Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 29, 2010 in Politic | 3 comments

Asa da restructurare: dati afara persoanele competente dar pastrati pilele politice!

Marturisesc ca desi am primit numeroase opinii, ironii sau argumente venite din partea unor prieteni sau persoane de buna credinta (care, in sufletul lor, imi dau dreptate dar au ajuns la un grad mult prea mare de pesimism pentru a mai spera ca lucrurile se pot schimba….in bine!) de cativa ani de zile ma tot incapatanez (da, recunosc, sunt capoasa pana la a fi pisaloaga – aici contribuie si caracteristicile zodiei in care m-am nascut! – in a promova ideile si proiectele in care cred) sa sustin ca Romania poate fi salvata prin educatie si prin impunerea unui sistem meritocratic care sa iti permita sa te realizezi profesional aici, acasa, pe ceea ce ai tu in cap, cum spunea bunica mea.

Stiu ca multi veti sari sa acuzati ca vorbesc in lozinci. Nici nu va condam (pe cei de buna credinta nu pe postacii platiti doar ca sa ma injure!) tocmai pentru ca ideile bune au fost atat de mult abuzate de atat de multi politicieni incat este greu sa mai crezi ca poate sunt si unii care chiar cred ceea ce sustin. Indraznesc sa spun ca sunt suficient de multi care cred si au curajul sa sustina, cu consecventa nu oportunist, aceste idei care pot fi transformate in proiecte daca toti care gandim cat de cat apropiat, daca toti care avem sperante apropiate si de ce nu vise si idealuri asemanatoare, am intelege ca vocea noastra poate fi mult mai puternica daca nu am ramane insule izolate, cum spun eu. Incurajator este faptul ca sunt multi si pe zi ce trece devin tot mai multi, cei care s-au saturat de non valori, de non modele, suparati poate si din cauza ca visele pentru care multi dintre noi (ma refer in primul rand la generatiile apropiate mie) am fost in strada acum 20 de ani.

Romania poate fi salvata prin eliminarea dictaturii non valorilor care sufoca aceasta societate de mult prea multi ani. Modelul smecherului, al tupeistului, al proastelor maniere, modelul celui care nu da doi bani pe scoala, in sensul de a studia, modelul „lasa ca se poate si asa”, „lasa ca ne descurcam noi, important este sa stii pe cine trebuie”, modelul vulgarului, al mitocanului, al non-talentelor a ajuns reteta de succces in orice domeniu din aceasta tara.  

Citeam astazi un alt exemplu, din miile pe care le cunosc, al unui tanar care dupa ce si-a terminat un master, in cazul de fata la o universitate din afara beneficiind de o bursa in valoare de 70.000 euro platita de statul roman, s-a intors acasa si, conform obligatiilor contractuale de la acordarea bursei, s-a angajat in sectorul public. Mai are sens sa va spun ca a fost printre primii dati afara urmare a restructurarilor din sectorul bugetar? Nu, nu mai e nevoie pentru ca si voi stiti ca raspunsul este da. Mai este nevoie sa spun ca asemeni lui sunt mii de tineri care fie au invatat in tara, fie au invatat afara, pe banii statului roman, s-au intors acasa, si, cu buna credinta, s-au angajat in sectorul public dornici sa puna in practica ce au invatat? Nu, nu mai este nevoie pentru ca si voi stiti ca raspunsul este da.

Sigur, pentru unii dintre ei reprezinta o sansa de a scapa de obligativitatea clauzelor contractuale de a se angaja la stat, nefiind astfel obligati sa returneze banii, si pot foarte frumos sa mearga in privat sau „afara”.

Este o solutie? Care este ratiunea care sta in spatele unor asemenea concedieri? Una simpla: se restructureaza competentele, sunt dati afara oamenii profesionisti, educati si sunt pastrate pilele politice!

Felicitari! Asa da restructurare,pe spatele calitatii serviciilor publice si asa slabe!

Normal ar fi ca cei care dau afara bursierii guvernamentali ar trebui sa suporte costul acestor burse acordate din banii publici! Se va intampla acest lucru? Sigur ca nu, pentru ca, nu-i asa, lasa ca la noi se poate!

