Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 21, 2014 in Politic | 0 comments

Apreciez pozitia exprimata de Vicepresedintele SUA, Joe Biden cu privire la Romania

Apreciez semnalul transmis de administraţia SUA prin vocea vicepreşedintelui Joe Biden, de susţinere a alianţei şi parteneriatului strategic dintre România şi SUA

În calitate de înalt reprezentant al Primului ministru pentru afaceri europene şi parteneriatului cu SUA transmit un mesaj de susţinere şi apreciere faţă de poziţia exprimată de vicepreşedintele SUA, Joe Biden privind solidaritatea româno-americană, în contextul regional tensionat în care ne aflăm.

Sunt întru totul de acord cu poziţia publică exprimată de vicepreşedintele Joe Biden în România privind alianţa româno-americană din cadrul NATO. România este un pilon foarte important al construcţiei Nord-Atlantice, un aliat devotat, demn şi profesionist al celei mai puternice alianţe politico-militare din lume, iar vizita vicepreşedintelui american Joe Biden în România vine să întărească, încă o dată, acest lucru.

Mesajul este unul foarte clar: SUA este un partener important şi un prieten al României, care îşi reafirmă poziţia de susţinere şi de apreciere faţă de un parteneriat care, începând din 1997, funcţionează şi se consolidează între cele două state.

Aşa cum a subliniat vicepreşedintele american Joe Biden, România nu este singură, România îşi onorează angajamentele în calitate de important membru al NATO şi în calitate de membru cu drepturi depline al UE. Apartenenţa României la aceste alianţe politice, economice şi militare ne dă siguranţa de care avem nevoie să continuam să ne afirmăm ca un stat puternic şi stabil şi să continuăm să respectăm, fără rezerve, valorile şi principiile pe care le împărtăşim cu partenerii şi prietenii noştri.

Relaţia României cu SUA se bazează pe principii solide, pe planuri strategice comune şi pe angajamente pe care ambele părţi trebuie să le îndeplinească cu devotament şi consecvenţă.
Vizita vicepreşedintelui Joe Biden şi întâlnirile pe care acesta le-a susţinut cu reprezentanţii statului român ne demonstrează, încă o dată, că măsurile guvernamentale în politica externă şi internă sunt corecte şi pun ţara noastră într-o poziţie privilegiată, de încredere reciprocă, în relaţia cu Statele Unite ale Americii.

Suntem astăzi un stat puternic, cu un potenţial economic şi energetic recunoscut inclusiv de către partenerii noştri americani. România are potenţialul de a deveni un lider regional, o sursă de securitate în regiune şi un factor de echilibru economic şi politic regional, inclusiv prin Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu SUA.

În relaţia bilaterală România – SUA trebuie să continuăm să dăm dovadă de seriozitate, de o abordare geo-strategică unitară şi coerentă şi de viziune pentru dezvoltarea şi consolidarea parteneriatului nostru. Tocmai de aceea, luptele politice interne nu trebuie să pericliteze în niciun fel relaţia pe care noi o avem cu Statele Unite. În apărarea interesului naţional, suntem datori să acţionăm coerent şi unitar, fără a lăsa pasiunile şi obiectivele politice interne să intervină în politica noastră externă.

România îşi va îndeplini în continuare angajamentele pe care parteneriatul nostru cu SUA le presupune în numele libertăţii, al democraţiei şi al respectării necondiţionate a drepturilor omului.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.