Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 13, 2016 in International, Politic | 0 comments

Astăzi se împlinesc 5 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, precum și semnarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.

sua-romania

Cele două documente definesc cadrul juridic şi politic al Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, ducând la dezvoltarea constantă a relaţiilor româno-americane şi la întărirea poziției României ca pol de stabilitate în regiunea Mării Negre.

Astăzi, relaţia privilegiată existentă între statele noastre, bazată inclusiv pe o puternică legătură de prietenie, reprezintă un pilon de bază pentru prezenţa internaţională, relaţiile externe şi pentru relaţiile de securitate ale României, demonstrând, în egală măsură, ataşamentul reciproc al statelor şi societăţilor noastre pentru valorile democratice occidentale.

Element de bază al relaţiilor româno-americane, sistemul de apărare anti-rachetă amplasat în baza de la Deveselu a fost activat, la data de 12 mai a.c., când a avut loc ceremonia de certificare a capacităţii operaţionale a acestuia. Momentul constituie un element marcant pentru întărirea rolului şi a profilului strategic al României context regional şi internaţional, ca factor de stabilitate economic şi politic.

Îmi exprim deplina încredere în dezvoltarea continuă a relaţiei speciale care există între România și Statele Unite ale Americii, ca şi a prieteniei dintre români şi americani, în baza intereselor comune şi pe linia principiilor democratice pe care le împărtășim, atât în plan bilateral, pe baza Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI, cât şi în ce priveşte cooperarea la nivelul Alianţei Nord-Atlantice.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.