Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 10, 2013 in Politic | 4 comments

Bugetul cetateanului

Este pentru prima data, din ultimii ani, cand se face o astfel de prezentare din partea unui premier. 

Victor Ponta a spus astazi ADEVARUL DESPRE ROMANIA. Anul 2012 a insemnat inceputul unui nou model. Modelul austeritatii din perioda 2009-mai 2011 a fost unul gresit– a produs inechitate si subdezvoltare; este nevoie de un alt model, bazat pe disciplina, dezvoltare si echitate.  

In ultimii ani a fost folosit un model gresit, axat pe austeritate, subdezvoltare si inechitate. Ajustarea e necesara, prudenta este necesara – dar nu putem continua cu acelasi model. 

In an electoral am redus deficitul mai mult decat orice alta tara europeana. Ne-am incadrat in deficitul de 3%, am stabilizat cursul ( a se vedea cursul de azi), ne-am imprumutat la cele mai mici dobanzi.

De acum, regulile trebuie aplicate tuturor. De acum, cei care fac evaziune chiar trebuie pedepsiti. De acum, cheltuielile statului trebuie sa fie eficiente. De acum, vom incepe sa impartim povara fiscala in functie de puterea fiecaruia. BUGETUL CETATEANULUI prezentat de Premierul Ponta poate fi gasit  AICI.

4 Comments

  1. D-na Ana eu am si in 2013 acelasi salariu. In schimb impozitul s-a marit cu 16%. curentul si gazele s-au scumpit (sa vezi pe urma scumpiri) sedinta de pregatire e 60 lei ( pt ca scoala e cum e si copii copiaza cu generoasa ingaduinta a profesorilor). Daca fac o socotela puterea mea de cumparare scade dramatic. Habar n-am cum o s-o scot la capat. As aprecia mai putine vorbarie , nesfarsite prezente la TV si implementari ale unor noi modele de comunicare.O vorba spune ca ” o mie de vorbe doi bani nu fac”.
    PS Daca cei dinainte ne-au pus sa facem economie uneori peste puterile noastre acum de ce naiba ne puneti in carca atatia parlamentari, mai multi angajati la stat, etc.

    • Pentru ca, la fel ca acum multi (23?) ani, in spatele ideologiei, traiesc bine cei putini si prost restul celor care asculta si pun la suflet povestile cu echitatea si disciplina marxist-leninista si nimic pe masa. Vorbim de marele conducator, care spune ADEVARUL!! si vopsim gardul sa ascundem leopardul. Ideologie multa, fapte multe si toate proaste. Ba mai mult, ca sa prostim oamenii de tot, le explicam ca avem nevoie de mai putina cultura (cazul festivalului Enescu) si de mai multe pensiii care oricum nu ajung la pensionari. Vorbe! Atat!

  2. Am preluat şi eu acest mesaj USL…

    Există discuţii relativ la datoria publică (guvernamentală). Problema cred că rezidă din faptul că această datorie publică este o sumă din mai mulţi indicatori „tip de datorie”. Ei bine suma este făcute de diferite persoane în mod particular. Uite aşa sunt voci care spun că datoria publică e X miliarde, alţii că ar fi mai mare de X, alţii că ar fi mai mică decât X. Banca Naţională nu are nicăieri această sumă reflectată ca atare, Ministerul de Finanţe, care ar trebui să calculeze, conform legii, această sumă… are pagina „în construcţie” sau ştearsă sau mutată… căci nu am reuşit să găsesc decât referiri la ea.

    Eu propuneam domnul Vosganian un site unde să fie actualizate, cât se poate de des, aceşti parametrii statistici… o măsură de transparenţă prevăzută şi de domnul Ponta (nu ştiu dacă la nivelul unei astfel de site) ca principiu al Programului de Guvernare. Domnul Varujan Vosganian însă nu a ajuns la Finanţe, ci la Economie… or ministrul de finanţe nu are un site activ unde să mă pot adresa.

    Iată propunerea mea către domnul Vosganian:
    Mi-aş dori un portal al Ministerului Economiei, pe lângă site-ul care deja există, care să conţină toate acele informaţii ale statisticii pe care cu greu le găsim în spaţiul internet… dacă le găsim.

    Frumos ar fi ca şi ministerul de finanţe să publice pe acest blog exerciţiul bugetului pe măsură ce se încheie câte o lună, astfel încât să avem lunar indicatorii principali ai economiei, veniturile şi cheltuielile pe diferitele capitole bugetare (de exemplu ar fi interesant dacă domnul Ponta reuşeşte să nu crească cheltuielile guvernamentală deşi a crescut numărul de ministere… şi, dacă aceste cheltuieli vor creşte, unde anume vor creşte)… eventual şi marile contracte… tot felul de informaţii care să conducă la un act de transparenţă totală cu care să se încheie epoca suspiciunilor.

    Ba aş mai merge şi mai departe. În urma colaborării Ministrului de Finanţe, BNR şi INS… am putea avea pe acest site un spaţiu dedicat datoriei externe la zi şi Balanţa de plăţi şi datoria externă lunară, trimestrială şi pentru 12 luni.

    Datele sunt deja în format digital, server există, operator date există la fiecare minister… nu ar trebui să implice nici un fel de cheltuială suplimentară… doar un pic mai multă muncă.
    (vosganian.ro/?p=3662&cpage=1#comment-184025)

    Cât timp nu vorbim despre cheltuieli importante şi nici de un serviciu special, o astfel de transparenţă ar aduce un serviciu important Guvernului prin creşterea încrederii practic gratis. Chiar dacă cetăţenii nu vor da buluc să acceseze un astfel de site… poate se vor găsi destui care să pună un widget pe blog cu un „counter” al datoriei României, aşa cum s-a întâmplat şi în Statele Unite.

    http://www.usdebtclock.org/

    Şi încă unul care are data datoriei în timp real (mă rog, cât poate fi de real) şi toate ştirile legate de subiect.

    brillig.com/debt_clock/

  3. Eu v-am mai spus ca e deosebit de periculoasa miscarea asta pentru ca e un soc pentru economia si asa firava. Sa vedem daca mai supravietuieste pana in vara.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Atentatul de la Piatra Neamt « Motanul Incaltat - [...] Viesparul asasin din zona Bacau – Piatra Neamt trebuie anihilat odata pentru totdeauna. Pe de alta parte trebuie un…
  2. Problema datoriei « Motanul Incaltat - [...] la noi multe firme, cu ocazia crizei, au intrat in insolventa sau au dat faliment. Problema este ca daca…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.