dupa modelul american al „Department of Housing and Urban Development” („Although its beginnings were in the House and Home Financing Agency, it was founded as a Cabinet department in 1965, as part of the „Great Society” program of President Lyndon Johnson, to develop and execute policy on housing and cities„)?!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Micii întreprinzători și buzunarele statului | Ana Birchall - [...] este unul din principalele semne ale sănătății economiei. Așa cum scriam și într-un articol anterior, clasa mijlocie trebuie ajutată…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.