Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 4, 2012 in Featured, Politic | 0 comments

Ce se intampla cand guvernul se surmeneaza

In timp ce apropierea alegerilor locale agita apele pe scena politica, guvernul lucreaza de zor… sa aloce bani in teritoriu ca sa aiba primarii puterii de unde sa dea mita electorala, sau sa privatizeze si cea a mai ramas din societatile comerciale de interes national. Si de la atata munca s-a…surmenat.

Asa de preocupat este cabinetul de toate cate are de facut, ca a uitat sa se mai ocupe si de un mizilic asa cum este majorarea redeventelor pe care statul le incaseaza de pe urma resurselor minerale ale acestei tari.

Si asa se face ca, desi a fost aprobata inca de la finalul lui 2011, ordonanta care majora redeventele pentru resursele minerale zace inca intr-un sertar “din motive…. administrative”. Iar intre timp, dupa cum declara chiar presedintele ANRM, noul proprietar al CupruMin si toti cei care exploateaza resurse minerale, de la ape la carbune sau petrol, platesc redevente la actualul nivel, adica unul dintre cele mai mici din lume.

Desigur, chestiunea majorarii redeventelor este o decizie delicata. Redeventele trebuie sa evide, insa fara a descuraja investitiile care creaza locuri de munca si mai ales fara ca operatorii sa mute aceste taxe in sarcina consumatorului prin cresterea facturilor. Lipsa unei decizii este in acest caz la fel de nociva ca o hotarare proasta, din simplul motiv ca intarzierea inseamna bani pierduti la un buget si asa saracit de pomeni electorale si de proasta gestionare. Si cum datele de pana acum demonstreaza ca recesiunea s-a intors, e posibil sa platim scump lipsa fondurilor suplimentare pe care le-ar fi adus majorarea redeventelor. Cum? Prin noi imprumuturi impovaratoare…

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.