Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 18, 2015 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Apreciez că eforturile susţinute de autorităţile din Georgia şi Ucraina pe calea reformelor pentru integrarea europeană sunt recunoscute la nivelul conducerii UE

Alături de domnul Giorgi Kvirikashvili, vicepremierul şi ministru Afacerilor Externe din Georgia

Alături de domnul Giorgi Kvirikashvili, vicepremierul şi ministru Afacerilor Externe din Georgia

Ana Birchall: Apreciez că eforturile susţinute de autorităţile din Georgia şi Ucraina pe calea reformelor pentru integrarea europeană sunt recunoscute la nivelul conducerii UE

COMUNICAT DE PRESĂ

Comisia Europeană a publicat astăzi un raport ce conține evaluarea pozitivă a reformelor întreprinse de Georgia și Ucraina, fiind totodată şi o etapă decisivă în procesul de eliminare a vizelor pentru cetățenii celor două state în Uniunea Europeană. Mai precis, după raportul pozitiv de evaluare în cazul celor două state, în următoarea etapă, Comisia Europeană va înainta, în prima parte a anului 2016, o propunere legislativă Consiliului şi Parlamentului European prin care se va reglementa ridicarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii georgieni şi ucraineni care deţin paşapoarte biometrice. Astfel, Georgia şi Ucraina se alătură Republicii Moldova, cetăţenii moldoveni beneficiind încă din anul 2014 de posibilitatea de a călători în regim fără vize pe teritoriul UE.

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a salutat raportul Comisiei, subliniind că documentul reprezintă „un semnal pozitiv care exprimă fără echivoc că Europa este în continuare deschisă către extindere, în pofida tuturor provocărilor la care este supusă în ultima perioadă”.

“Apreciez că eforturile susţinute de autorităţile din Georgia şi Ucraina pe calea reformelor pentru integrarea europeană sunt recunoscute la nivelul conducerii UE. Comisia pe care o coordonez a susţinut ambiţiile pro-europene ale statelor din Parteneriatul Estic, inclusiv printr-o declaraţie de susţinere a Georgiei, şi o va face pe mai departe. Decizia de astăzi marchează un pas important în relațiile UE cu vecinătatea estica, reprezentând o etapă decisivă în procesul de integrare europeana a Georgiei și Ucrainei”, a arătat Ana Birchall.

Totodată, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a ţinut să sublinieze că „este o victorie în primul rând a cetățenilor georgieni și ucrainieni și o dovadă în plus a ireversibilității drumului european al celor două state”. Ana Birchall a adăugat că “România a fost și va rămâne un susținător activ al integrării europene și euroatlantice al celor două state și al politicii de extindere a UE”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.