Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 18, 2010 in Politic | 2 comments

Cand prostia nu doare sau Soft skills varianta Boc!

UPDATE:

La insistentele Patronatelor aceasta propunere a fost abandonata, cel putin pentru moment! Va multumesc tuturor celor care ati sustinut acest demers.

 

Prin Ordinul  nr. 748 din 13 mai 2004 guvernul PSD a hotarat încadrarea activitatii de dezvoltare de soft ca activitate de creaţie. Motivele au fost simple: pana la aplicarea acestei masuri plecau anual din tara 2000 de informaticieni, statul roman pierzand peste 60 milioane USD tot anual

Un prim efect a fost acela ca masura a permis firmelor care produceau soft sa plateasca salarii mai mari programatorilor datorita renuntarii la impozitul pe venit. Contributiile la sistemul de sanatate si de pensii erau platite in continuare integral. Desi aparent statul pierdea bani prin neimpozitarea unei activitati productive, in realitate efectul a fost unul contrar, benefic pentru toata lumea.

Mai multe aici.

 

2 Comments

  1. N-am apartenenta politica la PSD,nu sunt nici impartial politic deoarece mi-am exprimat dreptul de vot,dar felicitari pentru domnii care au propus si au acceptat dezvoltarea programelor IT ca activitate de creatie.Asta se poate numi generic reforma.Incetez cu lauda ca apoi li se urca la cap.Acum sa nu se creada ca piata asta a soft-urilor este in curs de explozie ,nici pe departe;concurenta isi spune cuvantul,cel putin in web-development si online advertising s-au calmat lucrurile;pe „aripa” asta era senin in 2008(bun,daca esti membru Oracle e senin si-acum).
    In concluzie,cele mai mici si mai neinsemnate rotite fac ceasul sa functioneze.Romania (politic si economic) este in service in momentul asta si de-aici rezulta ca…trebuie s-aduca ingineri sa repare mecanismul,nu manageri cu laptop.

  2. Industria IT e f diversificata, cum a zis si Aurelian… Poate era nevoie de un departament/agentie in cadrul Ministerului de Telecomunicatii sau direct in subordinea Guvernului care sa analizeze impactul impozitarii marilor dezvotatorilor de soft(Oracle, SAP), dar si al dezvoltatorilor mai mici(web-design/development).
    Daca analizam riguros dpdv economic, nu putem fi de acord cu o impozitare 0 a IT-ului, ci cu una diferentiata de la 0 la 16-20-25% poate in functie de randamentul investitiilor. De exemplu o companie ce foloseste instrumente de dezvoltare free-ware(PHP) ar putea fi scutita de impozit, insa clasa de companii scutita de impozit ar tb generalizata a.i. indiferent de domeniu, micii producatori si cei cu un randament fragil al investitiei sa fie protejati. In aceasta categorie pot fi inclusi cu usurinta toti producatorii din agricultura. Daca domeniul IT e socotit ca strategic si mari companii + angajatii lor pot avea scutiri de impozit o perioada pt a fi atrasa, de ce nu?! Dar exista si companii cu profituri grase care nu e normal sa ramana neimpozitate. Da…. profitul reinvestit poate ramane neimpozitat, dar si asta tb sa depinda de dinamica bisnisului. Nu putem tolera bisnisuri cu randamente f bune ce se ingasa de la an la an sa ramana neimpozitate chiar si pe profitul reinvestit.
    Intr-o sintagma, ne tb un Cod Fiscal destept si ff flexibil care nici sa sufoce, dar nici sa lase bani lejeri neimpozitati.
    Pe IT am putea dezvolta regii autonome(ICI si altele) de cercetare-dezvoltare. Chiar si un stat ca al nostru (ineficient si corupt) poate sa-si asume investitii in IT oricum mult mai eficient decat cele din Energie si Minerit. Hmm…. si am putea reinfiinta vechile Centre Teritoriale de Calcul asa incat piata IT sa fie impulsionata de stat. Specialistii ar fi incurajati sa ramana, statul are o alta anvergura decat o firma privata in cautarea de contracte interne/externe.
    Dar… deocamdata suntem prizonierii unor pseudo-filozofii politice care fie permit pierderea de bani prin injusta cota unica, fie lovesc in unele bisnisuri ce merita ajutorul statului si nu aceleasi pretentii din partea lui ca si fatza de mari compani cvasi-profitabile.
    PS: Ma gandeam ca o posibila Regie a Centrelor Teritoriale de Calcul sa fie coordonata de specialistii informaticieini ce lucreaza pt ea, iar rolul Guvernului in luarea deciziilor sa fie minim. Astfel am avea o comunitate autonoma a informaticienilor din RO ce ar putea dezvolta proiecte de mare complexitate fara stressul dintr-o companie privata.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cand prostia nu doare sau Soft skills varianta Boc! « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] Ana Birchall 18 mai la 14:11 50 comentarii 2138 vizualizari.UPDATE:La insistentele Patronatelor, aceasta propunere a fost abandonata, cel putin…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.