Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 17, 2010 in Politic, Social | 15 comments

Cat de legitime sunt miscarile de protest sindicale?

In zilele urmatoare se anunta ample miscari sindicale de protest. Toate cele 5 confederatii sindicale au semnat un protocol prin care in data de 19 mai se va organiza un miting. Probabil acesta va fi urmat de greve…

Masurile luate de guvernul Romaniei afecteaza in mare masura segmente largi de populatie. Si, desi presedintele a spus ca nu doreste „grecizarea Romaniei” intr-un fel sau altul ne apropiem de Grecia. Si nu doar prin miscarile de protest ci si prin modul in care functioneaza statul sau in functie de relatia nostra cu FMI. Prin faptul ca nu avem curajul sa schimbam ADN -ul modelului nostru economico-financiar si social!

Mai multe aici.

15 Comments

  1. Întrebarea mea, cred eu legitimă, este de ce PSD şi PNL nu depun iniţiative legislative pentru măsurile ieşirii din criză, de ce nu prezintă în public o simulare a aplicării lor. Simpla enunţarea a unor măsuri nu produce nici un efect. Ar fi de folos depunerea la parlament a unor iniţiative şi a suportului logistic care să susţină aceste iniţiative.

    • Bibliotecaru
      pentru ca inca avem probleme sa putem face o opozitie constructiva si poate si pentru ca depunerea la Parlament a unor asemenea initiative nu vor fi adoptate in timp util pentru a putea produce efectele de care are nevoie acum economia romaneasca.

  2. @ Bibliotecaru. Nu depun pentru ca nu au. Nimeni nu aprevazut criza asta [desi suntem in criza de 20 de ani] si nu au programe de guvernare/pachete de legi pentru asa ceva. in general nici nu au avut fie vb intre noi.

    Miscarile sociale de protest sunt legitime dar nu sunt solutia. Solutia ar fi ca macar acum in ceasul al 15-lea sa se opreasca din furat… din „recompensarea” clientelei politice cu angajari pe pile, contracte de stat cu firmele care au cotizat la partid…

  3. Se consuma o mare greseala in momentul de fata…

    Unii politicieni nu vor rezista tentatiei de a prinde 2 iepuri dintr-o lovitura:reformarea statului si rezolvarea crizei.
    Sint doua lucruri diferite, cu solutii diferite, cu abordari/tempo diferite etc.
    Sindicatele, sesizind abordarea/disproportia, se vor impotrivi, cu inca un conflict major ca si consecinta.

    Orice protest a cuiva care cistiga 7-800 lei pe luna e legitim.
    De ce sa fie ei solidari cind politicienii nu au fost si au adus tara aici?

    Politicienii sint responsabili pt care au incercat sa intretina o “bunastare/welfare suedez cu impozite americane” si au creeat noii generatii de dependenti intr-o tara deja plina de dependenti.

    Bibliotecaru are o idee excelenata mai sus dar…binenteles ca PSD si PNL se vor preface ca nu avem criza si ca n-au auzit niciodata de FMI.

    De asta sustin ca cea mai buna solutie ar fi fost ca in noiembrie, dec. 09 PSD sa fi stat la guvernare si T.Basescu sa-l fi numit pe Johanis PM si adus PNL la bord. Asa ar fi dus toti greul in loc sa se saboteze reciproc.

  4. @Tio,
    Impozite americane? Glumesti! In USA impozitul pe venit se taxeaza proportional. Impozite la guvernul federal + impozite de stat (depinde de stat) ajung pina la 50% din venit. Prin venit inteleg orice – dobinzi la bani de la banci , cistiguri la stoc etc.
    Din cite inteleg eu Rominia e un paradis fiscal din punctul de vedere al impozitelor.

  5. Totul bine si frumos, mai putin sursa de bani, care nu exista. Nici sursa, nici banii. Asa ca toata discutia se reduce la zero, in lipsa finantarilor. In contextul datoriilor mari pe care le avem.

    Orice articol de acest fel trebuie sa inceapa cu sursa: de unde bani. Altfel, reprezinta vise, frumoase, dar tot vise.

    1. Evaziunea fiscala. Cat de mare sau mica este? Cat de usor sau greu este s-o invingi? Ce logistica iti trebuie? Cati oameni cinstiti? De unde ii iei?

    2. Averea, inca, a statului. Este bine sa vinzi acum, cand piata e down?
    Exista clienti? Care ar fi lista activelor si participatiilor statului? Ii bagam in pensii si salarii, cum a facut Tariceanu cu banii de la BCR? Sau in datorii?

    3. Investitii straine. Nu mai vin ca n-avem infrastructura. Legislatie si fiscalitate „prietenoasa” avem?

    4. Reducerea pensiilor si salariilor. Nu cumva, pana acum, au crescut populist, mai mult decat ne permitea realitatea economica? Doar din motive de „mita” electorala? Banii din privatizari, o parte au fost furati, alta parte folositi pentru a mitui electoratul si castiga alegeri.
    Consecinta: se vede acum.

    Ia sa te vad Ana, cum contraargumentezi? dar logic, fara lozinci si vise. Ca de vise, eu unul, m-am saturat.

