Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 10, 2010 in Politic | 8 comments

Autorităţile române s-au angajat să nu promoveze legea insolvenţei personale

Guvernantii nostri s-au angajat să nu promoveze unele initiative legislative, precum proiectul legii insolventei personale pe motiv ca ar submina disciplina in materie de creditare!

O tampenie de dimensiuni monumentale. Inca un exemplu ca actualul guvern habar nu are de beneficiile reale pe care o asemenea lege le poate aduce economiei! Dar ce ma mai mir!?  Numai Romania si Bulgaria nu au o lege privind insolventa persoanelor fizice! Oare de ce?

Revin cu detalii intr-o viitoare postare.

8 Comments

  1. Era de asteptat ca FMI-ul sa impuna acele conditzii care convin bubulilor. Probabil va urma o lege prin care bancile vor putea schimba oricand, unilateral, conditiile de creditare, dupa incheierea contractelor. Ne indreptam spre o noua forma de scalavagism.

    Poate nu ar fi rau sa ne amintim un text din 2001.

  2. Recunosc că nici eu nu mă mai mir de nimic.
    De aceea le-aş da câte o tanto de samurai şi i-aş învăţa cum să o folosească, oare ar face un gest de onoare? Bănuiesc că s-ar plânge că din cea de 50 de dolari şi nu de 5000 de dolari.

  3. Era de asteptat ca FMI-ul sa impuna acele conditzii care convin bubulilor. Probabil va urma o lege prin care bancile vor putea schimba oricand, unilateral, conditiile de creditare, dupa incheierea contractelor. Ne indreptam spre o noua forma de scalavagism.
    +1

  4. @Draghi exact asta am zis si eu. Bancile au acum optiunea sa il vanda ca sclav pe cel care nu si-a platit ratele.
    pentru ca nu vad cum si-ar putea recupera banii daca ala nu are dince sa plateasca…

  5. Citind articolele Dvs. de pe blog cu privire la insolventa am cautat sa ma edific mai mult asupra acestui subiect. Din ceea ce am citit, am putut sa constat ca din numarul total de firme care intra in procedura de insolventa doar 2% dintre acestea reusesc sa evite falimentul – http://www.incont.ro/industrie/at-kearney-falimentele-ar-putea-exploda-in-2010-2011-doar-2-din-firme-ies-cu-succes-din-insolventa.html . Iata si aici un articol care ne spune ca peste 90% din firmele care intra in procedura de insolventa isi inchid activitatea – http://www.adevarul.ro/financiar/Insolventa_in_Romania_duce_la_faliment_0_204580111.html . Cum comentati acest lucru? Eu am inteles ca insolventa nu inseamna neaparat faliment, ci presupune, pe scurt spus, o reorganizare/restructurare a firmei respective si/sau o reorientare spre alte domenii de activitate de succes, astfel incat aceasta sa-si poata plati datoriile pe care le are fata de creditori. Se pare, totusi, ca la noi inseamna faliment. In proportii covarsitor majoritare. Lucru care face ca, practic, in raport cu situatia generala, procedura de insolventa sa fie pur formala, caci falimentul ar fi sigur cu o probabilitate de peste 90%.Or, dupa cum spune unul din articolele pe care le-am citat, in Franta sau SUA o treime din firme reusesc, totusi, sa se salveze, deci aprox. 33%. Care credeti ca ar fi caile ca si la noi numarul firmelor intrate in procedura de insolventa si care sa evite falimentul sa fie mult mai mare? Pentru ca eu cred ca este de dorit ca sa se reduca numarul de firme care intra in faliment. Cum evaluati cauzele fenomenului si ce credeti ca trebuie facut?

  6. Pare o masura buna sa amini introducerea acestei legi cu cel putin un an. In conditiile in care in urmatoarele luni exista posibilitatea ca vreo 100000+ de persoane sa fie eligibile sa utilizeze legea insolventei aplicarea ei ar avea un efect negativ pe piata de capital (dobinzile ar creste) plus un stres mare pe sistemul judicial (100K cazuri inseamna judecatori si advocati ocupati) care e si el sub criza bugetara.
    Imi place din ce in ce mai mult marinarul si PDLul – interesant gamble. Daca reusesc sa relanseze economia (nu numai sa ‘treaca’criza) undeva prin 2012 (cu vreo 3-4 luni inainte de alegeri) vor restabili salariile si pensiile si probabil ca vor trece si legea insolventei (printe multe altele). Daca economia nu se va redresa PDL va disparea ca partid..

  7. @Motanul Incaltat,
    Ana cred ca se refera pe blog la legea ïnsolventei personale” nu la firme. E o lege exsistenta in mai multe tari (USA , europa etc). In acest caz rata de „”success”e 100%.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pledoarie pentru legea insolventei personale. Modelul Lagarde | Ana Birchall - [...] Acum apoape un an de zile atrageam atentia asupra faptului ca autoritatile s-au angajat sa nu promoveze legea insolventei personale.…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.