Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 7, 2009 in Politic | 15 comments

Bogdan Olteanu la BNR

Bogdan Olteanu

propus de PNL pentru postul de viceguvernator….recunosc ca este o decizie ale carei motivatii logice imi scapa.

Voi ce credeti?

Update:

un articol interesant aici

15 Comments

  1. Si eu am ramas surprins. Ce il recomanda pe Bogdan Olteanu pentru aceasta functie?

  2. Pregatirea sa juridica:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Bogdan_Olteanu
    Si Mircea Geoana zicea ca ar fii putut ocupa pozitia de director sau similar al Bancii Central Europene la Londra in 2005.
    Cand ne gandim ca valoarea cursului de schimb tb sa faca echilibru intre capacitatea de import, respectiv export, intelegem ca nu strica o abordare juridica. Exista chiar curente care au trecut si prin RO pt stabilirea cursului de schimb chiar de parlament.

    • ovidiu
      imi e teama ca nu e suficient…

  3. Din câte am înţeles, pe lângă drept domnul Olteanu are un master în Finanţe-Bănci. În al doilea rând, iar din câte am înţeles, postul de vicepreşedinte respectiv se referă la contracte internaţionale, adică mai mult pe parte de drept decât de finanţe… Sigur, poate am fost greşit informat, tot ce se poate. Dacă nu am fost greşit informat, numirea domniei sale are ceva sens, PDL mai scapă de cineva potrivnic din Parlament.

    Nu aş putea spune un alt argument care să susţină de ce parlamentarul Bogdan Olteanu, un personaj util în parlament prin experienţa lui parlamentară, este mai util la BNR decât în Parlament.

  4. @Bibliotecaru

    Scuza-ma, dar realitatate romanesca ma obliga sa intreb: unde si-a luat BO masteratul? Cum? In CV-ul lui vad: MBA, Institutul Bancar Român & City University, Seatle . Cum vine asta? Ce e cu dubla paternitate a acestui masterat? Poate cineva sa imi explice?

    Gardianul are o teorie interesanta despre numirea asta.

  5. BNR nu tb neaparat sa fie tehnocrata

    • ovidiu
      dar daca vorbim la nivel de principu nu crezi ca de mult prea multe ori politicul s-a cam bagat acolo unde nu ii fierbe oala si de multe ori a propus oameni care nu aveam habar de domeniul in care trebuiau sa lucreze sigura scuza fiind ca „are sustinere in partid”???

  6. @Ovidiu

    Sa inteleg ca implicit ai si tu dubii asupra competentei in materie de finantze a lui Bogdan Olteanu?

    De curiozitate, in medicina, in chirurgie sa zicem, avem nevoie de tehnocrati? Ai accepta sa zbori cu un avion pilotat de un pilot ajuns in cockpit cu „pile de la partid”. Si exemplele ar putea continua? De ce e la BNR altfel?

  7. @Ana, Draghici
    Politica bancilor centrale nu e atat de tehnica precum pare:
    „charges interest on the loans made to borrowers, primarily the government (…), and to other commercial banks, typically as a ‘lender of last resort'”(Wikipedia)
    Iar independenta lor tb acordata cu contextul:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Central_bank#Independence
    Sa dau un exemplu de abuz al BNR in ultimii ani ne-au servit o inflatie aparent mica si o crestere economica uriasa la fel de artificiala, pt ca nu s-a luat in calcul cresterea pretului la terenuri in calcului inflatiei. Toate astea pt ca tehnocratul Isarescu, in cercurile inalte pe unde graviteaza s-a frecat probabil de interese straine care doreau o inflatie mica pt leu si deci un curs euro/leu mare.

    • ovidiu
      greseti

  8. @ Draghi Puterity
    Văd că nu pot evita intrarea in moderare a textului… asa ca dau direct pagina web:
    http
    www
    studentie.ro/INSTITUTUL_BANCAR_ROMAN___MBA-a112-1143950.html

  9. Bine, Ana, sa alegem „the very best”, nu „second-best”; mi-e teama doar ca tehnocratii astia sa nu ne pacaleasca cu mecanisme sofisticate de care noi n-avem habar, pt interesul unora; eu calculasem prin 2005-6 ca un curs real euro-leu e de 1 la 10, nicidecum 1 la 3,5; am calculat raportand puterea de cumparare a unui leu la diverse momente incepand din vara lui 2003(cand am fost acceptati la summitul UE de la Salonic, exact perioada cand te-ai intors tu in tara). Practic desi salariul meu si sal mediu in Buc crestea, imi era la fel de greu ca in 2001/2003 sa-mi umplu cosul unui trai de tip occidental(casa, vacanta, papa). Daca pt mancare si vacante puterea de cumparare crestea fantastic, era anulata si de multe ori depasita cand socoteai costul cu terenul/locuinta unde stateai. Costul imobiliar crestea chiar in euro, de unde am tras concluzia ca insasi valuta forte suporta inflatie in RO pt ca leul refuza sa se deprecieze in rapot cu valuta. Toti cerau sa fie platiti in euro si preturile au crescut in euro, iar leul s-a ascuns in spatele valutelor puternice tinand pasul cu ele. Dar poate a venit vremea ca balonul RON sa-si asume el inflatia in locul euro si sa se re-raporteze fata de el.

  10. @Ovidiu

    O inflatie mare a leului ar impiedica aderarea Romaniei la spatiul euro.

    Pericolul cel mai mare in cazul tehnocratiei e sa degenereze in birocratie. Se intampla in vest, de ex. in cazul economiei. Vrem „cifre bune” in economie, de dragul economiei, uitand ca rolul ei initial era de crestere a bunastarii populatiei. Sau prin suprareglementarea unor domenii care ar putea functiona mult mai bine daca ar fi gestionate dupa principiul bunului simtz. Dupa parerea mea acest fenomen e cel mai vulnerabil punct al UE.

    Si daca tot vorbim de degenerare, meritocratia are tendintza de a degenra in „shoutocracy”. Sa nu uitam acest aspect…

  11. Draghi.Si cine sant mai usor de manevrat decat ciumpalacii si coruptii.Logica nu minte.
    Nimic din ceeace se intampla e intamplare.
    Viitorul va spune totul

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.