Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 25, 2009 in Politic, Social | 7 comments

Cateva stastistici…

Nu vreau sa induc panica dar cred ca se impune o abordare realista si lipsita de baliverne si declaratii belicoase populiste despre situatia economica si criza financiara care, dupa parerea mea, abia a inceput in Romania.
Atasez cateva statistici comparative care sunt mai mult decat graitoare.
Asa se intampla cand consumi mai mult decat produci.
Voi ce credeti?1937

1929-19321907major-crises1trend-earnings2

7 Comments

  1. Nu stiu unde ar mai putea sa pice Romania. Unde ar mai putea sa coboare de pe fundul prapastiei.Viata economica si sociala a romanilor a fost atit de prost gestionata(si nu ma refer doar la PNL) incit nici nu mai stim cit de rau se mai poate.Ca se poate si mai rau nu ma indoiesc, dar dureros este ca cei ajunsi la putere nu prea par sa se sinchiseasca de asta. Lor le este bine.Ei vor avea intotdeauna burdihanele pline,bani in banca si averi nedeclarate.Omul de rind…..vai mama lui. Daca ce face guvernul Boc se numeste gestionarea crizei atunci mi-e dor de Ceausescu.Speram ca se va schimba ceva dupa ultimele alegeri dar m-am inselat.FSN-ul nu vine cu nimic concret si constructiv. Ii intereseaza doar imaginea proprie a fiecaruia, ciolanul de la Cotroceni si cel de la Bruxell.Criza?ce e aia criza pentru politicieni? Un nou mod de a se imbogati pe spinarea amaritei de Romania.Cred ca o lege martiala ar fi buna(doar pentru parlamentari si acolitii lor).Pentru restul romanilor,Doamne ai mila de noi.

  2. Doar am vrut sa fac cateva comentarii despre grafice. In primul rand sun foarte interesante. Le-am analizat putin, si unele sun putin confuze sau nu fac comparatii intre situatia de azi si situatiile precedente. Un singur grafic mia atras atentia, cel care compara caderea S&P 500 (caderea procentual), si imi da putina incredere (cel putin in economia americii, ca de a romaniei nu vreau sa vorbesc). Inafara de Great Depression, S&P 500, nu a cazut niciodata mai mult de 50%, si cu totul ca si recesiunea actuala e departe de a fi „rebouded”, daca acel grafic e corect inseamna ca ori am ajuns la maximul caderii de pe wall street, sau daca nu am ajuns.. atunci 2nd Great Depression „here we come!!”. Exista astfel de grafice undeva despre economia Romaniei (bineinteles de scurta durata) . Si concluzia… daca Romania are o cadere sau va ave o cadere asemanatoare cu cea a Americii, nu stiu cum va supravietuii. Daca guvernul romaniei va incepe sa faca iar ca in anii 90, sa scoata bani la imprimanta si sa cheltuie pe diverse programe ca si americanii (programul de recuperare a lui Obama) , in romania o sa fie iar hiperinflatie.

  3. Ana, poate ar fi util sa pui si o mica „legenda” pentru cei paraleli cu termenii financiari. Eu de exemplu habar nu am ce reprezinta „S&P500”, „P/E Change”, „P/E”.

  4. Ana,ne-am completat reciproc,eu am scris despre istoria crizelor economice,cliclul Kondratieff,Nouriel Roubini,care a aatentionat guvernul american ca USA va intrain colaps financiaro-bancar,datorita si creditelor acordate de democrati cand Bill Clinton a preluat acest sistem de creditare fara acoperire de la celalalt presedinte democrat Ford mi se pare,acest profesor american de origine marocano-evreiasca ,avand porecla de „Dr.Doom”,nu a fost luat in seama,agentiile S&P,Moody’s,sunt agentii serioase ,felicitari pentru graficele crizelor economice de-a lungul istoriei ,o seara buna!Tavi 🙂

  5. Da, vine si incepe sa afecteze Europa de Est tot mai mult dar…Romania nu este o economie de marimea si sofisticarea statelor din restul Europei si de asta va avea caracteristici si consecinte mai diferite si mai greu de evaluat si descris.

    • @tio
      pai tocmai de aceea Romania va fi extrem de afectata ….dar sunt niste inconstienti in pozitii cheie care habar nu au ce vorbesc si o tin langa manga cu declaratii populiste. din nefericire partea a doua a anului va fi crunta….sper sa nu am dreptate desi am o mare experienta in a citi semnele economiei si mai ales ale insolventei.

    • tio
      pe langa ceea ce spui tu, problema si mai mare este ca multe persoane care sunt in functii de decizie fie habar nu au si nu inteleg situatia reala, fie atunci cand inteleg, neaga ca asa ar fi si merg pe declaratii populiste belicoase care agraveaza efectele.
      nu imi doresc sa am dreptate dar nasul meu de finantist si experienta pe care o am lucrand in domeniul insovlentei imi spuen ca incepand cu iulie va fi jale …daca o tinem tot asa

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.