Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 31, 2012 in Featured, Politic | 11 comments

Anticipatele fac bine economiei

Organizarea de alegeri parlamentare anticipate este una din solicitarile principale ale protestatarilor din Piata Universitatii. Uniunea Social Liberala cere, de asemenea, insistent demisia Guvernului si convocarea de alegeri anticipate pentru a relegitima structurile institutionale de putere din Romania. In fata acestei presiuni discursul puterii personificat fie de Traian Basescu fie de Emil Boc invoca efectele negative asupra economiei a declansarii alegerilor anticipate. Teza puterii este profund falsa si voi invoca mai multe rationamente in acest sens. In primul rand, nu-mi este deloc clar de ce organizarea de alegeri parlamentare peste trei luni ar avea mai multe efecte negative decat organizarea acestora peste 10 luni.

Coalitia aflata astazi la putere beneficiaza, impreuna, de un sprijin electoral de sub 20%. Cele 10 – 12 procente ale PDL cu cele 5 ale UDMR si cele 2 – 3 ale UNPR, toate luate la un loc ne dau un rezultat politic catastrofal. Consecinta pentru economie a mentinerii unei asemenea guvernari este negativa deoarece un Guvern lipsit de credibilitate combinat cu o populatie adusa la exasperare de politica oarba a austeritatii, este reteta perfecta pentru tensiuni si explozii sociale. Niciun investitor si nici o companie privata sau de stat nu se simte bine intr-o tara aflata pe un butoi de pulbere. In astfel de situatii, democratia ne ofera un instrument perfect legitim de detensionare sociala printr-o resetare a sistemului democratic cu ajutorul butonului numit “alegeri anticipate”.

Un Guvern nou, cu suport democratic, ar calma societatea, ar aduce stabilitate politica, ar reface increderea in institutiile fundamentale si ar oferi spatiu de manevra pentru masuri de guvernare mai creative care sa stimuleze investitiile si crearea de locuri de munca. Altfel spus, anticipatele fac, pe fond, un mare bine economiei prin eliminarea incertitudinilor politice, a instabilitatii sociale, prin stabilizarea mediului institutional si clarificarea orizontului politic pentru urmatorii 4 ani.

11 Comments

  1. O analiza lucida. In locul unui an macinat de campanii electorale, am avea 2-3 luni de campanie, ne-am clarifica rapid, am detensiona situatia si am trece la treaba. oricum, niciun guvern nu va putea provoca mari calamitati ca nu sunt bani de pomeni. Numai ca problema guv Boc nu este doar ca a taiat salariile, ci o prabusire totala a credibilitatii din numeroase alte cauze.

    • Nu e chiar asa. Nu e nici un butoi cu pulbere. Lumea e doar satula de minciuna si aplecata de greutatile vietii de zi cu zi. Pentru orice investitor(care evident are un advisor cand vrea sa dechida un business aici)deznodamantul alegerilor e clar si evident,fara urma de dubiu. Singurii care ar fi in avantaj ar fi cei care vor sa „prinda” noul val de functii….Din pacate calitatea si calitatile profesionale ale acestor oameni in mare parte e indoielnica sau foarte slaba…Urmeaza noul val al celor care au pupat niste cu**uri si care acum isi asteapta rasplata…De ce?

      • andrei
        eu cred ca daca toti cei care ar gandi ca tine ar tine unii de altii poate ca lucrurile ar sta un pic altfel, inclusiv la nivelul partidelor politice…sunt oameni de calitate in fiecare partid sa stii.

    • radu
      multumesc si astept sa mai scrii. Numai bine.

  2. Ana,
    Pare o idee destul de proasta sa aveti alegeri anticipate intr-un an electoral!! Nu schimbi guverne alese bazat pe manifestari (destul de reduse ca numar si sondaje de opinie (nu l-au scos sondajele pe Geoana presedinte?)
    Daca miine USLul e la putere sint convins ca vor fi citeva mii (cel putin) de PDLsti nemultumiti in strada (pe buna dreptate ca isi vor pierde slujbele) si sondajele vor arata ca oamenii sint nemultumiti (nu cred ca o solutie poate fi implementata sa faca schimbari in citeva luni) atunci ce faceti? Din nou alegeri anticipate?

    Puterea unei democratii este sa lase un guvern democratic ales sa conduca tata pe o perioada determinata de timp. Unele masuri pot fi bune , altele mai rele. In SUA o gramada de lume nu-l inghite pe Obama (din diverse motive inclusiv culoarea) dar n-am auzit nici o dicsutie de alegeri anticipate , inlocuirea presedintelui etc..
    Sper sa se maturizeze si R si ar fi bine sa inceapa cu clasa politica…

    • marian
      nu este chiar asa cum spui tu. Stii bine ca mediul de afaceri are nevoie de incredere…ori aceasta incredere nu mai exista tocmai pentru ca a fost abuzata inca de la inceput.

      • Hm! Tocmai din punctul de vedere al oamenilor de afaceri si incredere – se pare ca PDLul trezeste mai multa incredere – executa programul FMI destul de bine , reduceri in bugetari , noua lege a muncii , educatiei , program de privatizare a companiilor nerentabile de stat etc.
        USLul? striga ca niste copii , refuza sa se duca la servici (parlament) , vor sa tina nationalizate companii de stat neprofitabile fara sa mai vorbim de imagine istorica – cel putin actualul guvern n-a imprastiat manifestatiile chemind marinarii sau minerii , plus condamnari de oarecare vizibilitate (gen Nastase).
        Cam om de afacere in ce Rominie as avea incredere ? a PDLului sau a USLului? Sigur ca angajat la stat e alta opinie ..:-)

        • marian
          chiar nu ai dreptate deloc. Daca modificarea de trei ori (da de trei ori) intr-o saptamana a Codului Fiscal inseamna incredere inspirata mediului de afaceri regret dar nu pot fi de acord cu tine…si intamplarea face ca am destul de multe contacte in mediul privat si cam stiu care este atmosfera si efectele reale in privat.
          Cred ca ar fi corect sa citesti cu atentie propunerile USL inainte de a critica. S-ar putea sa fii placut surprins!

    • Tavi,nu m-am uitat la tevilezor de dimineata,am fost plecata si acum am ceva de lucru.Nu ma mira ca sunt fraude la ei.Mai mult,unii sunt amenintati sa nu-i voteze cumva pe liberali.

  3. eu sunt mai pragmatic.
    partidele baga multi bani in campanie.
    presupunem ca isi baga banii lor si nu ciordesc.
    sumele alea din campanie dau de mancare la cateva zeci de mii de oameni. minim.
    ex:
    vor avea de castigat cei ce lipesc afise, cei ce le tiparesc, postacii pe internet, firmele de mailing…
    de asemenea va creste productia de galeti, pungi de platic, cutii de chibruturi, brichete, pixuri, baloane…
    😛

  4. Si io cred la fel:))Io tare sunt ciuros ce e in spatele portalului eRomania. Se vehiculeaza sume cuprinse intre 10 milioane si 1 miliard EUR.Grozavie curata!!

Trackbacks/Pingbacks

  1. A 19-a zi pentru România | Teologie pentru azi - [...] Ana Birchall: „Un Guvern nou, cu suport democratic, ar calma societatea, ar aduce stabilitate politica, ar reface increderea in…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.