Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 9, 2019 in Cultural, International, Politic, Social | 0 comments

Ceremonia la Monumentul Eroilor Patriei

Am fost onorată să particip la ceremonia militară și religioasă cu depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor Patriei, astăzi, într-o zi cu adevărat specială, cu o triplă semnificație: Ziua Independenței României, Ziua Victoriei aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei.

La 9 mai 1877, Principatele Române își declarau independența faţă de Imperiul Otoman, declaraţie citită de marele om de stat Mihail Kogălniceanu. Independenţa obţinută de Principatele Române a reprezentat piatra de temelie pentru modernizarea şi dezvoltarea ulterioară a României.
Tot la 9 mai, Europa şi lumea întreagă sărbătoresc finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Deloc întâmplător, 9 mai este cunoscută şi ca Ziua Victoriei, după aproape 6 ani de război devastator (1939-1945), conflagrație mondială care a curmat viața a zeci de milioane de oameni.
9 mai 1950 este şi ziua în care a fost semnat certificatul de naştere al Uniunii Europene, prin declaraţia rostită de ministrul de externe francez, Robert Schuman. Ziua Europei este marcată pentru a promova apropierea dintre ţările europene şi dintre cetăţenii acestora, dar şi pentru a ne reaminti valorile care constituie fundamentul relaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Vă invit ca, împreună, să sărbătorim astfel unitatea, comunicarea, toleranţa, solidaritatea, respectul, egalitatea, pluralismul, pacea, democraţia şi, nu în ultimul rând, libertatea. Sărbătorim o Europă puternică şi matură, capabilă să facă faţă provocărilor acestor vremuri.

La mulţi ani, România! La mulţi ani, Europa!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.