    • Incerc eu niste raspunsuri.

      1. Evaziune fiscala avem, cu sigurantza. Ar fi bine ca ea sa fie redusa, insa in asa fel incat sa nu se ajunga la un stat politienesc. Sunt sigur ca pot fi gasite masuri inteligente si necoercitive. De exemplu s-ar putea mari impozitele simultan cu posibilitatea de a deduce din impozit foarte multe cheltuieli. In felul acesta toata lumea ar fi interesata ca toate tranzactiile sa fie facute „cu acte in regula”. Probabil se poate gandi si o varianta electronica.

      2. Eu cred ca statul ar trebuie sa aiba mai multa proprietate, nu mai putina. Infrastructura ar trebui sa fie in proprietatea statului. Desigur, a unui stat puternic si competent, nu a unei caricaturi grotesti cum e cel a lui Basescu.

      3. Avem si legislatie si fiscalitate extrem de prietenoasa cu investitorii. Cu aplicarea practica stam mai rau. Problema se rezolva si aici punand profesinisti in functii de raspundere.

      4. Intr-adevar se pare ca cresterile au fost nesustenabile. Insa corectia poate fi facuta si in alt fel. In loc de reducerea cheltuielilor la gramada si dupa ureche, ar fi nevoie de o optimizare a lor pe criterii de performantza respectiv cresterea productivitatzii si a veniturilor statului.

    • Stefan
      raspund spre seara…am ore la facultate

  6. @ Stefan
    Nu inteleg de ce o intrebi pe Ana lucrurile astea?
    Chiar tu ai spus ca „fara lozinci shi vise”.
    Lozincile ,visele shi minciuna sunt quintesenta existentiala a politicii in Romanica, implicit shi a politicienilor. Shi dupa cum shtim chiar shi Ana este un om poltic (PSD)! Deci vei primi……….politica romaneasca-:)

    Sa auzim numai de bine!

    • Cu mine e mai sincera. Combatem de multi ani pe taramul educatiei si aici, in educatie, avem idei asemanatoare.

      Intrebarile presupun, intr-adevar, o „clipa de sinceritate”.

  7. @stefan :
    adevarul e mereu undeva pe la mijloc.
    ce a fost mai intai? oul sau gaina?

    pensiile si salariile au crescu infim in comparatie cu preturile.
    acum 2 ani … in 2008 prin mai m-am angajat la o revista. pe 18 mil.
    in raport cu euro de atunci salariul era cam 500 euro.
    cand a inceput criza salariul meu a ramas la fel.
    dar eu plateam chiria in euro…
    initial 120 apoi 150. de ce 150 ? pentru ca proprietarea avea credite la banca in EURO… si nici venitul ei de proferoara universitara nu crescuse… desi pe langa cursuri mai avea colavorari in dioverse proiecte de certetarea [dar asta e alta poveste]…

    in romania puterea de cumparare a romanului de rand a fost mereu mai mica. niciodata nu a castigat suficient de mult incat sa isi acopere nevoile primare [masa, casa, haine]…
    chiar si pe timpul lui ceausescu era la fel…

    repet: protestele sunt legitime dar nu sunt solutia.
    ps: cand au faza aia cu : sa se duca sa munceasca ma ia durerea de cap…
    pt ca aici nu te angajaza decat pe pile.
    asta este unul din motivele pentru care o sustin pe d-na Birchall: meritocratie. stiu ca este o utopie dar daca noi nu facem acum nimic generatiile viitoare sunt sacrificate…

    pps: in 2004 lucram la un partid politic. si am fost cu un candidat sa vizitez cateva stae din Botosani: nu aveau apa potabila iar copii aveau raie si paduchi.
    aduceau apa cu butoaiele in carute trase de boi de la cca 15 km departare.
    asta e romania … reala.

    • Jumatate din terenul agricol al tarii este parloaga.

      Resursele bugetare nu permit salarii mari. Asta e.

      Vrajeala ca guvernul poate sa faca din rahat bici, sa mai si pocneasca, e o tampenie. Intr-o economie capitalista, aceasta nu asculta de guvern, care are doar 2 parghii: fiscalitatea si aceasta e jos si investitiile, dar n-are bani, ca-i da pe pensii si salarii.

      • nu, nu pe pensii si salarii se duc banii. ci la firmele clientelei de partid.
        firma care isi platesc angajatii cu salarii de mizerie.
        am zeci de exemple daca vrei 🙂

        • Da, dar in proportii diferite. Nimeni nu stie procentul.

          Gresiti esential cand spuneti ca salariile trebuie sa corespunda nevoilor. Nici comunistii n-au reusit. Salariile corespund strict productivitatii unei economii. Volumului de marfuri si servicii vandabile si cu ce productivitate le produci. Dincolo de asta nu sunt decat vorbe.

  8. @Stefan Vlaston
    Cum se poate calcula productivitatea profesorilor?Dar a medicilor si asistentelor?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Cat de legitime sunt miscarile de protest sindicale? – Ana Birchall -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Ana Birchall. Ana Birchall said: http://www.anabirchall.ro/cat-de-legitime-sunt-miscarile-de-protest-sindicale/ [...]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.