Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 22, 2009 in Politic | 12 comments

Ce calităţi ar trebui să aibă un preşedinte?

O intrebare adresata de Bibliotecaru cu care vreau sa deschidem o serie de dezbateri despre alegerile prezidentiale din aceasta toamna.

Care sunt calitatile care trebuie sau nu trebuie sa le aiba o persoana pentru a acupa cea mai inalta functie in stat?

12 Comments

 1. Părerea mea este că un preşedinte ar trebui să aibă minime cunoştinţe de drept, mai ales în zona principiilor şi, legat de aceasta, să se poată poziţiona asupra problemelor conflictuale într-un mod abstract, fără să se implice afectiv.
  Preşedintele trebuie să aibă capacitatea de a renunţa la gândirea afectivă atunci când este cazul şi să se raporteze strict la sistemul instituţional. Această nevoie este destul de greu de înţeles şi acceptat, iată de ce spun că o astfel de capacitate este una din calităţile esenţiale pentru un preşedinte.

  Preşedintele are un rol important în zona diplomatică. Diplomaţia implică răbdare, politeţe, respect, şi bună-cuviinţă. Le adaug deci şi pe acestea la lista calităţilor.

  Preşedintele are un rol important în problemele legate de armată, starea de război, probleme legate de apărarea ţării şi orice constituie o stare de urgenţă. Aici ar fi necesare calităţi precum calmul (non-spaimă) şi capacitatea de a găsi rapid soluţii.

  Preşedintele ar trebui să nu aibă dorinţa de a capta puterea premierului, a parlamentului şi a justiţiei… adică să nu fie dominat de dorinţa de putere.

  Alături de aceste calităţi, preşedintele ar trebui să aibă cunoştinţe generale de drept, şi cunoştinţe mai aprofundate de drept constituţional, cunoştinţe legate de diplomaţie, cunoştinţe legate de armată, structură de comandă, geostrategie…

 2. In primul rand sa vrea sa faca ceva bun, sa construiasca ceva durabil pentru comunitate. Puterea sa o vada ca un mijloc pentru a realiza aceste lucruri si nu ca un scop in sine.

  Sa inteleaga foarte bine fenomenul economic si financiar. Sa creada in principiile economiei de piatza, insa fara a cadea in fundamentalismul pietzii. Sa abordeze realitatile economice intr-un mod pragmatic, in care ideologia sa fie un reper, nu adevarul ultim.

  Sa fie un foarte bun cunoscator al politicii internationale, sa aiba contacte personale in lumea diplomatica. Sa fie pragmatic in relatiile internationale insa sa nu abdice de la interesele strategice ale tzarii.

  Sa fie un factor de echilibru, sa medieze intre interesele divergente a diverselor categorii sociale.

  Sa nu uite de unde a plecat. Sa ramana aproape de mase, insa NU coborandu-se la nivelul cel mai de jos al acesora, ci inspirandu-le si ridicandu-le.

  Sa aiba putere de munca, sa fie lucid, cult, consecvent, sa isi respecte angajamentele. Sa aiba mereu idei noi, sa aiba o viziune pentru tzara. Sa fie sincer si deschis, sa spuna adevarul chiar si daca acesta e neplacut, insa doar in masura in care facand asta nu dauneaza intereselor generale colectivitatii.

  Sa aiba simtul umorului.

  Si, extrem de important, sa fi DOVEDIT in prealabil ca are aceste calitati in diverse functii publice.

  P.S. Am folosit persoana a III-a masculin, dar nu as avea nici o problema daca ar fi vorba de o femeie cu aceste calitati.

 3. Excelenta idee:
  1. Sa aiba un nivel de educatie post-universitara, eventual sa fi fost si implicat in sistemul de educatie in vreun fel;
  2. Sa fie o persona echilibrata si non-conflictuala;
  3. Sa fi trait in medii sociale normale, cotidiene, sa empatizeze cu „omul normal” din Romania;
  4. Sa fie diplomat, placut si sa vorbeasca doua limbi straine;
  5. Sa aiba o infatisare fizica placuta;
  6. Sa fie familist ca si convingere, sa creada in valorile familiei;
  7. Sa fie un om al reperelor culturale, care sa nu accepte caderea culturala a Romaniei si triumful mediocritatii si „manelizarea” societatii;
  8. Sa nu intervina intre puterile statului decat ca mediator;
  9. Sa promoveze o politica externa pe termen lung pentru Romania;
  10. Sa fie permanent la curent cu problemele sociale ale Romaniei.

  • Codrin
   in mare de acord cu tine …acum intrebare de 100 de puncte…care ar fi acea persoana???

   • Un tinar ,care nu are nimic cu politicienii precedenti Eu vad un tinar roman ce creste in Basarabiea .Sint convinsa ,
    ca el va salva toata tara Romaneasca .!!Vlad Biletchi.

  • Smart and Funny
   bun simt este necesar dar nu stiu daca este si suficient

 4. SA FIE ROMAN ,DAR NU DOAR PE BULETIN.

  • Ion Lee Hooker
   corect

 5. Va pup! Asta ne-a dat tema la civica. Multam pt raspunsuri!

 6. Mersi muult :)) la fel, ne a dat tema la Civica si mi au folosit foarte mult articolele ✌

 7. Mersi, mi-au fost de mare folos aceste idei,tot la tema de la Cultura Civică.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.