Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 9, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Ziua de 9 mai este “certificatul de naștere” al Europei unite, al Uniunii Europene așa cum o cunoaștem astăzi

Ana Birchall: Ziua de 9 mai este certificatul de naștere” al Europei unite, al Uniunii Europene așa cum o cunoaștem astăzi

DECLARAȚIE DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene Ana Birchall a susținut o declarație de presă, în contextul aniversării, pe data de 9 mai, a Zilei Europei. Astfel, pe 9 mai 2017, se împlinesc 67 de ani de la declarația rostită de Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, considerată actul constitutiv al Uniunii Europene.

Această zi de 9 mai este deopotrivă un moment aniversar și un bilanț, mai ales pentru România, care anul acesta aniversează 10 ani de prezență în UE. Este o zi de sărbătoare pe care avem datoria de a o celebra, prin cinstirea numelor precursorilor Uniunii Europene, adevărați vizionari care s-au dedicat proiectului unei Europe unite, pașnice și prospere. De la momentul creării proiectului Europei unite și până în prezent nu putem să nu constatăm anvergura pe care a căpătat-o UE. Nu mai vorbim de 6 state, ci de 27 de țări membre care împărtășesc valori comune și aceleași idealuri de pace și prosperitate.

Ziua de 9 mai este certificatul de naștere” al Europei unite, al Uniunii Europene așa cum o cunoaștem astăzi. Pentru mine este un motiv de mândrie că, la 10 ani de la integrarea în UE, românii sunt printre cetățenii cei mai atașați de valorile europene. 10 ani de apartenență au reprezentat pentru România o perioadă de consolidare a democrației, de modernizare și de creștere economică, precum și de îmbunătățire vizibilă a vieții cetățenilor. Idealul României europene a devenit realitate, dar avem obligația de a-l cultiva, de a-l promova, de a-l insufla și generațiilor viitoare.

Acum, când începe un nou capitol în istoria Uniunii Europene, îmi doresc ca fiecare dintre noi să participăm, să scriem împreună istorie, astfel încât peste ani să ne uităm în urmă cu mândrie, fiindcă am contribuit, fiecare dintre noi, la construirea unei Uniuni Europene a pluralismului, a nediscriminării, a toleranței și a solidarității.

Am convingerea că doar uniți suntem mai puternici și putem face față provocărilor cu care ne confruntăm astăzi. Numai împreună putem garanta un viitor mai bun, european, pentru noi și pentru copiii noștri. Europa va fi mai puternică doar dacă dărâmăm zidurile care stau între noi și nu prin construirea altora noi. Pentru că, în fond, argumentele care ne unesc au fost, sunt și vor fi întotdeauna mai puternice decât cele care ne despart. Uniunea Europeană trebuie să devină un veritabil destin comun pentru cetățenii celor 27 de state membre.

La mulți ani, Europa!

 

Declarația de presă pe pagina ministrului delegat pentru Afaceri Europene: http://afacerieuropene.mae.ro/local-news/2322

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.