Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 27, 2016 in Comunicate, Economic, International, Politic | 3 comments

Audierea de astăzi a confirmat că Ministerul Fondurilor Europene, pentru programele de care este responsabil direct, înregistrează, până în acest moment, rată de absorbţie zero pe acest an, iar Autorităţile de Management sunt neacreditate, riscând nedecontarea cheltuielilor pentru 2016

MFE_1 MFE2

Ana Birchall: Audierea de astăzi a confirmat că Ministerul Fondurilor Europene, pentru programele de care este responsabil direct, înregistrează, până în acest moment, rată de absorbţie zero pe acest an, iar Autorităţile de Management sunt neacreditate, riscând nedecontarea cheltuielilor pentru 2016

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor l-a audiat, luni, 27 iunie a.c., pe domnul Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene. În cadrul audierii, ministrului Cristian Ghinea i-au fost solicitate răspunsuri de către membrii Comisiei pentru afaceri europene referitoare la stadiul actual al absorbţiei fondurilor europene, strategia de re-organizare a activității Ministerului Fondurilor Europene (MFE), precum şi la acțiunile avute în vedere pentru creşterea performanţei instituţiilor cu atribuții în absorbția fondurilor europene şi măsurile concrete pentru accelerarea absorbției fondurilor UE.

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, a ţinut să atragă atenţia asupra blocajului înregistrat în privinţa absorbţiei banilor europeni în mandatul actualului guvern tehnocrat. „Românii se aşteptau ca banii cuveniţi ţării noastre să fie atraşi şi folosiţi pentru dezvoltarea României. Tocmai de aceea, am început audierea prin a-i solicita domnului ministru să ne prezinte situaţia la zi a facturilor achitate de către Autorităţile de Management pentru perioada 2014-2020. Din informaţiile Comisiei pentru afaceri europene rezultă că, pentru acest exerciţiu financiar, Ministerul Fondurilor Europene are grad de absorbţie zero, iar dacă Autorităţile de Management nu vor fi acreditate în acest an nu vor mai putea fi decontate cheltuielile pe anul 2016. De asemenea, românii aşteptau explicaţii şi un program de efectuare a plăţilor pentru exerciţiul bugetar 2007-2013, pentru că, din informaţiile comisiei noastre, sunt beneficiari care au depus facturi încă din noiembrie-decembrie 2015 şi care nici până în acest moment nu sunt plătite”, a subliniat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene în cadrul audierii.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a declarat că ministrul Ghinea s-a prezentat cu o atitudine nepotrivită şi nepregătit. „Din păcate, în locul unei atitudini oneste, domnul Ghinea a intrat într-o stare de negare, deşi toate cifrele arată grad de absorbţie zero prin programele coordonate de Ministerul Fondurilor Europene. Rata de absorbţie este zero, pentru că ea se calculează în funcţie de cât ai primit cu titlu de rambursare de la Comisia Europeană. Cererea de rambursare se face numai după ce ai cheltuit avansul de 1,5 miliarde euro – bani care stau în cont la BNR cu dobândă negativă – şi numai după acreditarea sistemului. Or, în acest moment sistemul nu este acreditat. Aceste lucruri, cu titlu de exemplu, ar fi trebuit să le lămurească domnul ministru, nu să evite răspunsurile sau să ofere răspunsuri neadevărate, inducând manipulativ în eroare opinia publică”, a explicat Ana Birchall.

„Eu sper totuşi că domnul ministru Ghinea a tras învăţămintele necesare în urma acestei audieri. Sfatul meu este să lase deoparte orgoliile. Luptele pe care domnia sa trebuie să le poarte au legătură cu creşterea gradului de absorbţie al fondurilor europene, nu cu membrii Comisiei pentru afaceri europene. Audierea de astăzi este un semnal de alarmă pe care Parlamentul, prin Comisia pentru afaceri europene, îl trage referitor la dezastrul pe care România îl înregistrează în domeniul absorbţiei fondurilor europene. Aşa cum am afirmat de fiecare dată, România nu are voie să piardă trenul fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020. Ministrul Fondurilor Europene trebuie să îşi asume un rol activ în rezolvarea cauzelor care au determinat problemele privind gradul de absorbţie”, a mai spus preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

Ana Birchall a lansat un apel domnului Ghinea în sensul revizuirii atitudinii faţă de Comisia pentru afaceri europene. „Comisia noastră doreşte ca Ministerul Fondurilor Europene să fie un partener care să trateze audierile cu profesionalism şi respect faţă de adevăr. Absorbţia fondurilor europene reprezintă un domeniu mult prea important pentru a-l trata cu diletantism şi superficialitate”, a subliniat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

3 Comments

 1. Dl Ghinea a insultat acum o luna organizatiile private care au atras fonduri europene declarand intr-un interviu ca suntem tocatori de bani europeni, iar acum ne jigneste prin declaratia ca au intrat in tara 57 milioane de euro incercand sa manipuleze publicul larg sa creada ca acesti bani au si ajuns la beneficiarii de proiecte. M-am implicat in derularea a peste 10 proiecte cu finantare europeana in perioada 2011-2015, am muncit foarte mult, am lucrat alaturi de „eroi” care au facut bine comunitatilor pentru care au scris proiecte, ne-am dedicat acestui domeniu, am facut voluntariat si anul 2016 ne-a adus tuturor urmatoarele cadouri: somaj, datorii la bugetul de stat, zero proiecte, regrete, disperare. Va raspund eu in locul dlui Ghinea: acestea sunt facturile platite catre beneficiari/posibili beneficiari de catre minister, nu banii incasati de BNR pt profit din dobanda negativa (apropo domnule ministru: informatia banutilor intrati in tara pentru acordarea prefinantarilor si perceperea dobanzii negative zilnice de catre BNR beneficiarii o au de cateva luni in care se vad la diferite intalniri si injura statul roman – pentru ca au timp liber mai nou). Stam toti la coada la doua axe amarate pe POCU care s-au lansat in mai, POCA este lesinat, asteptam cu nerabdare finantarile norvegiene si o sa ne batem si pe alea…

  Nu suntem toti angajatii deputatilor din comisie sau a fantomelor cu care va luptati domnule ministru!!! Nu ne pasa ca aveti frustrari legate de posibilele fraude, sunteti pus in fruntea ministerului sa puneti la punct o strategie si sa o implementati RAPID in vederea deblocarii absorbtiei fondurilor! Noi ne-am facut datoria, ne-am incadrat in graficul GANTT – ministerul NU!

  • Va multumesc. Eu voi continua sa ma comport cu profesionalism si responsabilitate….si sper sa am alaturi toti oamenii de bine care vad dincolo de insultele dlui ministru. Numai bine si va rog sa-mi mai scrieti.

  • Incantat sa aud de marile proiecte in Romania cu Eficienta zero pentru banul public.

   Am doua intrebari:
   1) Care a fost contributia Romaniei la bugetul UE in perioada 2007-2015 ? Cati bani au fost atrasi prin proiecte cu fonduri FEN?
   2) Cine acopera corectiile financiare stabilite ulterior de catre Curtea de Conturi Europeana si alte oreganisme de control, se suporta cumva de catre beneficiarii de proiecte sau de catre marea masa de contribuabili care n-au vazut un leu din acesti bani ?

   Si in final , pe cand un audit al sustenabilitatii si realitatii obiectivelor declarate in proiectele frumaose pe discriminarea de toate zilele…?!!!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.