Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 27, 2011 in Politic | 2 comments

Angajari si disponibilizari

Vad din ce in ce mai multe mesaje din partea puterii apropo de disponibilizari la stat, in 2012. Sulfina Barbu, Ministrul Muncii, declara ca „se fac analize” pentru a sti cati oameni vor pleca din fiecare sector. Asta se intampla in situatia in care Traian Basescu anunta la conferinta The Economist de acum cateva zile ca disponibilizarile urmeaza un plan existent, pe hartie, cel putin, in care se scad numarul de functionari publici cu 300.000 mii ( de la 1,4 la 1,1 milioane). Bine, domnul Basescu inteleg ca vede Romania din 2030 si legata intre Paris si Constanta prin TGV, nu sunt eu cea care sa critice astfel de proiecte marete!

Sunt de acord si sustin ideea unui stat eficient, cu functionari bine pregatiti si profesionisti, care sa inteleaga si mai ales sa respecte ca rolul lor este de a asigura un serviciu public de calitate pentru cetatean. Ori asa ceva nu se castiga decat prin experienta la locul de munca, pe baza unei educatii prealabile si a dezvoltarii profesionale. Sa vii cu un calcul pe hartie si apoi sa declari ca faci analize pentru a justifica cine pleaca si de unde tradeaza o decizie politica heirupista (similara cu aceasta) si nicidecum o strategie . Si ceva imi spune ca nu vor fi dati afara cei slab pregatiti profesional sau cei angajati pe alte criterii (PCR – pile, cunostinte si relatii) decat profesionalismul si meritocratia , ci tocmai adevaratii profesionisti care sustin, in realitate, functionarea institutiilor publice respective.

Ai umplut aparatul de stat cu oamenii tai, de la director la portar, dar cum dai de vremuri tulburi si intelegi ca masinaria nu prea merge (in mare parte si datorita lor), ce faci? Ii urci in TGV-ul de Constanta Paris? N-o sa se inteleaga foarte bine cu Sarkozy, chiar daca sunt din aceeasi familie europeana!

Solutia, cred eu, este una simpla: Promovarea unui sistem meritocratic, elaborarea de politici publice si nu de masuri politice/politicianiste, atunci cand discutam despre institutiile statului si aparatul de stat. Aici este diferenta intre cum se face politica in Romania si cum se face politica in alte state, diferenta dintre formarea si protejarea unui corp serios si profesionist de functionari publici si transformarea unor posturi la stat in scaune goale pentru pilele si sustinatorii tai.

Este vorba despre vechea discutie publica, promisiune reincalzita in fiecare campanie, despre ce posturi sunt politice intr-o institutie publica, si ce posturi sunt lasate adevaratilor functionari publici tocmai pentru a asigura buna functionare si bunul profesionalism al institutiei publice respective. Poate ca a venit vremea sa gasim solutia practica, nu numai teoretica.

2 Comments

  1. D-na Birchall, daca e asa cum spuneti Dvs. atunci eu cred ca noi avem o problema la capitolul democratie…
    Eu ce sa inteleg? Dar va spun ce inteleg: deci daca eu lucrez in sectorul de stat si sunt, sa zicem, pesedist, sau vorbesc de bine si imi exprim simpatia fata de PSD, si intrucat la guvernare e PDL, risc sa fiu dat afara, numai din acest simplu motiv? Sansele sunt foarte mari, nu?
    Daca asta e sistemul, atunci un simpatizant al PDL, numai pentru faptul ca e simpatizant si nu pentru alt motiv, daca vine USL la Putere, risca sa fie dat afara. Vorbim de un sistem de genul asta aici, care se perpetueaza indiferent ce partid e la Putere.
    In aceste conditii e incalcat dreptul la libertatea de expresie, care e un drept fundamental!! Nu mai vorbesc de dreptul la libertatea de gandire!! Ar trebui sa gandesc precum partidul ce e la guvernare si sa ma exprim in consecinta daca vreau sa-mi pastrez locul de munca!! In caz contrar mi se poate intampla, cu sanse mari, sa fiu dat afara ca „necorespunzator”, „inadecvat realitatilor politice”.

    „Ai umplut aparatul de stat cu oamenii tai, de la director la portar”

    Eu asa inteleg!
    Si sa va mai spun ce inteleg, daca lucrurile stau asa: ca cineva are interesul de a submina democratia in Romania si de a arata ca pe vremea lui Ceausescu a fost mai bine decat acum, in democratie!
    Din ceea ce spuneti Dvs.:

    „Este vorba despre vechea discutie publica, promisiune reincalzita in fiecare campanie, despre ce posturi sunt politice intr-o institutie publica, si ce posturi sunt lasate adevaratilor functionari publici tocmai pentru a asigura buna functionare si bunul profesionalism al institutiei publice respective.”

    eu asa inteleg…
    Stau si ma intreb daca nu cumva si la firmele private lucrurile stau tot asa. Mai stii?

    Ca treaba merge „foarte bine”!!

    • Daca e asa cum spuneti, criza morala e evidenta: individul, pentru ca sa-si patreze locul de munca, atunci cand e PDL-ul la Putere trebuie sa injure USL-ul: nenorocitul ala de Iliescu, imaturul de Ponta, smecherasul ala de Antonescu, care nici nu vine in Parlament, s.a. Vine, apoi, USL-ul la Putere – injura PDL-ul: nemernicul ala de Basescu, dictatorul, incompetentul ala de Boc, Udrea, o nenorocita, s.a!!
      Asa se formeaza caracterul duplicitar si se dedubleaza omul in functie de regimul politic, ca sa-si pastreze locul de munca, sa nu-i fie ruinata afacerea. In felul asta se promoveaza in societate ipocrizia! In felul asta se promoveaza „facutul cu ochiul”, zambetul complice, impostura! Se promoveaza mita, prin operatiunea „bani pentru partid” si „bani pentru buzunarul propriu”! Se promoveaza „lantul slabiciunilor”.

      Iar la vot e un absenteism…!!

      Stau si ma intreb daca nu cumva Cetateanul Turmentat avea dreptate: „Da’ eu cu cine votez?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Angajari si disponibilizari – Ana Birchall | Gaseste.info - [...] Intra pe eMag pentru a vedea ultimele oferte sau vezi sursa acestui articol Angajari si disponibilizari – Ana Birchall…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.