Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 16, 2010 in Politic | 9 comments

China cu ochii pe Grecia

Intr-un post din 5 mai agrumentam oportunitatea comertului extins cu China, India, Asia de Sud-Est si Asia de Nord-Est. Atunci, ca si acum, am sustinut ca aceasta oportunitate este de fapt solutia care va permite Romaniei sa depaseasca performanta tarilor din Europa de Sud

Se pare ca nu numai eu cred in aceasta oportunitate. Grecii, dar si SUA, au mirosit aceasta oportunitate si au inceput sa cultive si sa incurajeze investitiile chinezesti.  Iar China a pus ochii pe Grecia! Sigur, asa intra China in Europa! Intrebare este de ce oficialii nostri dorm in front si nu cultiva bunele relatii pe care le-am avut cu China!? Eu cred ca trebuie sa acceptam aceasta provocare pentru ca ea poate reprezenta sansa noastra de redresare economica!

9 Comments

  1. Ceasul face tic-tac si China va intra in criza si ea…. E o chestiune de timp. Criza financiara, caderea productiei, stagnare usoara, criza fiscala… Nu are cum sa fenteze ciclii prin care a trecut Occidentul. Si va incepe cu o criza imobiliara, evident.
    „For the full year, property sales may shrink 30 percent from 2009, Jing Ulrich, Hong Kong-based chairwoman of China equities and commodities at JPMorgan Chase & Co., said before today’s release.
    “China’s property market is one of the top concerns of global investors as transactions have tumbled,” Jing said. “About 50 sectors in China, especially the steel, cement and aluminum industries, are closely tied with property-market growth.””
    (articol)
    Macar sper sa se prabuseasca si regimul mafiot de la Beijing

    • Crezi ca daca Ceausescu ar fi ramas la putere in continuare am fi avut noi acum probleme cu criza? Eu nu. Deci implicit nici China nu o sa se loveasca de problemele pe care le infruntam noi. Intradevar, s-ar putea sa li se sparga putin borcanul, dat fiind ca din ce am inteles de prin presa si chinezii, precum grecii, au prezentat date false economice in evaluarea lor economica (dar cred ca stim cu totii cat de credibile sunt informatiile prezentate de catre presa in general), dar totusi, nu uita ca ei inca au un regim comunist, iar regimul comunist e o paine ceva mai diferita decat democratia. Si inclin sa cred ca regimurile de conducere fac diferenta….
      Polonia oare ce regim de conducere are? Nu de alta, dar ei stiu ca au sfidat criza.

      • Ceausescu a avut propria lui criza in anii ’80. Era criza blocului comunist. Practic URSS si satelitii erau conectati comerciali, productia cazuse in tot blocul. Iar Romania a suferit cel mai mult pt ca nu se facusera reforme deloc… dimpotriva…
        China e conectata tot la UE in prezent, daca produsele chinezesti vor fi cautate mai putin… atunci sa vedem ce se va intampla!
        Dpdv strict economic relatiile cu China pot fi avantajoase, dar cand te gandesti ca muncitorul chinez munceste ca un sclav, nu are drept la sindicat(paradoxal pt o tara asa-zisa „populara”), in niciun caz nu tb dezvoltate relatii cu o astfel de tzara. Sper ca in China, criza sa provoace un mare cutremur economic si sa dea faliment toate bisnisurile de stat sau private(chineze sau straine care au dorit sa exploateze munca fortata chineza). Evident, mai sper ca oamenii sa profite de libertatea economica oferita de stat pt a-si organiza propriile mici bisnisuri si a prospera.
        Polonia a atras capitalurile muribunde din Germania vecina cu forta de munca de 2-3 ori mai ieftina ca cea germana, cu taxe mici, curs de schimb f favorabil exporturilor. Bravo lor! Nici pozitia langa Germania nu-i de nebagat in seama. Despre regim nu putem vorbi, e o democratie f solida la ei, sunt de 6 ani in UE… E interesant ce se va intampla la anu, pe 1 mai 2011 se implinesc 7 ani de la aderarea tarii la UE, asta inseamna eliminarea restrictiilor de acces pe piata muncii pt toate grupele de meserii in toate tarile Uniunii, deci si in Germania vecina. Iar polonezii vb germana curent, deci omogenizarea pietelor muncii in cele 2 tari va avea consecinte asupra competivitatii produselor poloneze care se vor scumpi. Se vor scumpi odata datorita ca vor ramane in Polonia mai putini lucratori, dar si pt ca daca nu cresc salariile celor ramasi, vor pleca si ei.
        In Germania se castiga in medie cam 1800E/luna brut iar in PL 700E/luna brut…. imensa diferenta care a condus la productivitatea produselor poloneze

      • PS Candva, cand locuiam in Buc, inainte de aderarea la UE eram platit pt munca mea relativ inalt calificata cu 200 euro pe luna… Brusc, odata cu aderarea la Uniune a crescut si leafa…. Numai daca ai trecut printr-o experienta din asta poti intelege drama lucratorului din Shangai care munceste tot asa, pe fo 200 euro si pe spinarea lui se imbogatesc falsii comunisti si boshii in vest care au venit sa-si inmulteasca banu… Si ne miram de ce vin crize financiare! Pt ca e un sistem bolnav, d-aia!

