Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 2, 2017 in Comunicate, International, Politic, Social | 0 comments

Ana Birchall: România are voința politică și expertiza pentru a preveni și combate violența împotriva copiilor, atât în cadru național, cât și în cel european, și cred că fiecare dintre noi poate contribui la atingerea scopului nostru comun de a avea copii protejați, sănătoși și fericiți

Mulțumiri pentru fotografii domnului Radu Bădoiu!

Alături de prim-ministrul Sorin Grindeanu, de doamna Sandie Blanchet – rezident coordonator a.i. al sistemului ONU în România și reprezentant al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii – UNICEF la București, și domnul Vlad Ștefan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor

Alături de reprezentanții și preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, domnul Vlad Ștefan, și de doamna Sandie Blanchet

Ana Birchall: România are voința politică și expertiza pentru a preveni și combate violența împotriva copiilor, atât în cadru național, cât și în cel european, și cred că fiecare dintre noi poate contribui la atingerea scopului nostru comun de a avea copii protejați, sănătoși și fericiți.

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a participat, joi, 2 martie a.c., la evenimentul de lansare a “Parteneriatului Global Opriți Violența Împotriva Copiilor”, organizat de către UNICEF în România, în parteneriat cu Guvernul României.

În cadrul intervenției sale, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat faptul că abuzul împotriva copiilor constituie una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din întreaga lume, dar, în același timp, este una dintre faptele cele mai rar sancționate de către autorități, deși reprezintă o amenințare la adresa dezvoltării armonioase în societate.

“Prin Agenda 2030, statele lumii și-au propus un obiectiv ambițios, acela de a elimina toate formele de violență împotriva copiilor până la finalul anului 2030, iar organizația internațională UNICEF, prin ‘Parteneriatul Global Opriți Violența Împotriva Copilului’, își propune să sprijine statele în acest demers, prin acțiuni de prevenție și crearea unui mediu sigur și propice pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor”, a declarat ministrul delegat Ana Birchall în cadrul evenimentului de lansare.

Mai departe, ministrul delegat a arătat că România este onorată să se alăture altor 10 țări care au dat curs propunerii de a deveni campioane împotriva violenței și, în același timp, să reprezinte un model pentru acele state care s-au angajat în acest proces, cu scopul de a eradica complet acest fenomen. “Acțiunile pe care le vom întreprinde pentru atingerea scopului de violență zero împotriva copiilor, atât în plan intern, cât și în plan extern, trebuie să țină cont că acest fenomen se manifestă în toate mediile, îmbracă forme multiple, iar multe cazuri de violență la care cei mici sunt supuși au loc în spatele ușilor și nu sunt niciodată dezvăluite”, a precizat ministrul delegat în intervenția sa. În acest sens, Ana Birchall a arătat că susține introducerea și promovarea noțiunilor de securitate cibernetică în programa școlară, o măsură necesară menită să crească gradul de conștientizare și prevenție în rândul tinerilor asupra amenințărilor cibernetice și a riscurilor la care sunt expuși în mediul online.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a punctat faptul că țara noastră este unul dintre statele care interzic prin lege orice formă de violență împotriva copilului. De asemenea, ratificarea de către România a Convenției de la Istanbul, în septembrie 2016, a reprezentat un moment foarte important în ceea ce privește conștientizarea problematicii din sfera încălcării drepturilor omului, iar Grupul de lucru dedicat monitorizării implementării Convenției de la Istanbul, înființat la inițiativa Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților și alcătuit din reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului, organizațiilor internaționale, ONG-urilor și ai mass-media, au identificat mai multe priorități în vederea implementării Convenției, printre care: introducerea ordinului de restricție emis de urgență de către organele de poliție pentru a asigura protecția imediată a victimei, procedurile ex parte și ex officio, registrul unic pentru victime și pentru agresori, servicii pentru victime, servicii de consiliere pentru agresori, informare, educare și specializare, precum și alocarea de sume de la bugetul de stat pentru combaterea violenței. “Așa cum am făcut și în calitate de parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor, voi întreprinde în continuare toate demersurile necesare, astfel încât acest instrument de emancipare și modernizare legislativă să sprijine obiectivul eradicării violenței de orice natură în România”, a susținut ministrul delegat Ana Birchall.

Totodată, ministrul delegat a adăugat că 2017 este declarat de către Comisia Europeană ca anul cu acțiuni focalizate pentru a combate violența împotriva femeilor, iar România se poate alinia la acest efort numind 2017 „Anul fără violență” și abordând în mod holistic violența împotriva copilului și violența împotriva femeii. Mai mult, țara noastră a sprijinit propunerea ca prevenirea și combaterea violenței împotriva copilului să se regăsească printre prioritățile UE în cadrul ONU în cursul anului 2017.

“România are voința politică și expertiza pentru a preveni și combate violența împotriva copiilor, atât în cadru național, cât și în cel european, și cred că fiecare dintre noi poate contribui la atingerea scopului nostru comun de a avea copii protejați, sănătoși și fericiți. Este în interesul nostru ca societate”, a declarat, în încheiere, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

 

Comunicatul de presă pe pagina oficială a Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/40772

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Declarație în cadrul evenimentului de lansare a “Parteneriatului Global Opriți Violența Împotriva Copiilor” | Ana Birchall - […] Mai multe informații despre evenimentul UNICEF în România, în comunicatul de presă: http://www.anabirchall.ro/politic/ana-birchall-romania-are-vointa-politica-si-expertiza-pentru-a-pre… […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.