Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 16, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Susținem măsurile care urmăresc consolidarea pieței unice, deoarece numai în acest fel putem asigura coeziunea socială, creșterea economică pe termen lung și bunăstarea europenilor

Alături de domnul Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene

Cu ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, domnul Bert Koenders

În discuție cu domnul Jorge Toledo Albiñana, secretarul de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și al Cooperării din Spania

Împreună cu omologii mei, domnii Sampo Terho și Samuli Virtanen din Finlanda și domnul Dara Murphy din Irlanda

Alături de domnul Louis Grech, viceprim-ministru şi ministru pentru Afaceri UE al Maltei

Cu doamna Ekaterina Zaharieva, vicepremierul și ministrul afacerilor externe din Bulgaria

În discuție cu domnul Jakub Dürr, secretarul de stat pentru afaceri europene al Republicii Cehia

Ana Birchall: Susținem măsurile care urmăresc consolidarea pieței unice, deoarece numai în acest fel putem asigura coeziunea socială, creșterea economică pe termen lung și bunăstarea europenilor

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a participat, în data de 16 mai 2017, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).

Principalul punct de dezbatere în cadrul reuniunii a vizat pregătirea viitorului Consiliu European, care se va desfășura în perioada 22-23 iunie. În acest context, miniștrii pentru afaceri europene din statele membre UE au discutat pe marginea agendei adnotate a viitoarei reuniuni a liderilor, cu accent pe ocuparea forței de muncă, creștere și competitivitate, migrație, securitate și apărare, precum și relațiile externe ale Uniunii. În cadrul discuțiilor, ministrul delegat român a apreciat că ”în actualul context politic european, marcat de propuneri care pot conduce la limitarea mobilității, sprijinim în mod ferm o Piață Internă coerentă, care presupune aplicarea tuturor libertăților fundamentale, inclusiv cele de circulație a persoanelor și serviciilor”.

Totodată, cu referire la subiectul migrației, oficialul român a evidențiat că ”la un an de la adoptarea abordării bazate pe Noul Cadru de Parteneriat în dialogul cu statele terțe, consider că este momentul realizării unei evaluări, la nivelul liderilor, a măsurilor cuprinzătoare în domeniul migrației adoptate la nivelul UE”. În plus, ministrul delegat a subliniat că ”discuțiile din cadrul Consiliului European trebuie să abordeze cu prioritate dimensiunea externă a migrației și importanța acestei abordări pentru o gestionare eficientă a migrației”.

La reuniunea CAG au mai avut loc discuții asupra stadiului implementării deciziilor Consiliului European din martie 2017, pe baza unei evaluări a Președinției malteze asupra măsurilor întreprinse în domenii precum ocuparea forței de muncă, creșterea și competitivitatea, migrația, securitatea și apărarea și Balcanii de Vest. În acest context, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a evidențiat importanța aprofundării Pieței Unice ca instrument vital pentru prosperitatea economică și socială a Europei. ”Reiterăm susținerea pentru măsuri care vizează exclusiv consolidarea pieței unice, și nu restrângerea acesteia, deoarece numai în acest fel putem asigura coeziunea socială, creșterea economică pe termen lung și bunăstarea cetățenilor”, a declarat ministrul delegat Ana Birchall.

Un alt punct al agendei discuțiilor miniștrilor pentru afaceri europene a vizat informarea din partea Comisiei Europene referitoare la acțiunile ulterioare Cărții albe privind viitorul UE publicată la 1 martie 2017. De asemenea, Comisia a informat în cadrul CAG asupra stadiului dialogului cu Polonia pe tema statului de drept. Discuțiile la nivelul miniștrilor de afaceri europene au evidențiat importanța continuării acestui dialog.

În marja reuniunii, oficialul român a avut discuții bilaterale pe teme de actualitate europeană cu omologii din mai multe state membre între care: Ekaterina Zaharieva din Bulgaria, Jakub Dürr – Cehia, Bert Koenders – Olanda, Louis Grech – Malta, Jorge Toledo Albiñana – Spania, Sampo Terho și Samuli Virtanen – Finlanda, Dara Murphy – Irlanda și David Jones din Marea Britanie.

Totodată, ministrul delegat Ana Birchall a avut o serie de întrevederi cu funcționari români care activează în cadrul instituțiilor europene, cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Ilze Juhansone, și  cu secretarul general al Consiliului UE, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, în pregătirea Președinției României a Consiliului UE.

În cadrul întrevederii cu Ilze Juhansone, au fost discutate aspecte referitoare la intensificarea dialogului cu serviciile specializate ale Comisiei Europene, în scopul accelerării procesului de pregătire. Oficialul european a salutat angajamentul autorităților române pentru asigurarea de către România a unei Președinții de succes a Consiliului UE și a reafirmat deschiderea Comisiei Europene de a colabora pentru reușita mandatului României, ca parte a efortului de consolidare a Uniunii Europene.

În cadrul întâlnirii cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen, Ana Birchall a reafirmat dorința României de a acționa ca un mediator onest în exercitarea Președinției Consiliului UE. Totodată, ministrul român a subliniat angajamentul Guvernului României de continuare într-un ritm accelerat a procesului de pregătire a Președinției române la Consiliul UE. Oficialul european a exprimat sprijinul pe care Secretariatul General al Consiliului UE continuă să îl acorde Guvernului României și a apreciat eforturile depuse de acesta în ultima perioadă pentru accelerarea procesului de pregătire.

De asemenea, ministrul Ana Birchall a avut o întrevedere cu părintele Sorin Șelaru de la parohia Sfântul Nicolae din Bruxelles, fiind discutate modalități concrete de promovare a valorilor și tradițiilor românești în marja Președinției Consiliului Uniunii Europene pe care România o va deține în prima jumătate a anului 2019.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/41787

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.