Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 18, 2009 in Aparitii media, Politic | 7 comments

B1 TV – Ora 12:00

Astazi am vorbit despre situatia romanilor din Italia, si despre ce putem face pentru a iesi din aceasta situatie, la „Jurnalul Orei 12” la postul B1 TV. Puteti urmari inregistrarea mai jos:

Partea I

Partea II

Daca vreti sa fim auziti, semnati petitia aici.

7 Comments

 1. „…cum ii putem determina pe italieni sa faca deosebirea intre romani si tigani, pentru ca este importanta aceasta deosebire”… Daca noi putem cu atata calm sa fim xenofobi si rasisti, de ce ne miram ca in alte locuri suntem vazuti rau!? Comparativ, consider ca in peninsula avem acelasi statut pe care tiganii il au in Romania: am ajuns ca o hoarda de persoane cu educatie precara ce incearca sa supravietuiasca oferind un spectacol uneori grotesc, populatiei indigene… Problema nu are rezolvare rapida, iar protestele, oricat de vehemente si „pe buna dreptate” ce le-ar adresa MAE nu pot schimba starea de spirit a italienilor. Din nefericire, italienii sunt la fel de putin educati dezvoltand atitudini xenofobe, incurajati de „formatori de opinie” ce profita de pe urma acestor atitudini… Italienii nu ne pot identifica cu fiinte umane cand se refera la „romani”, pentru ei suntem o amenintare ce devine cu atat mai periculoasa cu cat economia lor se contracta sub efectul crizei mondiale.
  Xenofobia e o arma ce actioneaza cu multiple taisuri iar unul dintre ele ne „gadila” mandria nationala chiar in acest moment…

 2. Problema noastra, a romanilor, e PERCEPTIA GRESITA a italienilor despre romani. Nu cred nici eu ca exista o solutie magica pentru a ocrecta peste noapte o perceptie gresita, indusa cu mult talent de persoane interesate, din varii motive. Insa cu sigurantza exista metode de care ne putem folosi. Exista contacte informale, la cel mai inalt nivel („cineva care sa linga o inghetzata cu Berlusconi”) sau il avem pe colegul de facultate al doameni Birchall, si altie legaturi informale de acest tip. Haideti sa le sensibilizam la problema noastra. Avem nevoie de un scut de imagine. Trebuie sa le aratam italienilor si lucrurile bune pe care le fac romanii in peninsula. Sper ca Cristian Diaconesu o sa faca ceva luni. Si mai ales avem nevoie de solidaritate si de DEMNITATE. Altfel, vom fi mereu tzapii ispasitori ai crizei? De ce? Pentru ca se poate!

 3. Ana, ai pomenit la un moment dat in interviu de romani doctori, care lucreaza in Italia si salveaza vieti. Intamplator stiu si eu o doctoritza care lucreaza si traieste de ani buni in Italia, excelenta specialista, apreciata, care si-a dedicat viatza luptei contra cancerului.

  Cred ca o directie in care ar trebui actionat pentru a reface imaginea romanilor, e de a aduce in prim plan exemple pozitive, exemple care fac cinste cuvantului roman si cuvantului om.

  Nu cred ca ar fi imposibil ceva de genul „dinte pentru dinte”: o strie despre un violator, urmata de o stire pozitiva, despre cineva cu care Romania si Italia se pot mandri.

  • @adriana
   ai perfecta drepate si sunt intru totul de acord.
   este foarte bine sa incepem o campanie in care sa aratam exemple de succes (care sunt mult mai multe) decat niste infractori care nu ne fac cinste.
   eu chiar ma gandeam sa incep sa public pe blog o campanie de genul – si ei sunt romani – cu cateva nume cu bio sau pur si simplu povesti de succes ale unor romani care isi vad de treaba lor acolo unde au ales sa traiasca, studieze.
   poate ma ajuti si tu. ce zici?

 4. Ana, in masura in care pot, te ajut cu placere.
  Trebuie tinut cont ca nu toti cei cu povesti de success sunt persoane publice, si trebuie cerut si primit acordul lor pentru a li se publica experienta.
  E clar ca pentru inceput se poate incepe (scuzatri pleonasmul) cu Cristi Chivu si Ramona Badescu :).

  • @adriana
   in primul rand multumesc de ajutor. eu cred ca fiecare putem face ceva…
   ai dreptate ref bio si aprobare dar daca am incerca sa prezentam nu numai povesti de succes si pur si simplu msg, cum sunt mult mai multi roani care isi vad de treaba lor cum este prietena ta doctorita ar fi un pas inainte..si poate asa mai dezvoltam si spiritul civic de la noi
   ref poze o sa incerc ..desi eu sunt fotograful din familie dar pormit sa postez cateva si cu noi.
   numai bine si mai astept vesti

 5. Din datele ministerului de justitie al Italiei pe 2008:

  – algerians: 22.672 residents / infractors 1.095 (4,829%)
  – tunisians 93.601 resident/ infractors 2.261 (2,415%)
  – marocans 366.000 rezidents/ infractors 4.495 (1,228%)
  – albanesians 402.000 rezidents/ infractors 2.484 (0,617)
  – romanians 1.016.000 rezidents/ infractors 2.828 (0,278%)

  Restul e propaganda.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.