Este vremea ca fiecare dintre noi, indiferent unde suntem, indiferent in ce domeniu activam, sa incepem sa spunem un nu hotarat dictaturii non-valorilor. Sa incepem sa impunem un nou model de societate, un nou model politic, un nou  model economico-financiar, care sa reprezinte o fundatie, solida, de  dezvoltare a societatii romanesti. Este pana la urma o datorie a fiecaruia dintre noi. Asa cred eu. Si aceste vise au fost parte componenta in decizia de a ma intoarce acasa. Refuz sa cred ca aceasta tara nu are puterea de a nu se lasa ingenunchiata de dictatura non-valorilor!

3 Comments

  1. Cum ar fi daca s-ar contracta companii private pt managementul institutiilor publice si managementul HR asa incat companiilor de management sa li se ceara un grad minim de eficienta la un buget dat?!
    Dpdv logic am elimina coruptia pt totdeauna:
    – orice ban primit de la buget si cheltuit ineficient ar costa compania prin contract(in caz de ineficienta comp ar tb sa despagubeasca statul)
    – orice pila ar costa compania eficienta(deci pot sa tina in bratze pe cineva dar ar tb sa despagubeasca ineficienta corespunzatore).
    Cred ca ar fi o solutie buna pt simplul motiv ca am avea pe cine trage la raspundere.
    Daca nici asta nu e o solutie tipic pt A Treia Cale…. nothing is 🙂
    Avem exemple aici:
    The St. Lawrence Seaway, owned by the Canadian government, is now being managed by a private group comprised of the major users, who hope to restore the Seaway’s fortunes by making it more competitive with other forms of transportation
    Articolul contine multe exemple interesante de privatizare pe de-a-ntregul a unor insitututii(garda aeriana a demnitarilor din UK, etc) si sustine ca posibilitatile sunt nelimitate:
    As a final, striking example of the limitless opportunities for privatization, the British Defense Ministry is seeking proposals to privatize the Queen’s airline, the Royal Air Force squadron that transports the royal family, government ministers, and VIPs around the world
    Ideea mea se referea doar la servicii manageriale private ca in exemplul din Canada. Explorand mai bine situatia de la Seaway Canada(exista si Seaway US) se pare ca Saint Lawrence Seaway Management Corporation e organizata mai de graba pe principiile co-operatiste, asa reiese din propria prezentare, canalele sunt administrate de useri – deci lumea a luat problema in propriile ei maini. Se pare ca toate drumurile progresului duc la Moscova, de fapt la ce s-a dorit sa reprezinte Moscova 🙂 SI NU S-A REUSIT!
    „Private managed public services” (serviciile publice sa ramana ale statului dar managementul sa fie asigurat de o firma privata) – o fi posibil asa ceva, Ana?! Cum am aratat, n-am gasit decat fie varianta co-operativizarii, fie a privatizarii efective.

    • PS Folosind forma de adverb „privately (managed)” am descoperit, pe langa situatii similare cu Seaway(parcul Bryant din NY administrat de Bryant Park Corporation dar detinut de primarie sau situatii similare din UK detaliate f bine in acest document) si o forma de parteneriat public-privat f apropiata de ideea de la care am pornit(privately managed public services), desi nu identica: Sale/Leaseback
      , o gasiti pe ante-penultima pozitie in lista.
      Presupune vanzarea de catre stat a unui activ(de ex o scoala, sa facem un ex de imaginatie) catre o companie privata si apoi inchirierea de catre stat a activului de la companie. Astfel, scoala va avea un management privat relativ la personal, sa zicem, si unul guvernamental/sau al autoritatii locale, relativ la clienti(copii, parinti, familii, comunitate). Scopul, asa cum e descris pe pagina, e acela de a limita raspunderea statului(de ex raspunderea de a nu da afara decat pe criterii profesionale, unde se pare ca e deficitar):
      An innovative application of the sale/leaseback technique is the sale of a public facility to a public or private holding company for the purposes of limiting governmental liability under certain statues.
      Deci, Ana, putem sa punem ceva in practica din treaba asta?
      Voi care locuiti permanent in RO puteti sa va ganditi la exemple unde statul functioneaza prost pt a implementa sale/leaseback sau managementul co-operatist(canalu D-MN, porturi, parcuri, scoli,etc).
      Sunt convins ca seniorul Patriciu(anarho-capitalistul reprezentativ pt RO) ar avea la randu-i o multime de idei.

  2. Si-ar asuma PSD-ul schimbarea legii functionarilor publici in vederea introducerii selectiei de tip european – EPSO? Nu cred!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.