Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 21, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: România și Austria acordă o importanță deosebită dezbaterilor pe marginea bugetului UE post-2020, o temă de prim-plan pe agenda ambelor președinții ale Consiliului UE

Alături de Sebastian Kurz, ministrul austriac pentru Europa, Integrare și Relații Externe

Alături de domnul Michael Linhart, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe din Austria

Alături de domnul Bernhard Wrabetz, consilierul pe politică externă al cancelarului Austriei

Alături de ambasadorul Hans Winkler, directorul Academiei Diplomatice din Viena

Ana Birchall: România și Austria acordă o importanță deosebită dezbaterilor pe marginea bugetului UE post-2020, o temă de prim-plan pe agenda ambelor președinții ale Consiliului UE

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut în cadrul vizitei de lucru efectuate în Austria, în perioada 19-20 aprilie a.c., o serie de întrevederi cu Sebastian Kurz, ministrul austriac pentru Europa, Integrare și Relații Externe, cu Bernhard Wrabetz, consilierul pe politică externă al cancelarului Austriei, cu Michael Linhart, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe din Austria și cu Hans Winkler, directorul Academiei Diplomatice din Viena.

În cadrul întâlnirilor au fost discutate teme de actualitate ale agendei europene, de interes comun pentru ambele state: negocierile privind Brexit, cadrul financiar multianual, migrație și funcționarea spațiului Schengen, Strategia UE pentru regiunea Dunării, Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic, precum și importanța consolidării cooperării în vederea preluării succesive a Președinției Consiliului UE de către Austria, în semestrul al doilea din 2018, și de către România, în semestrul I al anului 2019.

În marja întâlnirii cu ministrul austriac, oficialul român a subliniat importanța unei abordări unitare din partea UE și a statelor membre pe dosarul Brexit. “România pledează pentru o strategie unitară, coerentă și corectă în cadrul viitoarelor negocieri privind ieșirea Marii Britanii din UE. În ceea ce privește viitoarea relație dintre UE27 și Marea Britanie, vom urmări, cu prioritate, asigurarea unui acord echilibrat, în care toate cele patru libertăți ale Pieței Unice, inclusiv libera circulație a persoanelor/lucrătorilor, să fie reflectate în mod obiectiv și echitabil. Cetățenii români alături de toți cetățenii europeni trebuie să beneficieze pe deplin de toate drepturile și libertățile conferite de Tratate. Totodată, am reiterat că pentru Uniunea Europeană este esențial ca decuplarea Marii Britanii să fie atent gestionată, în așa fel încât impactul asupra bugetului UE să fie atenuat”, a declarat Ana Birchall.

Referitor la dezbaterile privind viitorul Europei, cei doi oficiali au arătat că România și Austria se opun ideii unei Uniuni Europene pe mai multe viteze sau formalizării unei Europe cu cercuri concentrice.

În ceea ce privește exercitarea succesivă a Președinției Consiliului UE de către cele două state membre și interesul comun pentru o coordonare cât mai strânsă din această perspectivă, oficialul român a subliniat importanța menținerii unui dialog susținut și a unei cooperări strânse în perspectiva preluării de către România a Președinției  Consiliului UE la 1 ianuarie 2019 de la partenerii austrieci. Totodată, în cadrul discuțiilor a reieșit faptul că una dintre temele care va genera un interes major în mandatul ambelor Președinții ale Consiliului UE va fi viitorul buget multianual al Uniunii. “România și Austria acordă o importanță deosebită dezbaterilor pe marginea Cadrului Financiar Multianual, o temă de prim-plan pe agenda ambelor președinții ale Consiliului UE”, a mai susținut ministrul delegat Ana Birchall.

În cadrul întrevederii cu Michael Linhart, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe din Austria, a fost abordată și tema funcționării spațiului Schengen, secretarul general reiterând sprijinul Austriei pentru aderarea României la Schengen. Mai mult, cei doi oficiali au discutat despre consolidarea cooperării dintre România și Austria în ce privește dosarele de interes aflate pe agenda europeană, o importanță deosebită fiind acordată și aprofundării cooperării în privința dosarelor regionale la nivelul UE.

De asemenea, în cadrul întrevederii cu Bernhard Wrabetz, consilierul pe politică externă al cancelarului austriac, Ana Birchall a reiterat angajamentul României pentru implementarea eficientă a Strategiei UE pentru regiunea Dunării, acest proiect politic major inițiat alături de Austria. Ministrul delegat a subliniat importanța atribuită de partea română acestui format de cooperare pentru abordarea provocărilor comune ale statelor din bazinul Dunării, precum și “necesitatea consolidării suportului politic la nivel european în ce privește Strategia UE pentru regiunea Dunării, un proiect deosebit de important pentru țările noastre”.

În cadrul întrevederii cu Hans Winkler, directorul Academiei Diplomatice din Viena și cu Susanne Keppler-Schlesinger, directorul adjunct al Academiei, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat interesul și deschiderea țării noastre pentru aprofundarea cooperării cu Academia Diplomatică din Viena, mai ales din perspectiva sprijinului în formarea resurselor umane necesare pentru pregătirea Președinției române a Consiliului UE.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/41496

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.