  2. Da, dar ce te faci cand doamna chilotel (aka Anca Boagiu) avertizeaza asupra intentiei criminale a opozitiei de a vinde tara Rusiei si Chinei?

  3. Ceea ce spuneti dvs. intradevar reprezinta un orizont neexploatat de catre conducatorii nostrii, un orizont care poate aduce o mica raza de lumina asupra unei tari a carei economie este la pamant si intr-o continua prabusire (unde mai poti sa cazi cand esti deja la pamant? probabil in iad…)
    Ce nu pot eu sa inteleg este faptul ca avem niste conducatori incapabili de a veni cu strategii economice pe termen lung, strategii care pot fi usor intuite si de un elev din primii ani de liceu care studiaza intr-un liceu economic. Sa fie oare rea vointa sau pur si simplu prostie?
    Adica, din ce am citit in graba pe acest site personal, dvs, d-na Ana, sunteti de profesie avocat cu cu activitate preponderent in domeniul bancar. Deci, implicit, nu ati fi ceea mai avizata persoana pentru propunerea de strategii economice pe termen lung, dar totusi, cu un singur post va dovediti mai avizata decat toti oamenii aia de sus care sunt oriunde cu mintea, mai putin la starea Romaniei. Chiar nu mai exista niciun om capabil care sa aiba ceva de spus celor care ar trebuii sa se ocupe de domeniul asta?
    Eu cred ca ar trebuii sa facem un partid in care sa fie obligatoriu un test de cunostiinte pentru intrarea in el. Bine, defapt am eu un plan pe termen lung cu un partid, dar nu va spun mai multe ca poate-mi furati ideea 🙂
    Cu stima, Valentin M

    • Vali
      o scurta precizare si revin cu un raspuns mai detaliat: nu sunt „avocat cu activitate preponderent in domeniul banca” ci sunt avocat specializat in restructurari financiare, adica acei avocati care gandesc si vin cu solutii de salvare a unui debitor aflat in incapacitate de plata. Acei avocati care vin cu solutii de strategie economica si redresare financiara chiar si atunci cand putin au speranta ca se mai poate ceva…

  4. Intrebare este de ce oficialii nostri dorm in front si nu cultiva bunele relatii pe care le-am avut cu China!?

    Sincer, cu riscul de a fi acuzat de teorii conspirationiste, pentru ca „oficialii nostri” nu sunt de fapt „ai nostri”. Cu unele, putine, exceptzii. Sau cum ii spunea Le Chiffre lui James Bond: „I’m afraid that your friend Mathis is really… my friend Mathis.”.

    Exista un principiu, numit „briciul lui Hanlon”, care aplicat vietzii de zi cu zi da rezultate foarte bune, si care suna cam asa: „Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity”. Daca la esaloanele inferioare ale „oficialilor Romani” acest principiu explica foarte bine actiunile lor, la un nivel mai inalt, e pur si simplu mult prea multa consecventza in a luarea unor decizii contrare intereselor poporului roman pentru a le atribui prostiei si incompetentei.

    Adrian Nastase, care chiar nu cred ca poate fi considerat un euro-sceptic, spunea pe la inceputul anilor 2000 ceva de genul: „nu exista interes in Europa ca lucrurile sa mearga bine in Romania”. Din cate stiu eu el nu a explicat public niciodata ce a vrut sa spuna prin asta, in consecintza pot doar sa speculez care ar putea fi cauzele acestor interese. Poate Romaniei i s-a rezervat rolul de LCC (low cost country) pentru ca vestul sa nu depinda exclusiv de Asia in anumite sectoare. Poate pentru asta se doreste o rupere a Romaniei in bucati mici, incapabile de a se sustine economic singure dupa scenariul Yugoslav. (Inainte de a ma acuza de „vadimism” priviti cariera recenta a lui Tökes, si ganditiva cine au fost sponzorii lui.) Sau poate Romania e pur si simplu un cobai pe care se experimenteaza diverse formule economice, sociale si geopolitice.

    Insasi azmutzirea unei parti a populatiei impotriva alteia, si demonizarea clasei politica, cu riscul de a se ajunge la un razboi civil, indica in aceeasi directie. Impunerea pe toate treptele decizionale a unor incompetentzi si corupti, care executa doar ordine, incapabili sau/si nedoritori sa priceapa consecintele actiunilor lor, tot acolo va duce.

    Voua vi se pare chiar intamplator ca puterea in Romania a ajuns, mai ales in ultima vreme, sa fie concentrata tocmai in mana acelor securisti si nomenclaturisti care au lucrat „la extern” si anume in operatiuni de multe ori murdare sau chiar „umede”? Ma intreb uneori, cati dintre ei au fost racolati in acea perioada de servicii din afara Romaniei si ulterior ajutati prin diverse „mijloace specifice” sa ajunga in functii de decizie in Romania?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.