Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 17, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: România va rămâne o susținătoare puternică a parcursului european pe care statul georgian s-a angajat, proces pe care țara noastră îl va sprijini și în continuare

Alături de ambasadorul Georgiei în România, Excelența Sa, domnul Ilia Giorgadze

Mulțumiri pentru fotografii doamnei Ioana Raiciu!

Ana Birchall: România va rămâne o susținătoare puternică a parcursului european pe care statul georgian s-a angajat, proces pe care țara noastră îl va sprijini și în continuare

COMUNICAT DE PRESĂ

 

La 17 martie 2017, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut o întrevedere cu ambasadorul Georgiei la București, Ilia Giorgadze. În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de interes cu privire la relațiile Georgiei cu Uniunea Europeană, precum și la stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale.

Ministrul delegat a adresat felicitări părții georgiene pentru finalizarea procesului decizional la nivelul UE privind liberalizarea regimului vizelor de scurtă durată pentru cetățenii georgieni, care va deveni realitate începând cu sfârșitul lunii martie. De asemenea, a salutat progresele în îndeplinirea reformelor interne și în implementarea Acordului de Asociere (AA/DCFTA) încheiat cu Uniunea Europeană și a încurajat partea georgiană să mențină ritmul acestor realizări pentru asigurarea sustenabilității procesului de modernizare și dezvoltare a Georgiei.“Mă bucur că eforturile autorităților și ale societăției georgiene privind liberalizarea regimului vizelor au fost răsplătite, iar această dorință va deveni realitate odată cu intrarea în vigoare a deciziei UE pe 28 martie”, a declarat ministrul delegat Ana Birchall.

Oficialul român a evocat susținerea fermă și constantă a României pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Georgiei și a asigurat de continuarea sprijinului pentru avansarea proceselor în curs și transpunerea acestor obiective în realitate. „I-am încurajat pe partenerii georgieni să mențină ritmul de dezvoltare și reforme în măsură să asigurare sustenabilitatea procesului de modernizare a Georgiei. România va rămâne o susținătoare puternică a parcursului european pe care statul georgian s-a angajat, proces pe care țara noastră îl va sprijini și în continuare. Totodată, România își manifestă toată deschiderea pentru a sprijini atât tehnic cât și prin expertiză implementarea cu succes de către Georgia a acordurilor de asociere și de liber schimb”, a menționat Ana Birchall.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat că anul 2017 reprezintă o bornă de referință în ceea ce privește relația bilaterală România-Georgia, în condițiile în care în acest an s-au aniversat 25 de ani de relații diplomatice între cele două țări, România fiind primul stat care a recunoscut independența Georgiei.

Evocând interesul strategic pe care țara noastă îl acordă vecinătății estice, oficialul român a subliniat necesitatea agreării asupra viitoarelor obiective concrete ale relației UE cu partenerii estici, în perspectiva următorului Summit al Parteneriatului Estic, din noiembrie anul acesta. Ministrul delegat a menționat că “este nevoie de noi stimulente politice și rezultate concrete pentru cetățeni din țările partenere semnatare ale Acordurilor de Asociere, necesare pentru a menține aceste state aproape de Uniune, de setul de valori și principii europene”.

Interlocutorul a subliniat că integrarea europeană și euro-atlantică reprezintă o prioritate a politicii externe georgiene și a mulțumit pentru sprijinul consistent al României în realizarea acestui obiectiv. Ambasadorul georgian a reiterat angajamentul părții georgiene pe calea continuării reformelor substanțiale pe multiple paliere.

Totodată, ministrul delegat Ana Birchall a acceptat invitația ministrului georgian pentru Integrare Europeană şi Euroatlantică, Viktor Dolidze, de a participa la a 13-a Conferinţă Internaţională Anuală „Georgia`s European Way”, care se va desfăşura în Batumi, Georgia, pe 13-14 iulie a.c.

De asemenea, oficialul român și ambasadorul Georgiei au convenit asupra organizării, în România, în cursul acestui an, a unei conferințe comune regionale privind implementarea Convenției de la Istanbul și combaterea violenței domestice și a violenței împotriva femeilor.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://mae.ro/node/41015

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.